Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Λοβέρδος: Το «Κοινωνικό Σχολείο» Σε Εφαρμογή Από Τις 11 Σεπτεμβρίου


Οκτώ είναι οι άξονες του «Κοινωνικού σχολείου», ανάμεσά τους η καταπολέμηση του χουλιγκανισμού, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και η πρόληψη για τις μολυσματικές ασθένειες

Λοβέρδος: Το «Κοινωνικό σχολείο» σε εφαρμογή από τις 11 ΣεπτεμβρίουΣύσκεψη στο πλαίσιο της συνεργασίας των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και φορέων με θέμα τη λειτουργία του «Κοινωνικού σχολείου» πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υ.ΠΑΙ.Θ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Κουκοδήμος, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός, η υφυπουργός Υγείας κυρία Κατερίνα Παπακώστα, η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. κυρία Τζένη Κρεμαστινού, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας κ. Θάνος Ασκητής, ο πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος και ο πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. κ. Κώστας Παναγόπουλος.

Ο κ. Λοβέρδος παρουσίασε τους άξονες δράσης του «Κοινωνικού σχολείου»:

- Η καταπολέμηση του χουλιγκανισμού στα σχολεία.
- Η καταπολέμηση της παχυσαρκίας στα παιδιά και τους νέους διά μέσου της άθλησης και της διατροφής.
- Η καταπολέμηση του εθισμού στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, του ρατσισμού.
- Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.
- Η πρόληψη για τις μολυσματικές ασθένειες.
- Η ανάπτυξη του προγράμματος ΕΥΖΗΝ στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού .
- Η λειτουργία του προγράμματος Kids Athletics του ΣΕΓΑΣ σε όλα τα σχολεία της χώρας.
- Η εισαγωγή των εννοιών του Ολυμπισμού και των Εικαστικών στην εκπαίδευση.

Ο κ. Λοβέρδος κατά τη σύσκεψη τόνισε: «Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουμε τελειώσει τα πιο πολλά από όσα χρειαζόμαστε για τις δράσεις που συνοδεύουν αυτό που με δύο λέξεις αποκαλούμε "Κοινωνικό σχολείο". Από τις 11 Σεπτεμβρίου το "Κοινωνικό σχολείο" τίθεται σε εφαρμογή».

Ο κ. Βορίδης σημείωσε: «Οι απόψεις μας συμπίπτουν. Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. θα είναι το βασικό εργαλείο μας σε αυτές τις δράσεις. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και θα το κάνουμε γρήγορα».

Στη συνάντηση ανακοινώθηκε από τον κ. Κουκοδήμο η πιλοτική λειτουργία δύο αθλητικών σχολείων, η θεσμοθέτηση της ημέρας σχολικού αθλητισμού και η έναρξη της διαδικασίας χαρτογράφησης όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν στα σχολεία, προκειμένου να αξιοποιούνται στο γενικότερο σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Ο κ. Ανδριανός υπογράμμισε ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα συνδράμει στη λειτουργία του «Κοινωνικού σχολείου» με παρεμβατικές δράσεις ανάπτυξης του αθλητισμού και καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας, όπου χρειαστεί, σύμφωνα με τις μετρήσεις των σχετικών προγραμμάτων.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να εξεταστεί η ενεργοποίηση της επιμόρφωσης των οικογενειών σχετικά με τη σεξουαλική αγωγή και τις μολυσματικές ασθένειες μέσα από τα προγράμματα των σχολών γονέων του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., με τα επιστημονικά εγχειρίδια που έχει ήδη προμηθευθεί το Υ.ΠΑΙ.Θ από το Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας.

Τέλος, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Georgetown, «Ολυμπισμός για την Ανθρωπότητα», από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου, κ. Αλέξη Λύρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου