Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΔΟΕ. Επιτακτική η ανάγκη μόνιμων διορισμών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - Προσλήψεις αναπληρωτών με βάση τις ανάγκες της εκπαίδευσης - «Ξεκλείδωμα πινάκων» Αίτημα για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

Μετά τη σημερινή ενημερωτική συνάντηση που είχαν, οι αιρετοί του ΚΥΣΠΕ, με τη ΔΟΕ, το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας απέστειλε την παρακάτω επιστολή στον υπουργό παιδείας, για τα θέματα των διορισμών και της αναγνώρισης της προυπηρεσίας.



 
Αρ. Πρωτ.987 Αθήνα 30/7/2014
Προς
1. Τον Υπουργό Παιδείας
κ. Ανδρέα Λοβέρδο
2. Τον Υφυπουργό Παιδείας
κ. Αλέξανδρο Δεμερτζόπουλο
Κοιν.
Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.  

Θέμα:  Επιτακτική η ανάγκη μόνιμων διορισμών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - Προσλήψεις αναπληρωτών με βάση τις ανάγκες της εκπαίδευσης - «Ξεκλείδωμα πινάκων»
Αίτημα για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ,

    Από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων σας αναγνωρίσατε την ύπαρξη χιλιάδων κενών στην Π.Ε. και της Δ.Ε. τα οποία φτάνουν σύμφωνα με τις δικές σας εκτιμήσεις τις 24.500.

    Στην Π.Ε., την τελευταία τετραετία, έχουν αποχωρήσει, λόγω συνταξιοδότησης περισσότεροι από 9.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί ενώ έχουν προσληφθεί μόνο 272. Η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά οργανικά κενά αλλά και να εφαρμόσει, έστω, για τις προσλήψεις στην εκπαίδευση το ελάχιστο 1:5 που έχει η ίδια  συμφωνήσει με την Τρόικα, δημιουργεί συνθήκες απαξίωσης της εκπαίδευσης που η πολιτεία οφείλει να παρέχει στους μαθητές και καθιστά πρακτικά αδύνατη την ομαλή λειτουργία των σχολείων το Σεπτέμβρη. 

Είναι αδιανόητο οι χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις να «καλύπτονται», τέσσερα χρόνια τώρα, μόνο με πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών η πλειονότητα των οποίων γίνεται μέσα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, γεγονός που περιορίζει και το χρονικό διάστημα της πρόσληψής τους αλλά ταυτόχρονα καλύπτει θέσεις με συγκεκριμένα μόνο προγράμματα. 

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει κατ' επανάληψη τονίσει την ανάγκη να καλυφθούν άμεσα  με μόνιμους διορισμούς, με βάση το σύστημα 60% - 40%, τα χιλιάδες οργανικά κενά στην εκπαίδευση. Ζητά για μια ακόμη φορά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση ώστε να άρει την αδικία που η πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει απέναντι σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. 

Είναι, επίσης, επιτακτική η ανάγκη της πρόσληψης του απαιτούμενου αριθμού των αναπληρωτών ώστε να καλυφθούν τα χιλιάδες λειτουργικά κενά. Πρόσληψη μέσω κονδυλίων του τακτικού προϋπολογισμού και πριν από την έναρξη του σχολικού έτους ώστε να τους δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής τους στους Συλλόγους Διδασκόντων για τον προγραμματισμό δράσεων της κάθε σχολικής μονάδας. 

Ταυτόχρονα, για τη σύνταξη των πινάκων των αναπληρωτών, θα πρέπει, επιτέλους, να «ξεκλειδώσουν» οι πίνακες και να υπολογισθεί η προϋπηρεσία των συναδέλφων και μετά τις 30/6/2010. Η Δ.Ο.Ε. έχει θέσει το θέμα αυτό και στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία, η οποία από το 2012 είχε δεσμευθεί στη Δ.Ο.Ε. ότι θα το λύσει με νομοθετική ρύθμιση, ωστόσο δεν έκανε καμία απολύτως ενέργεια. Θεωρούμε απαραίτητο να προχωρήσετε στην άμεση επίλυση του τεράστιου αυτού προβλήματος. 

Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ,              
 
Για να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία το Σεπτέμβρη χρειάζεται να γίνουν έγκαιρα όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές και ιδιαίτερα οι μόνιμοι διορισμοί και οι προσλήψεις αναπληρωτών. Τονίζουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3.020 οργανικά κενά και πάνω από 9.000 λειτουργικά. Είναι ευνόητο ότι με αυτά τα κενά αποκλείεται να ξεκινήσει ομαλά η λειτουργία των σχολείων στη νέα σχολική χρονιά. 

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. πέρα από το να θέσει τα παραπάνω σημαντικά ζητήματα ζητά από εσάς τον ορισμό άμεσης συνάντησης ώστε να συζητηθούν αναλυτικά τα παραπάνω αλλά και όλα τα σημαντικά ζητήματα που ταλανίζουν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου