Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Συνέντευξη Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά στον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη


 ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ


Ο Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς, μιλώντας τον ρ/σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη για τις καταλήψεις δημοσίων κτηρίων και Πανεπιστημίων δήλωσε:

«Το φαινόμενο είναι καινούργιο. Πρόκειται για κάποιες ομάδες με κάποια αιτήματα τα οποία όμως έχουν ικανοποιηθεί με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατίθεται στη Βουλή. Οπότε οι καταλήψεις δημοσίων κτηρίων όπως Πανεπιστημίων ή η ειδικότερη στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ που γίνεται με την κατάληψη γραφείων του κόμματος ή του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ή γραφείων βουλευτών, είναι άνευ νοήματος. Είναι σαν να πρόκειται για ομάδες που θέλουν οπωσδήποτε να συγκρουστούν με τα ΜΑΤ. Που θέλουν τα ΜΑΤ στο κέντρο της Αθήνας.
Ερωτώμενος για τη δυσλειτουργία που δημιουργείται στα πανεπιστήμια από τις καταλήψεις, αλλά και για τις ενέργειες των πρυτανικών αρχών, του εισαγγελέα και της αστυνομίας, ο κ. Μπαλτάς σημείωσε: «Πού ακριβώς βρίσκεται η ενέργεια που ξεκίνησε με τις πρυτανικές αρχές, δεν γνωρίζω. Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. Οι πρυτανικές αρχές θεωρώ ότι έκαναν εκείνο που έπρεπε να κάνουν. Η κυβέρνηση σκέπτεται γενικότερα πολιτικά το όλο θέμα και βρισκόμαστε ενώπιον ενός καινούργιου φαινομένου το οποίο πρέπει αντιμετωπισθεί. Η στάνταρ αντιμετώπιση του είδους ‘’στέλνουμε τα ΜΑΤ’’ δεν είναι η ενδεδειγμένη, αλλά δεν είναι πρέπον να είναι κλειστό και το Πανεπιστήμιο. Οι αρμόδιοι οι οποίοι είναι υπεύθυνοι θα πράξουν αυτά που πρέπει να πράξουν.
Στο Πολυτεχνείο αντιμετωπίσαμε συχνά φαινόμενα καταλήψεων και η στάση μας, η προσπάθειά μας, ήταν πάντα να τελειώσει η κατάληψη όσο το δυνατόν σύντομα και αναίμακτα. Έχουμε την εμπειρία από τέτοια φαινόμενα. Και πρόσφατα ήρθε εδώ στο Υπουργείο μια ομάδα φοιτητών με έντονα συνθήματα, αλλά με ηρεμία έγινε συζήτηση χωρίς επεισόδια, χωρίς τίποτα.
Το νομοσχέδιο του υπ Δικαιοσύνης για τις φυλακές ήδη είναι στη Βουλή άρα είναι ακατανόητο πως με τέτοια αιτήματα γενικεύονται καταλήψεις κτηρίων».
Σε ερώτηση για την επαναφορά του Πανεπιστημιακού Ασύλου, ο κ. Μπαλτάς δήλωσε: «Το Πανεπιστημιακό Άσυλο είναι μεγάλη συζήτηση γιατί πρέπει αφενός μεν να υπάρχει Πανεπιστημιακό Άσυλο, αφετέρου δε πρέπει να διασφαλιστεί καλύτερα η περιφρούρησή του. Θα συλλέξουμε όλες τις εμπειρίες του παρελθόντος επί του θέματος το οποίο είναι σύνθετο. Πρέπει να το μελετήσουμε, διεξοδικά. Σε ερώτηση αν υπάρχουν σκέψεις για τροποποίηση του σημερινού καθεστώτος ο υπουργός απάντησε: «Καταρχήν ναι. Σκεφτόμαστε την προστασία του Πανεπιστημιακού Ασύλου σε νέες συνθήκες που ωριμάζουν σιγά-σιγά. Θα είναι σχετικά ευκολότερη από ό,τι ήταν παλαιότερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου