Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Εντός των ημερών η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία


Vouli-Olomeleia-aithousaΤις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία που έχει δεχτεί τα πυρά τόσο της αντιπολίτευσης και των δυνάμεών της στα πανεπιστήμια όσο και των επιχειρηματιών της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς αποκαθιστά τη δημοκρατία στα πανεπιστήμια και τη συνταγματική τάξη στην ιδιωτική εκπαίδευση. 


Όπως τονίστηκε από τον υπουργό Παιδείας Αρ. Μπαλτά, που χθες συναντήθηκε με την ΟΙΕΛΕ, αλλά και από τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Τ. Κουράκη, που είχε συνάντηση με τη ΔΟΕ, το πολυνομοσχέδιο αυτή τη στιγμή εξετάζεται από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή. 

Κύμα απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία για να προλάβουν τις αλλαγές Μπαλτά

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση του Αρ. Μπαλτά με τους εκπροσώπους της ΟΙΕΛΕ κυριάρχησε το θέμα των μαζικών απολύσεων εκπαιδευτικών από ιδιωτικά σχολεία, καθώς, εν αναμονή της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, δεν είναι λίγοι οι σχολάρχες που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία θεωρεί αναλώσιμους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. 

Μάλιστα, στη συνάντηση παραβρέθηκε και η πρόσφατα απολυμένη εκπαιδευτικός Σ. Χριστοφορίδου, που υπηρετούσε επί 20 χρόνια στην Ελληνογερμανική Αγωγή Παναγέα-Σάββα, και μίλησε για την άδικη και αναιτιολόγητη απόλυσή της.

 Η ΟΙΕΛΕ κατέθεσε στον υπουργό Παιδείας αναλυτικά στοιχεία για περίπου 150 καταγγελίες σύμβασης που έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα. Όπως επισήμανε, οι απολύσεις αυτές είναι τμήμα μόνο του κύματος διώξεων που έχουν εξαπολύσει ορισμένοι ιδιοκτήτες, καθώς πλέον οι περισσότερες διοικήσεις ιδιωτικών σχολείων δεν αποστέλλουν στοιχεία στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. 

Τη συνάντηση των δύο πλευρών απασχόλησε και το θέμα της επιβολής ΦΠΑ ύψους 23% στα δίδακτρα των φροντιστηρίων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των κέντρων ξένων γλωσσών και υπήρξε συμφωνία ότι πρόκειται για παράλογη ρύθμιση, που πλήττει ευθέως τη λαϊκή οικογένεια, η οποία είναι υποχρεωμένη να στέλνει τα παιδιά της σε αυτές τις δομές εκπαίδευσης, καθώς και τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα «πληρώσουν» το κόστος με νέες περικοπές μισθών ή απολύσεις. 

Τέλος, ετέθη το θέμα της εκτεταμένης ανομίας στην πιστοποίηση προσόντων που παρέχουν ιδιωτικοί φορείς της εκπαίδευσης και τονίστηκε η ανάγκη για συστηματικό δημόσιο έλεγχο σε κάθε τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, έτσι ώστε να επικρατούν συνθήκες ισονομίας στην απονομή τίτλων σπουδών και επαγγελματικών προσόντων προκειμένου να αρθεί το «πάγωμα» που έχει επιβάλει η Κομισιόν στην αντιστοίχιση του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων. 

Η συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τη συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΙΕΛΕ προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Σχολείων Χ. Κυραϊλίδη, ο οποίος ισχυρίστηκε (στο esos) ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αρνείται για ιδεολογικούς λόγους να δεχτεί τους εκπροσώπους του Συνδέσμου, παρά τα αιτήματα που έχουν καταθέσει. 

Άμεση και αποστομωτική ήταν η απάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, η οποία αναφέρει ότι ο Αρ. Μπαλτάς συναντήθηκε στις 2 Ιουνίου επισήμως με τον πρόεδρο του Συνδέσμου και στις 25 Ιουνίου με τον γενικό γραμματέα του, ο οποίος για προσωπικούς λόγους δεν παρέστη στην πρώτη συνάντηση. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τ. Κουράκης δήλωσε χθες σε εκπροσώπους της ΔΟΕ ότι οι διορισμοί αναπληρωτών εκπαιδευτικών θα γίνουν με βάση τα όσα ορίζονται από την περυσινή εγκύκλιο, αφού οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις είχαν ως συνέπεια την καθυστέρηση της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εφαρμοστούν όσα προβλέπονται σε αυτό. 

Όπως τόνισε ο Τ. Κουράκης, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου οι διαδικασίες που αφορούν την υποβολή των αιτήσεων των υποψηφίων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, την επεξεργασία τους και την έκδοση των αποτελεσμάτων, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ο Τ. Κουράκης διαβεβαίωσε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο, για να εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες πιστώσεις για την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών στα σχολεία, ενώ διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα απόλυσης των εκπαιδευτικών της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που επέστρεψαν στις θέσεις εργασίας τους. Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας είχε χθες συνάντηση και με τους εκπροσώπους των φροντιστών, τους οποίους διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να μειωθεί ο ΦΠΑ στα δίδακτρα των φροντιστηρίων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στα κέντρα ξένων γλωσσών. Ανάλογη ήταν και η θέση του υπουργού Παιδείας, ο οποίος είχε δει τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας προηγούμενες ημέρες. 

Π.Σ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου