Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΩΡΕΑΝ υλικό για παιδία με ΔΑΦ


Λίγες συμβουλές :
Πολλοί γονείς μας ζητούν λογισμικά, εφαρμογές και έντυπο υλικό με ασκήσεις για τα παιδία τους με ΔΑΦ. Η γνώμη μας είναι να ακολουθούμε πάντα πιστά τις οδηγίες και το πρόγραμμα των στόχων που εμείς οι θεραπευτές έχουμε προτείνει για το παιδί. Μόνο έτσι θα μπορούμε να γνωρίζουμε πως το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε με το παιδί μας θα είναι στοχευόμενο και κατάλληλο για  το παιδί αλλά και για εμάς. Δε πρέπει να ξεχνάμε πως, για την επιτυχημένη διαδικασία μάθησης σε παιδία με ειδικές ικανότητες, ένα μεγάλο ρόλο παίζει το προσαρμοσμένο υλικό αλλά και η ειδικευμένη διδασκαλία, δηλαδή ο τρόπος μάθησης. Οι θεραπευτές σας είναι καταρτισμένοι να αναγνωρίζουν τον πιο κατάλληλο τρόπο διδασκαλίας για το κάθε παιδί και να σας δίνουν οδηγίες για το πώς να εφαρμόσετε και εσείς αυτό τον τρόπο εκμάθησης.
Από την άλλη πλευρά, οποιαδήποτε δραστηριότητα κάνετε μαζί με το παιδί σας είναι πιο πιθανό να το ωφελήσει παρά να το βλάψει. Φτάνει όμως να είστε σίγουροι πως το παιδί είναι χαρούμενο να εμπλακεί στην δραστηριότητα. Πρέπει να πάρετε σοβαρά υπόψη πως ο χρόνος που θα περάσετε μαζί με το παιδί σας πρέπει να είναι ευχάριστος και η διαδικασία δεν θα ματαιώσει εσάς και το παιδί. Πολλοί γονείς παρακινούμενοι από το άγχος της προόδου πιέζουν το παιδί τους να ασχοληθεί με δύσκολες ή χρονοβόρες για αυτό δραστηριότητες. Με αποτέλεσμα, το παιδί να προβαίνει σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές και άρνηση προς την διαδικασία της μάθησης και οι γονείς να κουράζονται πολύ νωρίς.
      
Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα ιστοσελίδων με δωρεάν ΥΛΙΚΟ για την ΔΑΦ:
1)      Στην σελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου θα βρείτε: γενικό εκπαιδευτικό υλικό, λογισμικά και υλικό για παιδία με προβλήματα όρασης και ακοής καθώς και σχολικά εγχειρίδια.
2)      Στην σελίδα e-yliko.gr θα βρείτε ηλεκτρονικά παιχνίδια για υπολογιστή σε σχέση με τους αριθμούς, ποσότητες, χρώματα-σχήματα, χρήματα και κυκλοφοριακή αγωγή.  
3)      Μια συλλογή λογισμικού από το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα βρείτε και στη Συλλογή ΑΘΗΝΑ.
4)      Στην σελίδα ΕΠΙΝΟΗΣΗ θα το παιχνίδι περιπέτειας ΜΑΓΙΚΟ ΦΙΛΤΡΟ.
5)      Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ανέπτυξε δύο πολύ χρήσιμα λογισμικά το ΕΥ-ΔΟΜΗ και ΥΠΕΡ-ΔΟΜΗ
6)      Μια πολύ οργανωμένη σελίδα με πλούσιο και ΔΩΡΕΑΝ υλικό είναιο Ξεχωριστός κόσμος της ειδικής αγωγής

Υπάρχουν βέβαια και τα ξενόγλωσσα sites που μπορούν να σας φάνουν χρήσιμα.

1)      www.thewatsoninstitute.org εδώ θα βρείτε πολλές Ιστορίες Κοινωνικής Συμπεριφοράς.
2)      www.do2learn.com ακαδημαϊκές ασκήσεις, κάρτες, συμπεριφορά και κοινωνικές δεξιότητες
3)      Το www.educateautism.com ακόμα ένα site με έντυπο υλικό χρώματα, σχήματα, μέρες, σωματογνωσία και πολλά άλλα.    
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου