Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Ψάχνει τους «κρυμμένους» εκπαιδευτικούς σε κόμματα

Με το... θεριό των αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε πολιτικά κόμματα, βουλευτικά γραφεία, φορείς κ.α. καλείται να «παλέψει» ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, όπως έκαναν και όλοι ανεξαιρέτως οι υπουργοί, πριν από αυτόν.


Η ιστορία αυτή των «κρυμμένων» εκπαιδευτικών σε διάφορα γραφεία και κυρίως πολιτικά και όχι μέσα στις σχολικές αίθουσες, μετρά πολλές δεκαετίες πίσω. Και όμως το φαινόμενο αυτό δεν έχει εξαλειφθεί και μάλιστα σε μια εποχή, που η κατάσταση στα σχολεία είναι δύσκολη λόγω των ελλείψεων δασκάλων και καθηγητών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πριν από μερικά χρόνια υπουργός ζητούσε επίμονα από υπηρεσιακούς παράγοντες να του δώσουν στοιχεία με την ακριβή... θέση και τον αριθμό των αποσπασμένων εκπαιδευτικών και κανείς δεν τα έδινε! Τελικά ο τότε υπουργός «άστραψε και βρόντηξε» και έτσι του έδωσαν κάποια στοιχεία τα οποία όμως και πάλι είχαν πολλά κενά.

Τώρα ήρθε η σειρά του Νίκου Φίλη να κάνει την προσπάθειά του και όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες ήδη έχει στείλει επιστολή σε κόμματα, βουλευτές κλπ. ζητώντας μέχρι την Τετάρτη 10 Αυγούστου να έχουν επιλεγεί οι εκπαιδευτικοί, που θα αρθεί η απόσπασή τους και να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Μάλιστα ο υπουργός εκφράζει την πεποίθηση ότι τα πολιτικά κόμματα θα συνεργαστούν με το υπουργείο Παιδείας «ώστε να μην αναγκαστούμε να προχωρήσουμε στην προβλεπόμενη υπηρεσιακή διαδικασία. Είμαι πρόθυμος για οποιαδήποτε διευκρίνιση».

Ο κ. Φίλης γνωστοποιεί επίσης ότι επιδιώκει «να μειωθεί κατά 30% ο αριθμός των αποσπασμένων φέτος, ως μια έμπρακτη ενέργεια ενίσχυσης του σχολείου». Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε με απόλυτη ακρίβεια πόσοι εκπαιδευτικοί είναι αποσπασμένοι σε πολιτικά γραφεία, φορείς κ.α και επίσης ποιες ακριβώς υπηρεσίες προσφέρουν. Σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου Φεβρουαρίου πρόκειται για περίπου 500 άτομα, αλλά αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες τόνισαν στο «Εθνος» ότι ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος.

Μεγάλα κενά

Με δεδομένο ότι το υπουργείο Παιδείας κάνει έναν τεράστιο αγώνα προκειμένου να συγκεντρώσει εκπαιδευτικό προσωπικό, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλα κενά στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο, ο Νίκος Φίλης ζητά τώρα από τα κόμματα να «συμμορφωθούν». Αλλωστε ο υπουργός είχε ήδη προαναγγείλει ότι πρέπει να γίνει αυτό από τον περασμένο Ιανουάριο. Μάλιστα είχε δηλώσει ότι «ορισμένες παθογένειες του εκπαιδευτικού συστήματος πρέπει να σταματήσουν. Η πρώτη αφορά στις εκτεταμένες αποσπάσεις εκπαιδευτικών εκτός αιθούσης, παρά τα μεγάλα κενά.

Σε συνεννόηση με τα αρμόδια όργανα, θα προχωρήσουμε σε δραστική μείωση του αριθμού των αποσπάσεων εκπαιδευτικών, αρχής γενομένης από τα κόμματα, την αυτοδιοίκηση, την εκκλησιαστική διοίκηση, καθώς και άλλους φορείς κρατικής διοίκησης. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοσθεί από τη σχολική χρονιά 2016-2017, για να μη δημιουργηθεί αναστάτωση φέτος, στην ήδη επιβαρημένη εκπαιδευτική πραγματικότητα».

Πάντως κάποια στοιχεία, που αφορούν έως τον Φεβρουάριο του 2016, δείχνουν ότι στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας υπηρετούν 371 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί. Στα γραφεία βουλευτών υπηρετούν 127 εκπαιδευτικοί και στα πολιτικά γραφεία των κομμάτων 62.

Στην Εκκλησία έχουν αποσπασθεί 74 εκπαιδευτικοί, ενώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπηρετούν 241 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί. Πάντως όσον αφορά στο θέμα αυτό, τα τελευταία 10 χρόνια η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά, αν σκεφτεί κανείς ότι το 2009 η τότε υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, είχε πει ότι βρισκόταν σε... αναζήτηση 10.000 εκπαιδευτικών, που είχαν αποσπαστεί σε διάφορες θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα.


ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου