Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Από την ομάδα Νηπιαγωγών


Αποτέλεσμα εικόνας για Από την ομάδα ΝηπιαγωγώνΗ εποχή της παραπλάνησης έχει τελειώσει…


Σε αναμονή για ακόμη μια φορά παραμένουν οι νηπιαγωγοί μετά και από την συνάντηση της ΔΟΕ με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, για την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων, που απασχολούν τον κλάδο για πολλά χρόνια.
Η ρητορική των δημόσιων σχέσεων, που χρησιμοποίησε το Υπουργείο, αποφεύγοντας να ασχοληθεί με την προσχολική εκπαίδευση με σοβαρότητα, αλλά απαντώντας σε ομάδα, που δεν είναι εξουσιοδοτημένη από τον κλάδο, να διαπραγματεύεται τα ζητήματα που τον απασχολούν, δεν μπορεί παρά να αποτελεί απόδειξη προχειρότητας και άγνοιας.
Η ομάδα νηπιαγωγών που τα τελευταία χρόνια εισηγητικά έχει παρέμβει με θέσεις και απόψεις, για όλα τα ζητήματα του κλάδου, έχει καταθέσει τις προτάσεις της στο πλέον αρμόδιο όργανο, που εκπροσωπεί τον κλάδο μας την Διδασκαλική ομοσπονδία , η οποία και έχει αναλάβει την προώθηση όλων των ζητημάτων.
Σήμερα καθίσταται αναγκαία η σύμπνοια κι η ενότητα των εκπαιδευτικών για τη διεκδίκηση και τη διασφάλιση του μέλλοντος. Σε αυτήν την προσπάθεια πρωταρχικό ρόλο παίζουμε όλοι μας , ως φορείς  ιδεών.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της συλλογικής δράσης, της συναπόφασης και της ανάδειξης των θεμάτων, που μας απασχολούν, οργανώνουμε ημερίδες - συναντήσεις σε όλη την Ελλάδα, με επιστημονικό και συνδικαλιστικό χαρακτήρα.
        Η καθημερινή μας παρουσία στις επάλξεις για θέματα  μικρά, καθημερινά,  ως και για  σημαντικά και μεγάλα του συλλογικού ενδιαφέροντος είναι καθοριστική.
Η εποχή της παραπλάνησης έχει τελειώσει . Προχωράμε μπροστά διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε όχι συντεχνιακά αλλά συλλογικά, ουσιαστικά, με όραμα.
Θα αγωνιστούμε «Να συμπεριλαμβανόμαστε σε αυτούς που θα αποφασίσουν για εμάς»

Προτάσεις για τα Νηπιαγωγεία
·        Επίλυση των κτηριακών προβλημάτων .
·        Εφαρμογή της Θεσμοθέτησης του ωραρίου των νηπιαγωγών. Να εφαρμοστεί στις νηπιαγωγούς το ωράριο που ισχύει στα δημοτικά σχολεία και ορίζεται από τον νόμο 1566/1985 .
·        Να εφαρμοστεί ουσιαστικά ο νόμος Ν 3518/2006 που αφορά την υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων με υποχρεωτική βεβαίωση φοίτησης για την εγγραφή στο Δημοτικό σχολείο.
·        Αλλαγή της οργανικότητας των νηπιαγωγείων με εφαρμογή του νόμου που έχει ψηφιστεί για τα πολυθέσια νηπιαγωγεία.
·        Κατάλληλος και έγκαιρος προγραμματισμός για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Όχι άλλες κληρώσεις για το προνήπιο. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση.

·        Μοριοδότηση των νηπιαγωγείων ανάλογα με τα μόρια που έχει και το όμορο δημοτικό σχολείο.
·        Να τηρείται η αναλογία παιδιών – τετραγωνικών μέτρων (3τμ ανά μαθητή) σε κάθε νηπιαγωγείο.
·        Στήριξη των τμημάτων ένταξης και παράλληλης στήριξης με  κατάλληλα εκπαιδευμένους νηπιαγωγούς.
·        Διορισμός ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, δάσκαλοι μητρικής γλώσσας) για την στήριξη των νηπιαγωγών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στα νηπιαγωγεία.
·        Διορισμός μόνιμου βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες και τραπεζοκόμοι).
·        Ενίσχυση του θεσμού των σχολικών συμβούλων με αλλαγή στις περιφέρειες έτσι ώστε ο σύμβουλος να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της περιοχής που αναλαμβάνει, με συχνές επισκέψεις και συναντήσεις ώστε να επιτυγχάνεται ουσιαστικά ο καθοδηγητικός του ρόλος.
·        Δυνατότητα επιμόρφωσης των νηπιαγωγών στις τεχνολογίες σε όλους τους νομούς.
·        Συμμετοχή των Διευθυντών /Προισταμένων νηπιαγωγών σε υπηρεσιακά συμβούλια και στην επιτροπή Παιδείας όπως ορίζεται και για τους διευθυντές σχολείων.
·        Ουσιαστική οικονομική στήριξη του νηπιαγωγείου.
·        Να μελετηθεί η δημιουργία διευρυμένου νηπιαγωγείου με ωράριο έως τις 2.00μ.μ.
·        Να ενισχυθεί το ολοήμερο νηπιαγωγείο με την υπεράσπιση του ωραρίου του. Οι πρόωρες αποχωρήσεις είναι αντίθετες στη φιλοσοφία του προγράμματος.
·        Μελέτη των θεμάτων που απασχολούν την προσχολική εκπαίδευση με έρευνα και επιστημονική τεκμηρίωση.(πχ κτιριακό, ειδικότητες)
·        Πρόβλεψη για την μεταφορά των παιδιών του νηπιαγωγείου, όπου χρειάζεται.


Ομάδα Νηπιαγωγών «Δικαίωμα στην Εκπαίδευση»

Μπορείτε να επικοινωνείτε με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής της ομάδας :
 Μαλέα Βάσω            6932489615
Ρατκίδου Φωτεινή      6938228039
Κορωναίου Βέτα        6974341868
 Κατσαίτου Άντα         6944127059
Μπέκα Αποστολία      6976433590
 Απιδοπούλου Σοφία  6972704347
Νάτσια Ελευθερία       6946971131
Μαρκάκη Μαρία            6947600769
Αναγνώστου Χαρά       6972070067
Παπάς Ηλίας             6972168188

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου