Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Ιδρυση Ένωσης Αναπληρωτών Δασκάλων ΠΕ70


Εκ του προσωρινού Δ.Σ της Π.ΕΝ.Α Δασκάλων (Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δασκάλων ΠΕ70) - Ιδρυτική Διακήρυξη



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: « Ίδρυση Ένωσης Αναπληρωτών Δασκάλων ΠΕ70»


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Στις δύσκολες μέρες της κρίσης και των μνημονίων, είναι πλεόν επιτακτική η ανάγκη επαναπροσδιορισμού του θεσμού του σχολείου και του ρόλου του στην κοινωνία. Ένα σχολείο το οποίο έχει κατακερματιστεί, για να ικανοποιήσει τις επιταγές των δανειστών και των δυναστών μας. Ένα σχολείο το οποίο, δεν προσφέρει πλέον τα αναμενόμενα στα παιδιά μας και στην κοινωνία συνολικά.

Οι αιτίες είναι πολλές, κυριότερη όλων, όμως, η τεράστια έλλειψη σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, αναγνωρίστηκε η ύπαρξη χιλιάδων κενών στην Π.Ε και Δ.Ε , τα οποία φτάνουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου του Υπουργού τις 24.500. Ειδικότερα, στην Π.Ε την τελευταία τετραετία, έχουν αποχωρήσει, λόγω συνταξιοδότησης περισσότεροι από 9.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί, ενώ έχουν προσληφθεί μόνο 272. Η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά αλλά και να εφαρμόσει, έστω, για τις προσλήψεις στην εκπαίδευση την αναλογία 1:5 που έχει η ίδια συμφωνήσει με την Τρόικα, δημιουργεί συνθήκες απαξίωσης της Παιδείας που η πολιτεία οφείλει να παρέχει στους μαθητές και καθιστά πρακτικά αδύνατη την ομαλή έναρξη και λειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβρη.

Η προσπάθεια κάλυψης των τεράστιων οργανικών κενών με συμβασιούχους (αναπληρωτές κρατικού προϋπολογισμού, αναπληρωτές ΕΣΠΑ, ωρομίσθιοι, ωφελούμενοι ΟΑΕΔ) δεν αποτελεί λύση, ούτε αντιμετωπίζει ουσιαστικά την κατάσταση. Το σημαντικότερο πρόβλημα, ωστόσο, που ταλανίζει χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και έχει δημιουργήσει συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας αποτελεί η ψήφιση του νόμου 3848/2010 (πάγωμα πινάκων προϋπηρεσίας, διορισμοί μονίμων και προσλήψεις αναπληρωτών αποκλειστικά και μόνο με διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ, μεταβατική περίοδος κτλ). Την ίδια στιγμή που οι ίδιοι αναπληρωτές δάσκαλοι καλούνται τα τελευταία χρόνια να προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες στην εκπαίδευση, υποτιμάται η αξία τους ως εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας και απαξιώνεται το πτυχίο τους. Ο απαράδεκτος 3848/2010 πέραν του ότι έχει οδηγήσει σε απόλυτη εξαθλίωση και αβεβαιότητα τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, προβλέπει συν τοις άλλοις πάγωμα της προσμέτρησης της δημόσιας προϋπηρεσίας προκαλώντας αφόρητες αδικίες, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να έρχονται σε ρήξη μεταξύ τους. Η πολιτική του διαίρει και βασίλευε σε όλο της το μεγαλείο.

Ως εκ τούτου, αναπληρωτές δάσκαλοι, την Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014, συναντήθηκαν στα γραφεία της Δ.Ο.Ε και εκεί αποφασίστηκαν προσωρινά τα εξής (μέχρι την τέλεση της πρώτης Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης) :
Δημιουργία Ένωσης Αναπληρωτών Δασκάλων με την προσωνυμία Π.ΕΝ.Α Δασκάλων (Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δασκάλων).

Σκοπός Ένωσης:

Σκοπός της Ένωσης είναι η δημιουργία δικτύου αναπληρωτών δασκάλων ΠΕ70, η οποία θα ενεργεί στα πλαίσια γενικότερης δράσης και συνεργασίας με το σωματείο μας, (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος- Δ.Ο.Ε. και τους τοπικούς Συλλόγους Δασκάλων και Νηπιαγωγών), και θα στοχεύει στην ενίσχυση της φωνής του απλού αναπληρωτή, στην υλοποίηση των αιτημάτων μας και στην διασφάλιση της ενότητας των αναπληρωτών ΠΕ70.

Τα αιτήματά μας:

1. Άμεσοι μαζικοί διορισμοί στα οργανικά κενά ( 1800 οργανικά κενά δασκάλων) .
2. Κατάργηση του νόμου 3848/2010.
3. Επαναφορά του προηγούμενου νόμου, με βάση το σύστημα 60% - 40% και άνοιγμα των πινάκων με προσμέτρηση της προϋπηρεσίας αναδρομικά από 30/6/2010.
4. Πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών, μέσω κρατικού προϋπολογισμού πριν από την έναρξη του σχολικού έτους, στο σύνολο των λειτουργικών κενών.

Πέραν από τα παραπάνω ζητήματα μείζονος σημασίας, αιτούμαστε τον ορισμό άμεσης συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ώστε να συζητηθούν αναλυτικά τα παραπάνω, αλλά και όλα τα σημαντικά ζητήματα που ταλανίζουν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ιδρυτικά Μέλη: 
ΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΥΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΤΡΑΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ, ΠΑΤΕΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΓΚΑΡΑΒΕΛΛΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΠΡΙΦΤΗ ΧΑΡΑ, ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΣΙΔΕΡΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ, ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΙΤΣΙΟΥΛΗ ΣΟΦΙΑ, ΚΟΥΛΟΥΜΑΡΓΕΤΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΡΥΦΩΝ, ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΚΛΕΟΜΕΝΗΣ, ΚΙΜΙΣΟΓΛΟΥ ΝΙΝΑ, ΡΟΔΙΤΗ ΣΤΕΛΛΑ, ΠΑΤΣΟΥ ΧΡΥΣΑ, ΛΕΥΚΑΡΟΥ ΚΩΝ/ΝΑ, ΑΒΕΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΚΑΤΣΕΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ, ΚΟΛΟΒΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ, ΣΑΡΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΜΠΑΡΔΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ, ΝΑΣΗ ΦΩΤΕΙΝΗ, ΜΑΜΑΛΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΤΑΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΤΣΑΜΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ, ΚΟΥΒΑΛΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΤΖΟΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Το προσωρινό Δ.Σ.
Ανδρέου Γεώργιος
Γιωργουλάκης Ιωάννης
Γκαραβέλλας Εμμανουήλ
Κυριακοπούλου Αλεξάνδρα
Πατέρας Χρήστος
Πρίφτη Χαρά
Τραυλός Διονύσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου