Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Άρση του διετούς αποκλεισμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών



Άρση του διετούς αποκλεισμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικώνΠρος άρση του διετούς αποκλεισμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που αρνούνται να αναλάβουν υπηρεσία ή παραιτούνται οδεύει το Υπουργείο Παιδείας. Η παραπάνω θετική είδηση εξάγεται από τη σημερινή συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών με τον αναπληρωτή υπουργό Τάσο Κουράκη.

Δεν ήταν όμως η μοναδική θετική εξέλιξη για τους αναπληρωτές καθώς η πρόεδρος Σπανού Μαρία βρήκε ευήκοα ώτα και σε άλλα θέματα που έθιξε, όπως ήταν αυτό της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας, διάρκειας έξι (6) μηνών. Η κα Σπανού τόνισε ότι οι αναπληρώτριες αντιμετωπίζονται ως εκπαιδευτικοί δεύτερης κατηγορίας κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο κ. Κουράκης.
Θετικά εξετάζει το Υπουργείο Παιδείας το αίτημα του Συλλόγου για ένταξη των μονογονέων εκπαιδευτικών σε ειδική κατηγορία ώστε να προηγούνται στις τοποθετήσεις στα σχολεία.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης θίχθηκε το ζήτημα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του αναλογικού διορισμού των εκπαιδευτικών. Ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών απάντησε σε ερωτήσεις και ανέλυσε τις επιπτώσεις της απόφασης για τους διορισμούς από κλειστούς πίνακες, καθώς και για τις προσφυγές που θα δεχτεί το Υπουργείο Παιδείας.
Στα πλαίσια αυτά προτάθηκε ένα σύστημα διορισμού στηριγμένο στην επιτυχία του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ σε συνδυασμό με τα μόρια της προϋπηρεσίας που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Ο Σύλλογος πρότεινε να μην προσμετρούνται ακαδημαϊκά και κοινωνικά κριτήρια για το διορισμό των εκπαιδευτικών.
Ως προς το ζήτημα της αναγνώρισης της προϋπηρεσίας της περιόδου 2010-2014 ο κ. Κουράκης δήλωσε ότι θα αναγνωριστεί στο σύνολό της ενώ απέφυγε να πάρει θέση όταν ο Σύλλογος ζήτησε τη μη προσμέτρηση των πλασματικών μορίων των δυσπρόσιτων σχολείων αυτής της περιόδου.
Θετικός ήταν ο αναπληρωτής υπουργός στην πρόταση του Συλλόγου για την προσμέτρηση των μορίων της προϋπηρεσίας της Ειδικής Εκπαίδευσης αποκλειστικά στον οικείο πίνακα ενώ για το ζήτημα της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης ο κ.Κουράκης υποστήριξε ότι εντάσσεται στις προεκλογικές εξαγγελίες του κυβερνώντος κόμματος όμως θα πρέπει να λυθεί το κτιριακό πρόβλημα και μετά να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της στελέχωσης των σχολείων σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν και τα δυο ζητήματα ταυτόχρονα λόγω του δημοσιονομικού προβλήματος.
Η πρόεδρος του συλλόγου έθεσε και το θέμα της επαναφοράς του πίνακα Α στους αναπληρωτές ειδικής αγωγής τονίζοντας ότι το υπάρχον σύστημα έχει ως αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί με ειδικές ανάγκες να προσλαμβάνονται στη β φάση προσλήψεων και μακριά από τα σπίτια τους. Ο υπουργός δεν πήρε θέση στο πιο πάνω θέμα αρκούμενος να αναφέρει ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα.

Καλόγηρος Βασίλειος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου