Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Τα χαρακτηριστικά ενός καλού προϊστάμενου


 Της Άννας Κωνσταντουλάκη
Ένα αφεντικό τα ξέρει όλα, ένας ηγέτης κάνει ερωτήσεις
Ποια είναι τα χαρίσματα που κάνουν έναν προϊστάμενο να ξεχωρίζει και τους συνεργάτες του να τον εκτιμούν;
Ο συγγραφέας A. Robbins έχει ορίσει τα χαρακτηριστικά του σημειώνοντας:
“Ένα αφεντικό προκαλεί φόβο, ένας ηγέτης εμπιστοσύνη. Ένα αφεντικό κατηγορεί, ένας ηγέτης καλύπτει τα λάθη. Ένα αφεντικό τα ξέρει όλα, ένας ηγέτης κάνει ερωτήσεις. Ένα αφεντικό κάνει τη δουλειά αγγαρεία, ένας ηγέτης διασκέδαση”.
Πολλοί διευθυντές πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι γίνονται πιο αποτελεσματικοί όταν τους ασκείται πίεση.
Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο αυξάνεται το άγχος και η ανασφάλειά τους, αλλά γίνονται και αντιπαραγωγικοί.
Ενδιαφέροντα στοιχεία από την έρευνα παρουσιάζονται σε άρθρο του “Valueforlife”.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κονκόρντια του Καναδά, οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη των εργαζομένων με υψηλό επίπεδο άγχους ήταν 46% υψηλότερες από ό,τι σε παρόμοιες εταιρείες που το επίπεδο του άγχους ήταν πιο χαμηλό.
Το άγχος στον εργασιακό χώρο έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις.
Έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια έδειξε ότι οι εργαζόμενοι είναι περισσότερο παραγωγικοί και θέλουν να προσφέρουν περισσότερα όταν ο προϊστάμενος ή ο εργοδότης τους συμπεριφέρεται δίκαια.
Όταν ο αρχηγός μιας ομάδας φαίνεται να θυσιάζεται για το καλό της επιχείρησης, οι υπάλληλοι συγκινούνται κατά κάποιο τρόπο και παρακινούνται να δουλέψουν περισσότερο.
Αφοσιώνονται περισσότερο στην εργασία τους και αυξάνεται το ομαδικό τους πνεύμα. Με αυτό τον τρόπο, αναπτύσσουν και καλύτερες σχέσεις με τους συναδέλφους τους, καθώς είναι πιο ανοικτοί να τους βοηθήσουν.
Μάλιστα, βρετανική έρευνα έχει δείξει ότι οι εργαζόμενοι προτιμούν να είναι χαρούμενοι και σε ένα καλό περιβάλλον, παρά να έχουν υψηλό μισθό σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον.
Πολλές εταιρείες δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζομένους να δουλεύουν από το σπίτι ή να έχουν ευέλικτα ωράρια. Παρ’ όλα αυτά, η αφοσίωση σε μια εργασία δεν επιτυγχάνεται με τέτοιες εξυπηρετήσεις και παροχές.  Οι εργαζόμενοι προτιμούν ο διευθυντής τους να έχει αξίες, ηθική και καλοσύνη.
Προφανώς όμως, αυτά πρέπει να συνδυάζονται και με μια καλή αμοιβή”.

ΠΗΓΗ:ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου