Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Εξ' αποστάσεως επιμόρφωση των διευθυντών για την αξιολόγηση»


Μόνο ως ομολογία πανικού και ήττας μπορεί να θεωρηθεί το έγγραφο του Ι.Ε.Π. για «υλοποίηση της εξ' αποστάσεως επιμόρφωσης στο Πλαίσιο Β' κύκλου επιμόρφωσης των στελεχών εκπαίδευσης» που εκδόθηκε στις 17-6-2014.

Έπειτα από τη δυναμική αντίδραση του κλάδου και τη μαζική άρνηση των διευθυντών των σχολικών μονάδων να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια της αξιολόγησης τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία ακυρώθηκαν, το Ι.Ε.Π. έρχεται να βάλει σε εφαρμογή το «εναλλακτικό σχέδιο» της εξ' αποστάσεως επιμόρφωσης των διευθυντών στην αξιολόγηση.
Έχουν προηγηθεί οι απαράδεκτες ενέργειες των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης που σε ευθεία αντιπαράθεση με τον κλάδο δε δίστασαν με σαφή εκδικητική - τιμωρητική διάθεση να καλέσουν δύο ή και τρεις (!!!) φορές τους διευθυντές των σχολείων σε επαναληπτικά σεμινάρια. Η στάση τους αποτελεί μνημείο αντισυναδελφικότητας και φανερώνει ξεκάθαρα ότι έχουν επιλέξει πλευρά. Εξ' ίσου απαράδεκτη είναι η κλήση των διευθυντών από Περιφερειακούς Διευθυντές και Διευθυντές Εκπαίδευσης να παρακολουθήσουν τα επιμορφωτικά σεμινάρια απόγευμα εργάσιμων ημερών καθώς και αμέσως μετά τη λήξη του διδακτικού έτους και μάλιστα τις ημέρες που διεξάγεται η 83η Γ.Σ. του κλάδου, στην οποία πολλοί διευθυντές είναι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι.
Όπως τονίσαμε και στην από 4-6-2014 ανακοίνωσή μας σε σχέση, τότε, με τα επαναληπτικά επιμορφωτικά σεμινάρια, «Οι αποφάσεις των Περιφερειακών Διευθυντών και των Διευθυντών Εκπαίδευσης έχουν , σύμφωνα και με τη Νομική Σύμβουλο της Δ.Ο.Ε., σοβαρό νομικό ελάττωμα» αφού σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 5 του Π.Δ. 152/2013 για την αξιολόγηση, «...με απόφαση Υπουργού καθορίζεται το περιεχόμενο και η διαδικασία της επιμόρφωσης». Το ίδιο συμβαίνει και σε σχέση με την εξ' αποστάσεως επιμόρφωση.
Καμία σχετική απόφαση Υπουργού δεν υπάρχει παρά μόνο απόφαση του Ι.Ε.Π. το οποίο σύμφωνα με το Ν. 3699/2011, με τον οποίο συστάθηκε, δεν είναι τίποτε περισσότερο από «επιτελικός, επιστημονικός φορέας που υποστηρίζει το έργο του Υπουργείου Παιδείας».
Είναι ολοφάνερο ότι οι Διευθυντές Εκπαίδευσης που πιέζουν τους διευθυντές των σχολείων να δηλώσουν συμμετοχή στη διαδικασία της εξ' αποστάσεως επιμόρφωσης με βάση την απόφαση του Ι.Ε.Π., αυθαιρετούν για μια ακόμη φορά.
Η γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου, την οποία επισυνάπτουμε, καθιστά σαφές ότι οι διευθυντές των σχολείων δεν είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στη διαδικασία της εξ' αποστάσεως επιμόρφωσης.
Καλούμε τους συναδέλφους διευθυντές να επιδείξουν την ίδια δυναμική και συνεπή στάση που επέδειξαν με το να ακυρώσουν, με τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις που κήρυξε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. , τα επιμορφωτικά σεμινάρια της Α.Ε.Ε. και να μη πάρουν μέρος στη φαιδρή διαδικασία «επιμόρφωσης» εξ' αποστάσεως.
Η απάντησή τους θα είναι, είμαστε βέβαιοι, και αυτή τη φορά συντριπτική.
Η γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου