Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Φάμπρικα πλαστών δικαιολογητικών στο Δημόσιο -Έρχονται 2.500 απολύσεις

Πάρτι με πλαστά δικαιολογητικά είχε στηθεί από επιτήδειους στο Δημόσιο με στόχο την πρόσληψη ή τις προαγωγές δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα η φάμπρικα των πλαστών δικαιολογητικών πλαστογραφούσε από βαθμούς ή ακόμα και απολυτήρια λυκείου μέχρι πτυχία.
Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, αυτομάτως μπήκαν στο στόχαστρο 35.000 μονιμοποιήσεις και οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι κινδυνεύουν με απόλυση.

Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα το Έθνος τα στοιχεία δείχνουν πως το 10% όσων ελέγχθηκαν είχαν πλαστό απολυτήριο λυκείου. Χαρακτηριστικό είναι πως οι έλεγχοι δείχνουν ότι σε επίπεδο υπαλλήλων μέσης εκπαίδευσης είναι εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες εκείνοι που πλαστογράφησαν είτε το βαθμό του απολυτηρίου, είτε το ίδιο το απολυτήριο. Ενδεικτικό είναι πως σε ένα δείγμα 5.000 υπαλλήλων από το 7% (316) των «περιέργων» δικαιολογητικών το 70% (266) ήταν πλαστά απολυτήρια λυκείου. Μάλιστα κάποιες περιπτώσεις ήταν κραυγαλέες, αφού σε ένα Δήμο το 10% των υπαλλήλων που είχαν προσληφθεί δεν είχαν τα απαιτούμενα προσόντα.

Μάλιστα τα στοιχεία των ελέγχων δείχνουν ότι από τις έρευνες στους φακέλους των υπαλλήλων του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα προκύψουν 2.500 απολύσεις, ο ίδιος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για έναν αριθμό τουλάχιστον 2.000 υπαλλήλων που θα συμπεριληφθούν στις 6.500 απολύσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η χώρα βάσει της Μνημονιακής υποχρέωσης ως το τέλος του χρόνου.

Τι έδειξαν οι έλεγχοι -Οι αριθμοί των εργαζομένων με πλαστά δικαιολογητικά
Στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου οι έλεγχοι έδειξαν ότι 316 άτομα είχαν πλαστά δικαιολογητικά, στον ΟΣΥ οι 80 είχαν παραποιήσει τον φάκελό τους, ενώ και στη δημοτική αστυνομία εντοπίστηκαν 156 εργαζόμενοι με πλαστά δικαιολογητικά. Στην πλειοψηφία τους οι παραπάνω εργαζόμενοι είχαν πλαστογραφήσει το απολυτήριο λυκείου και τώρα μπαίνουν στο στόχαστρο 35.000 συμβάσεις που μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου. Τώρα οι φάκελοι όλων αυτών των περιπτώσεων θα περάσουν από διεξοδικό έλεγχο προκειμένου να ξεκαθαρίσει ποιοι και πόσοι πλαστογράφησαν τα δικαιολογητικά προκειμένου να μπουν ή να ανέλθουν σε θέσεις στο Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου