Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Άνοιξε ο ιστότοπος για το Κοινωνικό Σχολείο

Άνοιξε ο ιστότοπος του υπουργείου παιδείας για το κοινωνικό σχολείο:www.socialschool.gr
Στον ιστότοπο οι επισκέπτες μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για τις δράσεις του Κοινωνικού Σχολείου.

Το «Κοινωνικό Σχολείο» υλοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με τα Υπουργεία Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δημόσιας Τάξης και άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Στο παρόν στάδιο υλοποίησης του, έχουν συμμετάσχει πολλοί φορείς, οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται λόγω της δυναμικής του προγράμματος. Ενδεικτικά αναφέρονται: το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, ο Σ.Ε.ΓΑ.Σ., η ΕΣΔΥ, το ΙΙΕΑΑ, το Ι.Ψ.Σ.Υ., ο Ο.Κ.Α.Ν.Α., η Ε.Ο.Ε., η Δ.Κ.Ο.Ε., το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, η Μονάδα Εφηβικής Υγείας(Μ.Ε.Υ) καθώς επίσης Ολυμπιονίκες και αθλητές διαφόρων αθλημάτων.
Το «Κοινωνικό Σχολείο» δρα παράλληλα με τα μαθήματα, με την υλοποίηση προγραμμάτων που στοχεύουν στη σωστή πληροφόρηση, στην προσφορά εμπειριών, στην παροχή γνώσεων και στην ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων που θα συμβάλουν στην διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων και στην εξέλιξη των μαθητών /τριών σε υγιείς και ενεργούς πολίτες. Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει δεκατέσσερις(14) διακριτούς θεματικούς άξονες παρέμβασης:
1. Διατροφή/Ευ-Ζην
2. Άθληση
3. Ενημέρωση και πρόληψη για μολυσματικές ασθένειες
4. Διαδίκτυο
5. Αντιμετώπιση και πρόληψη του χουλιγκανισμού
6. Πρόληψη Ατυχημάτων
7. Αισθητική Αγωγή
8. Ολυμπισμός και Κοινωνία
9. Σεξουαλική Αγωγή
10. Ρατσισμός και Ανθρώπινα Δικαιώματα
11. Ναρκωτικά
12. Αλκοόλ
13. Κάπνισμα
14. Σχολικός εκφοβισμός

Ειδικότερα στον άξονα του Ρατσισμού και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μεταξύ των άλλων θα δίνεται έμφαση στην ευαισθητοποίηση του μαθητικού πληθυσμού, έτσι ώστε να καταπολεμηθούν οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα και να προαχθεί η ισότιμη συμμετοχή των ΑμεΑ στην κοινωνική ζωή.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές της χώρας, τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και στους γονείς των μαθητών μέσω των συλλογικών οργάνων τους.
Στο Υ.ΠΑΙ.Θ. το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το συντονιστικό όργανο του έργου «Κοινωνικό Σχολείο» και τη Γενική Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τις συναρμόδιες Διευθύνσεις.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Συντονιστές δράσεων – Καθορισμός αρμοδιοτήτων
Για την εύρυθμη λειτουργία, αποτελεσματική επικοινωνία και τον στρατηγικό σχεδιασμό των δράσεων του «Κοινωνικού σχολείου», σύμφωνα με το αριθμ.: Γ.Δ. 58β/1-9-2014 με θέμα :«Εφαρμογή του Προγράμματος στους μαθητές των σχολείων της χώρας» έγγραφο του κ. Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ορίστηκαν σε κάθε Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης ένας περιφερειακός υπεύθυνος συντονισμού της υλοποίησης των δράσεων του «Κοινωνικού Σχολείου» καθώς και σε κάθε Δ/νση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ένας υπεύθυνος συντονισμού υλοποίησης των δράσεων του Κοινωνικού Σχολείου αντίστοιχα.
Οι ανωτέρω υπεύθυνοι συντονισμού των δράσεων των Περιφερειακών Διευθύνσεων και των Διευθύνσεων Π.Ε. και Δ.Ε. έχουν την ευθύνη του συντονισμού και της υλοποίησης του προγράμματος του «Κοινωνικού Σχολείου».

Σημειώνεται ότι σε κάθε έναν από τους εμπλεκόμενους φορείς έχει οριστεί επίσης ένας υπεύθυνος εκπρόσωπος του φορέα, ο οποίος και θα συνεργάζεται με τους συντονιστές υλοποίησης των δράσεων του «Κοινωνικού Σχολείου» των Περιφερειακών Δ/νσεων Εκπαίδευσης και των Διευθύνσεων Π.Ε. και Δ.Ε..

Ο υπεύθυνος συντονιστής της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης, οι υπεύθυνοι συντονισμού των δράσεων των Διευθύνσεων Π.Ε. και Δ.Ε., οι Σχολικοί Σύμβουλοι, οι Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας και Σχολικών Δραστηριοτήτων, Υπεύθυνοι Ομάδων Φυσικής Αγωγής οι Σχολικοί Σύμβουλοι Φυσικής Αγωγής σε συνεργασία με τους Διευθυντές/Προϊσταμένους, και τους Συλλόγους Διδασκόντων των σχολικών μονάδων σχεδιάζουν και υλοποιούν ενημερωτικές δράσεις και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης σχετικές με τους θεματικούς άξονες παρέμβασης.

Οι υπεύθυνοι συντονιστές δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση το ρόλο των στελεχών εκπ/σης (Σχολικών Συμβούλων, Δ/ντών Π.Ε. & Δ.Ε. και Διευθυντών/Προϊσταμένων των σχολικών μονάδων, Υπευθύνων Αγωγής Υγείας, και Σχολικών Δραστηριοτήτων, Υπεύθυνων Ομάδων Φυσικής Αγωγής), οι οποίοι λειτουργούν με βάση το κείμενο θεσμικό πλαίσιο και έχουν διακριτούς και σαφείς ρόλους. Μέριμνά τους είναι η συνέργεια όλων όσων έχουν τη διοικητική και παιδαγωγική ευθύνη για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, η γόνιμη συνεργασία και η αποτελεσματικότητα.

Οι υπεύθυνοι συντονισμού δράσεων συνεργάζονται με τους ορισμένους συντονιστές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών του Υπουργείου Υγείας, ώστε να διευκολύνονται όσοι επαγγελματίες υγείας επιθυμούν να συμμετάσχουν στις δράσεις από τις όμορες με τα σχολεία δομές υγείας.
Στην περίπτωση που, εν γνώσει των Συντονιστών, φορείς σε τοπικό επίπεδο επιθυμούν να συμμετάσχουν με δράση συναφή προς το πρόγραμμα, θα εξετάζεται αρμοδίως η δυνατότητα αυτής της συμμετοχής.

Ειδικότερα:
Ι. Ο υπεύθυνος συντονιστής υλοποίησης των δράσεων του «Κοινωνικού Σχολείου» που έχει οριστεί από την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης έχει αρμοδιότητες που εκτείνονται σε επίπεδο Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Διευθύνσεων Π.Ε. & Δ.Ε., Σχολικών μονάδων και τοπικής κοινωνίας. Συνεργάζεται και συνεπικουρείται στο έργο του από τους Προϊσταμένους Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε. και Δ.Ε., τους Σχολικούς Συμβούλους όλων των ειδικοτήτων, τους Διευθυντές Π.Ε. και Δ.Ε., τους Υπευθύνους Αγωγής Υγείας και Σχολικών Δραστηριοτήτων, Υπευθύνους Ομάδων Φυσικής Αγωγής, τους Υπευθύνους Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων και τους Διευθυντές/Προισταμένους των σχολικών μονάδων, προκειμένου να υλοποιούνται δράσεις του «Κοινωνικού Σχολείου».
Επιπλέον, συνεργάζεται με τους Συντονιστές όλων των άλλων Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, ενημερώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τις ενέργειές του τον οικείο Περιφερειακό Διευθυντή, συντάσσει την μηνιαία έκθεση δράσεων και ενημερώνει τις αρμόδιες Δ/νσεις του Υ.ΠΑΙ.Θ. καθώς και το Γραφείο Υπουργού.
ΙΙ. Ο υπεύθυνος συντονισμού των δράσεων του «Κοινωνικού Σχολείου» αντίστοιχα σε κάθε Δ/νση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τον υπεύθυνο συντονισμού δράσεων της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, ενημερώνει για τις δράσεις του «Κοινωνικού Σχολείου» τους Διευθυντές/Προϊσταμένους των οικείων σχολικών μονάδων. Κατευθύνει τους φορείς που συμμετέχουν στις δράσεις ώστε να μην υπάρξει αλληλοεπικάλυψη δράσεων στα σχολεία και σε συνεργασία με τους λοιπούς εμπλεκόμενους (Σχολικούς Συμβούλους, Υπεύθυνους Αγωγής Υγείας κτλ.) αντιμετωπίζει τυχόν προβλήματα που προκύπτουν.

ΔΡΑΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο του προγράμματος του «Κοινωνικού Σχολείου» έχουν υλοποιηθεί ήδη και υλοποιούνται:
α. Δράσεις που αφορούν στον άξονα «Άθληση - Δια Βίου Άσκηση»
1. Πανελλήνια Διεξαγωγή του προγράμματος «Kids’ Athletics». Το προαναφερόμενο πρόγραμμα πραγματοποιείται και επεκτείνεται σταδιακά σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, από εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής με τη συμμετοχή Ολυμπιονικών και αποτελεί μια οργανωμένη αθλητική δράση, με τη μορφή παιχνιδιού, που δίνει την δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν από κοντά τον Κλασικό Αθλητισμό.
2. Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού. Θεσμοθετήθηκε την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε σχολικού έτους, η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, ενταγμένη στο ευρύτερο πλαίσιο του «Κοινωνικού Σχολείου» η οποία την φετινή χρονιά, υλοποιήθηκε με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία.
3. Συνεχίζεται και για τη φετινή χρονιά στο χώρο του Παναθηναϊκού Σταδίου το πρόγραμμα «Kids’ Athletics», «Αγαπώ τον Αθλητισμό», ώστε τα σχολεία που επιθυμούν να συνδυάσουν τις αθλητικές δραστηριότητες με επίσκεψη σε ένα σημαντικό μνημείο αρχαίας και σύγχρονης ιστορίας και παγκόσμιο σύμβολο αθλητισμού να προγραμματίσουν σχετική επίσκεψη.
4. Σχολικός Αθλητισμός σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια: Τα Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα Λυκείων, καθώς και οι «Αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙ΄ΑΣ», μέσω στοχευμένων οργανωτικών δράσεων και συνεργασιών με φορείς, υποστηρίζουν και αναδεικνύουν αρκετούς από τους υπόλοιπους άξονες του «Κοινωνικού Σχολείου» (όπως Αντιμετώπιση και πρόληψη του χουλιγκανισμού, Ρατσισμός και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναρκωτικά, Αλκοόλ, Κάπνισμα, Σχολικός εκφοβισμός)

β. Δράσεις ευαισθητοποίησης στον άξονα πρόληψης μολυσματικών ασθενειών (Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα Νοσήματα για μαθητές της Β/βάθμιας Εκπ/σης, Υγιεινή των χεριών και του Αναπνευστικού για μαθητές της Α/ βάθμιας Εκπ/σης).

γ. Δράσεις που αφορούν στον άξονα «Διαδίκτυο» όπως η πραγματοποίηση τηλεδιασκέψεων της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

δ. Δράσεις που αφορούν στον άξονα «Διατροφή» όπως οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις σχολικές μονάδες της χώρας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας στις 24.10.2014.

ε. Δράσεις που αφορούν στον άξονα «Ρατσισμός και Ανθρώπινα Δικαιώματα» όπως η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Τα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουν τα δικαιώματά τους»

Οι ανωτέρω δράσεις θα πραγματοποιούνται ανεξάρτητα από τα πολύμηνα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων στα οποία την καθοδήγηση και εποπτεία έχουν οι Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας και Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Σχετικά με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων το «Κοινωνικό Σχολείο» δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επιμόρφωση των μελών τους. Οι Διευθυντές των σχολείων είναι υπεύθυνοι για την ενημέρωση και ενεργοποίηση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.
Με σκοπό τη στήριξη των γονέων των μαθητών καθώς και την ενίσχυση των γνώσεων και των ευκαιριών για προβληματισμό σε ζητήματα που αφορούν στους ανωτέρω θεματικούς άξονες επισημαίνεται ότι στις σχολικές μονάδες που λειτουργούν οι Σχολές Γονέων, μπορεί να απευθύνεται το σύνολο των γονέων.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να συμμετέχουν σε δράσεις του «Κοινωνικού Σχολείου», καλούνται οι Διευθυντές/Προϊστάμενοι, οι Σύλλογοι Διδασκόντων και οι Εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων να εντάξουν, σε συνεργασία με τους συντονιστές των Διευθύνσεων Π.Ε. και Δ.Ε., στο σχολικό προγραμματισμό σχετικές δράσεις και να διευκολύνουν τους επαγγελματίες των εμπλεκομένων φορέων. Παράλληλα καλούνται να ενημερώνουν τους συντονιστές για τον προγραμματισμό των δράσεων στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Ως χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας και ανατροφοδότησης σχεδιάσθηκε και ήδη λειτουργεί ο επίσημος ιστότοπος του «Κοινωνικού Σχολείου»: www.socialschool.gr, ο οποίος διαρκώς εμπλουτίζεται με νέα δεδομένα.

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις δράσεις του «Κοινωνικού Σχολείου», τα στελέχη της εκπαίδευσης και οι υπεύθυνοι συντονιστές υλοποίησης των δράσεων θα απευθύνονται στις αρμόδιες για κάθε σχετικό θέμα Διευθύνσεις του Υ.ΠΑΙ.Θ.: Δ/νση Σπουδών, Προγραμμάτων & Οργάνωσης Π. Ε.
(spudonpe@minedu.gov.gr), 210 3443284, Π. Παγώνη Δ/νση Σπουδών, Προγραμμάτων & Οργάνωσης Δ.Ε.
(t05sded@minedu.gov.gr ), 210 344 3273, Ε. Μπάσιου Δ/νση Φυσικής Αγωγής
physgram@minedu.gov.gr), 210 344 2839, Α. Κατσαρής Δ/νση Ειδικής Αγωγής
(t05dea1 @minedu.gov.gr), 210 344 2190, Αθ. Γρίβας

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ" ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΤΤΙΚΗΣ  ΠΑΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ, Σχολική Σύμβουλος Π.Α.
Εmail : symnip1@sch.gr Τηλ. : 2107521702/6944654436
ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΝΙΑΚΑ ΕΥΓΕΝΙΑ, Σχολική Σύμβουλος ΠΕ 70, 1ης Εκπ/κης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπ/σης Γρεβενών
Εmail : niaka@sch.gr Τηλ. Γρ. Περ/κής Δ/νσης : 2461021481 (πληροφορίες: κα Θεανώ Βλάχου) FAX: 2461021259
ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΕΝΙΑΤΑ ΕΛΕΝΗ, Προισταμένη Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε.
Εmail : ebeniata1@gmail.com Τηλ. : 2231 0 44931
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΣΑΜΠΙΚΑ ΚΑΡΑΚΙΖΑ, Προισταμένη Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ.Ε.
Εmail : tsakarak@otenet.gr Εmail: ss-v-thmias@naigaiou.pde.sch.gr Τηλ. : 2281 0 80817 fax: 2281079635
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, Σχολικός Σύμβουλος 1ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ν. Θεσσαλονίκης, ΠΕ 70
Εmail : stsipouras@yahoo.gr Τηλ. 2310365070 / 6945053446
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ Σχολική Σύμβουλος Π.Ε.70 με Αναπληρώτρια την ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Εmail : georgiakaarountzou@yahoo.gr Τηλ. 2755029095 (Γ. Καρούντζου) Εmail:xristou@pdepelop.grΤηλ. 2710230115 ( Π.Χρήστου)
ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Προιστάμενος Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε.
Εmail : barist000@gmail.com Τηλ. : 2610362412 fax: 2610362410
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΞΑΝΘΗ, Σχολική Σύμβουλος -ΠΕ 11 με Αναπληρώτρια την ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, Προισταμένη Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε.
Εmail : xkonstant@sch.gr Τηλ. :25510 88315 (κ. Κωνσταντινίδου) Email: sescholi@sch.gr Τηλ. : 25310 83516 (κ. Παπαμιχαήλ)
ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΥΔΟΞΙΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. Ιωαννίνων
Εmail : esakellarop@gmail.com Τηλ. : 6979961268
ΚΡΗΤΗΣ ΔΕΛΗΚΑΝΑΚΗ ΝΙΚΗ, Σχολική Σύμβουλος 19ης Περ.ΠΑμε Αναπληρωτή τον ΣΤΡΙΛΙΓΚΑ ΓΕΩΡΓΙΟ, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 01
Τηλ. Γραφ. : 2810246860 /2810246407 (κ. Δεληκανάκη) Εmail : grammateia@dipe.ira.sch.grΕmail: ndelikanaki@gmail.com Τηλ. : 2810246407/6944712278 (κ. Στριλιγκάς) Εmail :striligk@sch.gr
ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ, Προιστάμενος Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ.Ε.
Εmail : makisel@sch.gr Τηλ. : 2251048153
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΓΑΠΗΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ , Προισταμένη Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε.
Εmail : agapitou@uth.gr Τηλ. : 2410539215
ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΠΑΧΗ ΟΛΓΑ, Προισταμένη Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ.Ε.
Εmail : olgapac@yahoo.gr Τηλ. : 2661082194 (εσωτ. 118)


http://www.esos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου