Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Τι έγινε στην συνάντηση Δ.Ο.Ε. με τον Δντη του Υπ. Γραφείου Τ. Χρηστάκη. Πρόσκληση σε κοινή συνεδρίαση ΔΟΕ – ΟΛΜΕ


Τα ζητήματα των διορισμών και των αποσπάσεων ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς βρέθηκαν στο επίκεντρο της παράστασης του ΔΣ της ΔΟΕ και αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας.

daskalos
Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, τα λειτουργικά κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση φτάνουν τις 7.000, με βάση στοιχεία από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ενώ εκτιμήσεις που προκύπτουν και από τους αιρετούς στα υπηρεσιακά συμβούλια ανεβάζουν τον αριθμό σε 12.000. Περισσότεροι από 5.500 εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτήθηκαν, ενώ παράλληλα έχουν γίνει 9.000 αιτήσεις απόσπασης από εκπαιδευτικούς, καθώς σήμερα είναι ακόμα πιο δύσκολο για πολλούς εκπαιδευτικούς να υπηρετούν σε περιοχές μακριά από το σπίτι τους. Οι αποσπάσεις ξεκίνησαν να εξετάζονται από το αρμόδιο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο χτες.
Την ίδια στιγμή, αυτό το διάστημα λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία, γίνονται οι αιτήσεις για τους αναπληρωτές της ειδικής αγωγής. Για τα παραπάνω ζητήματα η ΔΟΕ επιδίωξε απαντήσεις από το υπουργείο Παιδείας. Τελικά, έγινε συνάντηση με τον διευθυντή του υπουργικού γραφείου, Τ. Χρηστάκη.
Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, δεν υπήρξαν από πλευράς υπουργείου σαφείς δεσμεύσεις για την ικανοποίηση των αιτήσεων για απόσπαση. Όπως προέκυψε, η πρώτη δόση προσλήψεων αναπληρωτών θα γίνει στις 5 Σεπτέμβρη, ενώ για πρόσληψη αναπληρωτών υπάρχουν 2.000 πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό και 3.000 από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Οι αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ και στις δύο βαθμίδες αναμένεται να φτάσουν τις 14.500.
Στο μεταξύ, σε ισχύ εξακολουθεί να βρίσκεται η εγκύκλιος Αρβανιτόπουλου με την οποία πέρσι το Σεπτέμβρη το υπουργείο Παιδείας ζητούσε να στελεχωθεί κατά προτεραιότητα το πρωινό πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων και οδήγησε στο να μη λειτουργήσουν ολοήμερα τμήματα, ενώ στις προθέσεις του υπουργείου είναι να εντάξει στο πρωινό πρόγραμμα μία ώρα μελέτης για Α' - Δ' Δημοτικού, κόβοντας ώρες από άλλα διδακτικά αντικείμενα. Αυτές οι εξελίξεις θα έχουν συνέπεια την επανάληψη του φαινομένου της βίαιης μετακίνησης εκπαιδευτικών και της μη λειτουργίας ολοήμερων τμημάτων.
Στη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού ζήτησε από τη ΔΟΕ να ακολουθήσει την τακτική των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συνδικάτων, τα οποία κινούνται στη γραμμή του κοινωνικοεταιρισμού, να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης, θυμίζοντας ότι πρόκειται να λειτουργήσει το ΕΣΥΠ, όργανο που δημιουργήθηκε και λειτούργησε σε μια τέτοια κατεύθυνση.
Στο μεταξύ, σε συνεντεύξεις του σε εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς ο υπουργός Παιδείας Ανδρ. Λοβέρδος επαναλαμβάνει την ανάγκη μόνιμων διορισμών, μεταθέτοντάς τους για το 2015. Οι δηλώσεις περί διορισμών και διενέργειας διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, στο πλαίσιο μίας συγκεκριμένης τακτικής που ακολουθείται χρόνια τώρα στο ζήτημα της στελέχωσης των σχολείων, μιας συγκεκριμένης πολιτικής οικοδόμησης του σχολείου της αγοράς, δεν αποτελούν παρά ευχολόγια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου