Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων

Σε ένα άκρως σοβαρό και επιστημονικό υπόμνημα που στάλθηκε στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης επισημαίνει τα προβλήματα του συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων προτείνοντας παράλληλα την επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου εφαρμογής του. Επισημαίνει ότι ως κατεξοχήν αρμόδιος επιστημονικός φορέας για τη μελέτη και εφαρμογή σύγχρονων και άρτιων συστημάτων διοίκησης ποιότητας, θα μπορούσε, εφόσον του ζητηθεί, να βοηθήσει στην επιχειρούμενη διοικητική μεταρρύθμιση.

 

Συγκεκριμένα στο υπόμνημα αναφέρετε ότι είναι απαραίτητη η βελτίωση του προτεινόμενου συστήματος, ώστε να καταστεί πραγματικά λειτουργικό, ορθολογικό και αποτελεσματικό, συντελώντας στην ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και των παρεχομένων υπηρεσιών και όχι στην υποβάθμιση της.

Σύμφωνα με το Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης, διδάσκεται, για μία σχεδόν δεκαετία το διεθνώς γνωστό σύστημα-φιλοσοφία του Management by Objectives (MbO), γνωστότερο στα ελληνικά ως Διοίκηση με Στόχους (ΔμΣ), το οποίο τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά, το καθιστά σήμερα το πιο ενδεδειγμένο και αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης προσωπικού σχετικά με την απόδοσή του στην εργασία και είναι αυτό που εφαρμόζεται από πολλές Δημόσιες Διοικήσεις.

Σύμφωνα τις απόψεις που διατυπώνονται στο υπόμνημα «η αξιολόγηση του προσωπικού μέσα σε αυστηρά οριζόμενα ποσοστά, έρχεται, κατά την άποψή μας, σε ευθεία αντίθεση με το προαναφερθέν και εν ισχύ σύστημα της Διοίκησης με Στόχους. Αυτό συμβαίνει γιατί στη φιλοσοφία τους ενός συστήματος (ΔμΣ) υπάρχει η ακριβής μέτρηση, κάτι που δεν υπολογίζεται στο δεύτερο. Μάλιστα διαφαίνεται πως η μη ακριβής μέτρηση ή ορθότερα, η ανυπαρξία μετρήσεων, είναι προϋπόθεση εφαρμογής ενός συστήματος με ποσοστώσεις. Η ουσιαστική όμως αυτή αντίφαση ανάμεσά τους καθιστά ανεφάρμοστα ταυτόχρονα και τα δύο στην ίδια υπηρεσία»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου