Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Αλλάζουν όλα στις προσλήψεις εκπαιδευτικών

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 20.000 ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ

Σε νέα διαδικασία επιλογής και πριμοδότησης των εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν ως αναπληρωτές προχωρεί το υπουργείο Παιδείας. Προβλέπονται αυξημένη μοριοδότηση για υπηρετούντες σε δυσπρόσιτες περιοχές και επανάκαμψη του μπόνους προϋπηρεσίας.

Διπλάσια μοριοδότηση θα έχουν από φέτος οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα υπηρετήσουν ως αναπληρωτές σε δυσπρόσιτες περιοχές (ορεινούς όγκους και απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές).

Η σχετική διάταξη θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, αλλά αναφέρεται ήδη και στην εγκύκλιο που εξέδωσε προχθές το υπουργείο Παιδείας, με την οποία καλούνται οι δάσκαλοι και οι καθηγητές υποψήφιοι αναπληρωτές να καταθέσουν σχετικές αιτήσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά από σήμερα έως και τις 8 Αυγούστου 2014.

Στην ίδια διάταξη θα υπάρχει και επικαιροποίηση των περιοχών που θα έχουν αυξημένη μοριοδότηση.

• Λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση του «Εθνους»










Σε νέα διαδικασία επιλογής και πριμοδότησης των εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν ως αναπληρωτές προχωρεί το υπουργείο Παιδείας. Προβλέπονται αυξημένη μοριοδότηση για υπηρετούντες σε δυσπρόσιτες περιοχές και επανάκαμψη του μπόνους προϋπηρεσίας.
Αλλάζουν όλα στις προσλήψεις εκπαιδευτικών
Διπλάσια μοριοδότηση θα έχουν από φέτος οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα υπηρετήσουν ως αναπληρωτές σε δυσπρόσιτες περιοχές (ορεινούς όγκους και απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές).
Η σχετική διάταξη θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, αλλά αναφέρεται ήδη και στην εγκύκλιο που εξέδωσε προχθές το υπουργείο Παιδείας, με την οποία καλούνται οι δάσκαλοι και οι καθηγητές υποψήφιοι αναπληρωτές να καταθέσουν σχετικές αιτήσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά από σήμερα έως και τις 8 Αυγούστου 2014.
Στην ίδια διάταξη θα υπάρχει και επικαιροποίηση των περιοχών που θα έχουν αυξημένη μοριοδότηση.
Ταυτόχρονα, στελέχη του υπουργείου Παιδείας τονίζουν στο «Εθνος» ότι η πολιτική του ηγεσία μελετά και το ενδεχόμενο η παραπάνω ρύθμιση να επεκταθεί και μαζί να αποφασιστεί το «ξεκλείδωμα» των πινάκων των αναπληρωτών με τη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας τους και μετά την 30ή/6/2010, η οποία έχει «παγώσει», κάτι που ο κόσμος της εκπαίδευσης προσδοκά με αγωνία.
Η απόφαση αυτή δεν έχει ληφθεί ακόμη, αλλά σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του υπουργείου ο Ανδρέας Λοβέδρος μελετά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο υπουργός έχει δηλώσει ότι φέτος πρέπει να προσληφθούν κοντά στους 20.000, ίσως και 22.000 αναπληρωτές προκειμένου να καλυφθούν τα κενά και ότι αυτήν τη στιγμή γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για να εξασφαλισθεί η μισθοδοσία των εκπαιδευτικών.
«Πρέπει να βρούμε τα χρήματα ώστε στις 11 Σεπτεμβρίου τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά και να μην υπάρχουν κενά στα σχολεία. Φέτος ο αριθμός των αναπληρωτών έσπασε κάθε ρεκόρ. Και αυτό συμβαίνει λόγω των συνταξιοδοτήσεων. Γι' αυτό προσπαθούμε να καλύψουμε έγκαιρα τα κενά», τόνισε ο υπουργός ενώ όσον αφορά τη μοριοδότηση των αναπληρωτών για τις ακριτικές περιοχές υπογράμμισε ότι «θα φέρουμε μια διάταξη στη Βουλή την άλλη εβδομάδα, όπου όποιος θέλει να πάει εκεί, θα μοριοδοτηθεί με διπλάσια μόρια. Και για έναν χρόνο να πάει, θα μοριοδοτηθεί με διπλάσια μόρια. Μοριοδότηση γενναία, ούτως ώστε κανείς να μη διστάζει να πάει εκεί».
Για το θέμα του διπλασιασμού της μοριοδότησης έστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Παιδείας και ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ Δημήτρης Μπράτης, στην οποία υπογραμμίζει:
Η ρύθμιση αυτή δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα αν δεν συνδυαστεί με το «ξεκλείδωμα» των πινάκων των αναπληρωτών και τη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας τους και μετά τις 30/6/2010. Επιπλέον, σας επισημαίνω ότι το φλέγον ζήτημα της κάλυψης των χιλιάδων κενών στην Π.Ε. δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον διπλασιασμό της μοριοδότησης.
Στην Π.Ε. τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αποχωρήσει 9.000 εκπαιδευτικοί και έχουν διοριστεί ως μόνιμοι μόνο 272.
Ποιοι κλάδοι εκπαιδευτικών έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης
Η Εγκύκλιος για τις προσλήψεις των αναπληρωτών προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ01, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04 (ειδικότητες Φυσικών, Χημικών, Φυσιογνωστών, Βιολόγων και Γεωλόγων), ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΡΕ08, ΠΕ09, ΠΕ10, ΠΕ11, ΠΕ12, ΠΕ13, ΠΕ14, ΠΕ15, ΠΕ17, ΠΕ18, ΠΕ19, ΠΡΕ20, ΠΕ32, ΠΕ33, ΠΕ34, ΠΕ40, ΠΕ60, ΠΕ70, ΤΕ01 και ΔΕ01.
Οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ16.01, ΠΕ16.02, ΠΕ17.14, ΤΕ16 και οι εμπειροτέχνες μουσικοί θα κληθούν με ξεχωριστή εγκύκλιο (σ.σ. έχει ήδη εκδοθεί).
Ανώτατο όριο ηλικίας των υποψηφίων δεν υφίσταται, ενώ κατώτατο ορίζεται το 21ο έτος. Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης οι συνταξιούχοι και μόνιμοι εκπαιδευτικοί που έχουν τιμωρηθεί με οριστική παύση καθηκόντων. Επίσης, όσοι δεν έχουν αποδεχθεί τον διορισμό τους σε θέση μόνιμου εκπαιδευτικού κ.ά.
Η αίτηση-δήλωση υποβάλλεται σε μία οποιαδήποτε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας (κλάδοι ΠΕ60 και ΠΕ70) ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (λοιποί κλάδοι) αυτοπροσώπως ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο. Δηλώνονται υποχρεωτικά τα στοιχεία Α.Φ.Μ., Α.Δ.Τ., διεύθυνση μόνιμης κατοικίας, αριθμός τηλεφώνου, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) αν υπάρχει, ιθαγένεια κ.λπ.
Περιοχές προτίμησης
• Για τους εκπαιδευτικούς που απασχολούνται αποκλειστικά σε μία εκ των βαθμίδων εκπαίδευσης (π.χ. ΠΕ70 στην Α/θμια και ΠΕ02 στη Β/θμια) δηλώνονται, κατά σειρά προτεραιότητας, από μία (1) μέχρι και τριάντα (30) περιοχές προτίμησης αναπληρωτών με πλήρες ή/και με μειωμένο ωράριο από τις περιοχές της αντίστοιχης βαθμίδας εκπαίδευσης.Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς της Β/θμιας Εκπαίδευσης στο σύνολο των 30 προτιμήσεων δύναται να επιλεγούν (ανάλογα με τον κλάδο) και η Σιβιτανίδειος Σχολή, τα εκκλησιαστικά λύκεια και γυμνάσια και τα καλλιτεχνικά σχολεία. Σημειώνεται ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος για πρόσληψη με μειωμένο ωράριο σε μία περιοχή (π.χ. 4η προτίμηση-> «Β' Πειραιά - Μειωμένου Ωραρίου») δεν προεξοφλεί την εκδήλωση ενδιαφέροντος για πρόσληψη στην ίδια περιοχή με πλήρες ωράριο, αλλά ο υποψήφιος, εφόσον το επιθυμεί, υποχρεούται να τη δηλώσει ξεχωριστά ως περιοχή προτίμησης (π.χ. 1η προτίμηση-> π.χ. «Β' Πειραιά»). To ίδιο ισχύει και για την αντίστροφη περίπτωση.
• Για τους εκπαιδευτικούς που δύνανται να απασχολούνται και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης, ήτοι για αυτούς των κλάδων ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ19, ΠΕ20, ΠΕ32 και ΠΕ18.41, δηλώνονται, κατά σειρά προτεραιότητας, από μία (1) μέχρι και εξήντα (60) περιοχές προτίμησης αναπληρωτών με πλήρες ή/και με μειωμένο ωράριο (μέχρι και τριάντα περιοχές της Α/θμιας, συν μέχρι και τριάντα περιοχές της Β/θμιας, της Σιβιτανιδείου, των εκκλησιαστικών Λυκείων και Γυμνασίων και των καλλιτεχνικών σχολείων).
Εφιστάται η προσοχή των υποψηφίων στην ορθή συμπλήρωση της αίτησης και στον έλεγχο της προϋπηρεσίας τους κατά την παραλαβή του αντιγράφου της αίτησής τους. Μετά την παραλαβή του αντιγράφου της αίτησης, ο ενδιαφερόμενος εκπαιδευτικός έχει την αποκλειστική ευθύνη του περιεχομένου αυτής.
Σε περίπτωση που διαπιστώσει οποιοδήποτε λάθος ή παράλειψη ή επιθυμεί την τροποποίηση αυτής, οφείλει να υποβάλει σχετική αίτηση εντός των οριζόμενων με την παρούσα εγκύκλιο προθεσμιών.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ
Τα δικαιολογητικά και οι πίνακες
Οι υποψήφιοι που υπέβαλαν αίτηση-δήλωση με την εγκύκλιο του σχολικού έτους 2012-2013 ή/και 2013-2014 καταθέτουν εκ νέου:
• Μόνο όσα εκ των βασικών δικαιολογητικών έχουν τροποποιηθεί (π.χ. δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο). Με τη συμπλήρωση της σχετικής αίτησης, η οποία ενέχει και θέση υπεύθυνης δήλωσης, είναι δυνατή και η τροποποίηση των λοιπών καταχωρισμένων πεδίων στον προσωπικό ηλεκτρονικό φάκελο του εκπ/κού (π.χ. πόλη μόνιμης κατοικίας και τηλέφωνο επικοινωνίας). β) το σύνολο των συμπληρωματικών δικαιολογητικών ειδικών κατηγοριών που τους αφορούν, εφόσον έχει παρέλθει η ισχύς τους, βάσει των κάτωθι αναφερομένων.
• Σε περίπτωση μη προσκόμισης των (υπό τροποποίηση) βασικών δικαιολογητικών, η αίτηση δεν θα γίνεται δεκτή.
• Σε περίπτωση μη προσκόμισης των συμπληρωματικών δικαιολογητικών ειδικών κατηγοριών, θα διαγράφονται τα αντίστοιχα πεδία στον ηλεκτρονικό φάκελο του υποψηφίου και αυτός δεν θα τυγχάνει του αντίστοιχου ευεργετήματος. Οι υποψήφιοι που δεν υπέβαλαν αίτηση κατά το σχολικό έτος 2012-2013 ή/και 2013­-2014 οφείλουν να υποβάλουν:
• Το σύνολο των βασικών δικαιολογητικών.
• Το σύνολο των συμπληρωματικών δικαιολογητικών που τους αφορούν.
Βασικά έγγραφα
• Οποιοδήποτε πιστοποιητικό έγγραφο στο οποίο να αναγράφεται ο προσωπικός Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).
• Φωτοτυπία δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου.
• Φωτοαντίγραφο του πρωτότυπου τίτλου σπουδών, στο οποίο θα αναγράφεται η ημεροχρονολογία και ο βαθμός κτήσης του πτυχίου.
Οι υποψήφιοι, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, κατατάσσονται κατά σειρά που εξαρτάται από το σύνολο των μορίων:
• Ενα μόριο για κάθε μήνα προϋπηρεσίας προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού μέχρι και τις 30-06-2010. Η προϋπηρεσία, που έχει προσφερθεί σε δυσπρόσιτα σχολεία μέχρι και τις 30-06-2010, υπολογίζεται στο διπλάσιο μόνον για πρόσληψη ως αναπληρωτών και ωρομισθίων.
• Ενα μόριο για κάθε βαθμολογική μονάδα πάνω από τη βαθμολογική βάση από τον τελευταίο, προ της συντάξεως του πίνακα, διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
• Μισό μόριο για κάθε βαθμολογική μονάδα, πάνω από τη βαθμολογική βάση από τον αντίστοιχο προτελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Οσοι υπάγονται σε περισσότερες της μίας από τις ανωτέρω περιπτώσεις λαμβάνουν αθροιστικά τα μόρια αυτών. Σε περίπτωση ισοβαθμίας λαμβάνεται υπόψη η ημεροχρονολογία κτήσης του πτυχίου και εφόσον ο χρόνος αυτός συμπίπτει για περισσότερους υποψηφίους, λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός του πτυχίου. Σε περίπτωση σύμπτωσης σε όλα τα ανωτέρω κριτήρια, η κατάταξη γίνεται τυχαία από το σύστημα. Σε κάθε περίπτωση προτάσσονται όσοι απέκτησαν πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) ή πτυχίο που αντικαθιστά αυτό κατά τις ισχύουσες διατάξεις.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
Υποβολή ενστάσεων
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής και ελέγχου των αιτήσεων/δικαιολογητικών θα καταρτιστούν προσωρινοί πίνακες οι οποίοι θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://e-aitisi.sch.gr προκειμένου να υποβληθούν ενστάσεις. Η εγκύκλιος των ενστάσεων θα αναρτηθεί στην Κεντρική Ηλεκτρονική Διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων http://www.minedu.gov.gr καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» (https://diavgeia.gov.gr). Οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλουν ένσταση εντός των οριζόμενων αποκλειστικών προθεσμιών, ενώ επισημαίνεται ότι οι πίνακες αυτοί δεν θα επιδέχονται καμία μεταβολή επί των στοιχείων της προϋπηρεσίας μετά την τελική κύρωσή τους. Μετά την ολοκλήρωση των ενστάσεων, οι επικαιροποιημένοι προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών θα αναρτηθούν εκ νέου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://e-aitisi.sch.gr Οι υποψήφιοι αναπληρωτές δάσκαλοι και καθηγητές καλούνται να καταθέσουν αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά από σήμερα έως τις 8 Αυγούστου
ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου