Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Νέοι Περιφερειακοί Διευθυντές – Οι επιλογές Κουράκη και οι αποστάσεις Μπαλτά


Αποτέλεσμα εικόνας για κουρακησ μπαλτασΑκόμη ένα “θερμό” επεισόδιο φαίνεται πως εκτυλίσσεται ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά και τον αναπληρωτή του Τάσο Κουράκη. Αφορμή για την τελευταία “μάχη” των δυο ανδρών, η οποία μαίνεται μέσω… διαρροών στάθηκε η τοποθέτηση των νέων περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης (αρκετοί από τους οποίους είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν…αριστερό βιογραφικό) με πρωτοβουλία του Τάσου Κουράκη. 


Όπως αναγραφόταν την περασμένη εβδομάδα στο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, η επιλογή έγινε “με απόφαση του Τάσου Κουράκη”. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε τεράστια αποστασιοποίηση του υπουργού Παιδείας, σχετικά με την επιλογή των περιφερειακών Διευθυντών. 

Οι διαρροές ανάμεσα στις δύο πλευρές δίνουν και παίρνουν. Άνθρωπος που ξέρει πρόσωπα και καταστάσεις στο υπουργείο Παιδείας τονίζει στο newsIT πως “η απόφαση για την τοποθέτηση νέων περιφερειακών διευθυντών είναι του Τάσου Κουράκη και ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, δεν ενεπλάκη καθόλου στην υπόθεση και δεν συμφωνεί”. Γιατί δεν ενεπλάκη και γιατί φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι δυσαρεστημένος ο υπουργός Παιδείας; Μα, φυσικά, γιατί στην πρώτη του επίσημη συνέντευξη… παρέα με τον Τάσο Κουράκη είχε δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά στους εκπαιδευτικούς συντάκτες ότι “δεν έχουμε κανένα λόγο να διορίσουμε ανθρώπους που είναι στον ΣΥΡΙΖΑ στις θέσεις των Περιφερειακών Διευθυντών”, ενώ είχε τονίσει ότι “η επιλογή τους πρέπει να είναι καθαρή και κρυστάλλινη και να μην υπάρχουν κομματικά κριτήρια”. 

Οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί για τις 13 θέσεις ήταν 452, αλλά προκρίθηκαν οι… ημέτεροι. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ήταν η Περιφέρεια Αττικής, όπου τοποθετήθηκε ο Χαράλαμπος Λόντος. Είναι μαθηματικός, έχει διατελέσει διευθυντής Γυμνασίου (στο 2ο Γυμνάσιο Πειραιά) και μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά. Είναι στέλεχος (μέλος ΝΕ Α’ Αθήνας) του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικού Τομέα στο ψηφοδέλτιο «Δύναμη Ζωής» της κυρίας Ρένας Δούρου.

 Ακόμη ένα παράδειγμα… ημετέρων εμφανίστηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ο λόγος για τον γυμναστή Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος που ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Εκπαίδευσης της Περιφέρειας. Ποιος είναι; Συνδικαλιστής, αιρετός εκπρόσωπος στο ΑΠΥΣΔΕ Δυτικής Μακεδονίας, ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αλλάζουμε Εποχή» του Θέμη Μουμουλίδη, τον οποίο στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2014. 

Στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας επιλέχτηκε ακόμη ένας συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος για τον Κώστα Γκούση, ο οποίος ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην Κέρκυρα με τον συνδυασμό “ΑΝΑΣΑ” του νυν περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρου Γαλιατσάτου. 
Γεννήθηκε το 1966, σπούδασε μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην πληροφορική και στα παιδαγωγικά. Καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με συνδικαλιστική δράση στον χώρο των καθηγητών -είναι μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας- και στέλεχος (αναπληρωτής συντονιστής της ΝΕ Κέρκυρας) του ΣΥΡΙΖΑ. Προέρχεται από την ΕΚΟΝ «Ρήγας Φεραίος» και το ΚΚΕ Εσωτερικού, στη συνέχεια εντάχθηκε στον Συνασπισμό και στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Συνδικαλιστής και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι και ο Γιώργος Τερζάκης, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης στην Κρήτη. Ήταν διευθυντής του 4ου δημοτικού σχολείου Ηρακλείου, όταν παρέα με άλλους συναδέλφους του δεν θέλησε να συμπεριλάβει εαυτόν στη διαδικασία της αξιολόγησης που προωθούσε η κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, μέσω του τότε υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, καθώς όπως διατείνονταν εκείνο το διάστημα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, “η αξιολόγηση οδηγεί σε απολύσεις”. Από τον συνδικαλιστικό χώρο προέρχεται και ο Βασίλης Καραγιάννης, φυσικός, στο 4ο ΓΕΛ Ρόδου. Ο νέος περιφερειακός διευθυντής Νοτίου Αιγαίου έχει διατελέσει πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου. 

Στο Βόρειο Αιγαίο τη θέση του διευθυντή καταλαμβάνει ο Αριστείδης Καλάργαλης, ο οποίος ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στη Λέσβο με την παράταξη “Βόρειο Αιγαίο- Γόνιμη Γραμμή”, υπό τη νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αγλαΐα Κυρίτση. Στο παρελθόν έχει αρθρογραφήσει και στην εφημερίδα Αυγή. 

Ακόμη και Ανεξάρτητους Έλληνες είχε το “μενού” του Τάσου Κουράκη κατά την… αξιοκρατική επιλογή των περιφερειακών διευθυντών. Για τη θέση του περιφερειακού διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επιλέχθηκε ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Παναγιώτης Κεραμάρης. Γεννήθηκε το 1964, πτυχιούχος του ΤΕΦΑΑ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχει διατελέσει υποδιευθυντής στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης και διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου της ίδιας πόλης. Είναι και προπονητής ποδοσφαίρου και έχει εργαστεί σε τοπικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους. Δραστηριοποιείται επίσης σε διάφορα ΔΣ συλλόγων εκπαιδευτικών και ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Κοινωνική Συμμαχία για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» του Άρη Γιαννακίδη τον Μάιο του 2014. Είναι στέλεχος των ΑΝΕΛ ενώ ήταν ο πρώτος εκπρόσωπος του κόμματος στο Νομό Έβρου. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsIT, πάντως, πριν το Πάσχα, ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς είχε επισκεφθεί τον υπουργό Επικρατείας και υπεύθυνο συντονισμού του κυβερνητικού έργου Αλέκο Φλαμπουράρη για να του εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τη συμπεριφορά του Τάσου Κουράκη, ο οποίος από τότε που έχουν αναλάβει παρέα το τιμόνι του υπουργείου Παιδείας, του βάζει συνεχώς… τρικλοποδιές (διαρροές, non paper που δεν τα έχει εγκρίνει ο υπουργός με αλλαγές για το Λύκειο, ΑΣΕΠ και επιλογή διευθυντών από τους συλλόγους Διδασκόντων, θέματα για τα οποία διαφωνούν οι δύο “ισχυροί” του υπουργείου). 

Το γεγονός αυτό προκαλεί ακόμη έναν “πονοκέφαλο” στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να έχει ζητήσει από το νούμερο 1 και το νούμερο 2 του υπουργείου Παιδείας να “τα βρούν”. 

Μίλτος Σακελλάρης 

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου