ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΙΡΕΤΟΣ ΠΥΣΠΕ Ν. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Η ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ

ΝΕΟ

ΝΕΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τελευταία νέα

Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014

Οι συνδικαλιστικές άδειες των εκπαιδευτικών - Πότε χορηγούνταιΟι συνδικαλιστικές άδειες των εκπαιδευτικών - Πότε χορηγούνται
Επανεξετάζοντας το θέμα της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στις γενικές συνελεύσεις και λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά διατάξεων (άρθρο 23, παρ.1 Συντάγματος, άρθρο 6 παρ.1 της 151 Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας), καθώς και το γεγονός ότι η παροχή διευκολύνσεων για τη διενέργεια των γενικών συνελεύσεων των εκπαιδευτικών εντός του ωραρίου εργασίας ήταν διαρκής, συνεχής και αδιαμφισβήτητη επί σειρά πολλών ετών εκδόθηκε σχετική εγκύκλιος.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, η υπηρεσία δύναται να χορηγεί συνδικαλιστική άδεια, για την πραγματοποίηση των εκλογοαπολογιστικών γενικών συνελεύσεων των εκπαιδευτικών, μίας εργάσιμης ημέρας εντός του σχολικού έτους.
Τα παραπάνω δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε γραπτή του απάντηση ο υπουργός Παιδείας για τις συνδικαλιστικές άδειες των εκπαιδευτικών.
Την ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Δήμας με αφορμή την εγκύκλιο του υπουργείου στις 7 Οκτωβρίου 2014 για τη συνδικαλιστική άδεια. Σύμφωνα με το Βουλευτή η εγκύκλιος δεν ορίζει ρητώς αν η συνδικαλιστική άδεια των εκπαιδευτικών πρόκειται για εθελοντική άδεια ή υποχρεωτική αργία η οποία σημαίνει εκ των πραγμάτων και απώλεια μιας σχολικής ημέρας για το σύνολο των σχολείων.
Ο κ. Χρήστος Δήμας συνεχίζει λέγοντας ότι στο ίδιο πλαίσιο η συγκεκριμένη ρύθμιση από τη πλευρά του κράτους δημιουργεί ερωτήματα όσον αφορά την εκούσια συνδικαλιστική δράση καθώς αυτή δεν είναι αυτονόητη και βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μετατρέπεται σε αργία με απολαβές για εκείνους που δεν επιθυμούν να την ασκήσουν. Σημειώνεται ότι στο σύνολό τους οι ευρωπαϊκές χώρες υιοθετούν το σύστημα των εκτός ωραρίου εργασίας συνδικαλιστικών συνελεύσεων των εργαζομένων χωρίς βεβαίως να προβλέπεται αμοιβή για τον χρόνο που διαθέτουν οι συμμετέχοντες.
Ο κ. Δήμας ζητούσε μεταξύ των άλλων να μάθει αν η απόφαση του υπουργείου συνιστά υποχρεωτική αργία η εθελοντική άδεια για τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στα συνδικαλιστικά όργανα, το λόγο για τον οποίο χρειάστηκε η ρύθμιση και δεδομένης της εθελοντικής φύσης του συνδικαλισμού για ποιο λόγο οι συνδικαλιστικές συνελεύσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται εντός ωραρίου εργασίας σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών της Ε.Ε.
Καλόγηρος Βασίλειος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου