Σελίδες

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ: Ο Ράιχενμπαχ θα κάνει τις απολύσεις

Ωρα-μηδέν για το ελληνικό Δημόσιο, μέσα στο 2012, με χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, καταργήσεις Φορέων, Οργανισμών, Ανεξάρτητων Αρχών, ακόμη και υπουργείων, και δεκάδες συγχωνεύσεις.

Ωρα-μηδέν για το ελληνικό Δημόσιο, μέσα στο 2012, με χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, καταργήσεις Φορέων, Οργανισμών, Ανεξάρτητων Αρχών, ακόμη και υπουργείων, και δεκάδες συγχωνεύσεις. Το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του κράτους που θα έλθει για ψήφιση στη Βουλή, στις 15 Ιανουαρίου, φέρνει τα πάνω-κάτω, σε όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης, ανατρέποντας δομές και νοοτροπίες αιώνων.
Τη σάρωση του ελληνικού Δημοσίου, που θα ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις και το 60% των δομών, καθώς και τις μαζικές απολύσεις που θα οδηγήσουν στην έξοδο περισσότερους από 150.000 υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα, είχε προαναγγείλει με εκτενή ρεπορτάζ το «Εθνος της Κυριακής» της 23ης και 30ής Οκτωβρίου, δηλαδή ακριβώς πριν από δύο μήνες.
Από ένα σύνολο 300.000 εργαζομένων στον στενό δημόσιο τομέα, σε χαμηλόβαθμες διοικητικές θέσεις, εκπαιδευτικής βαθμίδας δευτεροβάθμιας (Δ.Ε), που βρίσκονται κοντά στην 3η ηλικία, θα αναζητηθούν εκείνοι που πρέπει να απολυθούν κατά προτεραιότητα.
Την ίδια στιγμή, περικόπτονται δραστικά δομές, αρμοδιότητες και δαπάνες, ενώ μεγάλο μέρος του Δημοσίου εκχωρείται στον ιδιωτικό τομέα, με πρώτο έργο την ανάληψη από ιδιώτες των υποστηρικτικών μηχανισμών των υπουργείων. Η μεταρρύθμιση του κράτους, που θα έχει «γαλλική σφραγίδα» σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας-Γαλλίας, σημαίνει πρωτόγνωρες και βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, σύμφωνα και με τις επιταγές της εξειδικευμένης Εκθεσης του ΟΟΣΑ, για το κράτος.
Το σχέδιο των αλλαγών είναι ήδη έτοιμο και σε αρκετές περιπτώσεις έχει βάλει μπρος τις μηχανές του. Οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν την άμεση ανάγκη ανατροπών, καθώς θεωρούν ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας συνδέεται άρρηκτα με το προβληματικό και δυσκίνητο Δημόσιο.
Μάλιστα η έλλειψη μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση, που έχει ως συνέπεια το ολικό «μπλοκάρισμα» των επενδύσεων, κατατάσσει την Ελλάδα ολοένα και πιο χαμηλά στον δείκτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που μετρά τις ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου (doing business).
Τα βασικά σημεία του σχεδίου είναι:
Περικοπή δομών κατά 60%
Περικόπτονται οι δομές του κράτους έως και 60%. Το μέχρι πρότινος 30% (όριο περιορισμού του Δημοσίου) γίνεται σήμερα σημείο εκκίνησης. Καταργούνται, συγχωνεύονται και σβήνουν από τον χάρτη δεκάδες Υπηρεσίες, Διευθύνσεις, Τμήματα και Οργανισμοί, ενώ την ίδια στιγμή αίρονται οι επικαλύψεις και ομογενοποιούνται όλες οι επιτελικές λειτουργίες.
Οσοι «μείνουν όρθιοι» (Φορείς, Οργανισμοί κ.ά.) θα είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα απλούστευσης διαδικασιών και περιστολής των γραφειοκρατικών διαδικασιών, με στόχο τη μείωση του πολυδαίδαλου κράτους, κατά 25% εντός του 2012. Το κόστος της ελληνικής γραφειοκρατίας αποτιμάται στο 6,7% του ΑΕΠ, την ώρα που στις άλλες χώρες της Ε.Ε. ο ίδιος δείκτης είναι στο 3%.
150.000 δημόσιοι υπάλληλοι εκτός
Οι υποστηρικτικές διαδικασίες του κράτους (πρωτόκολλο, μισθοδοσίες, προμήθειες, διοικητική μέριμνα-τεχνική βοήθεια, παρακολουθητικός μηχανισμός των Φορέων) καταργούνται και περνούν στα χέρια ιδιωτών. Το 50% του ανθρώπινου δυναμικού στο ελληνικό Δημόσιο (υπολογίζονται σε 150.000), που εργάζεται σε αυτόν τον μηχανισμό υποστήριξης, μοιραία θα οδηγηθεί στην απόλυση. Διοικητικοί υπάλληλοι που ασχολούνται με τη μισθοδοσία, υπάλληλοι πρωτοκόλλου, κλητήρες, τεχνικοί υπολογιστών, υπάλληλοι προμηθειών, καθαριστές των κτιρίων και άλλοι, χάνουν τις θέσεις τους.
Λεφτά σε όσους δουλεύουν
Τη θέση της στον χάρτη του ελληνικού Δημοσίου ευκρινώς θα πρέπει να αποδεικνύει η κάθε δημόσια υπηρεσία, που ελπίζει σε κρατικό χρήμα. Λεφτά για πέταμα πια δεν υπάρχουν, κι όσοι δεν δίνουν ακριβή λογαριασμό για το πού κατανέμουν τις δαπάνες τους, θα βάζουν λουκέτο.
Αμεσα συνδέονται οι δαπάνες με τους στόχους και απλώνεται ένα αυστηρότατο δίκτυο ελέγχου. Κανένας δεν θα μπορεί να παίρνει «κρατικό χρήμα», εάν δεν αποδεικνύει πού ακριβώς θα διοχετεύσει τον προϋπολογισμό του και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δαπάνης του. Καθίσταται δηλαδή, υποχρεωτική η δημιουργία των «Προϋπολογισμών Προγράμματος» για κάθε Υπουργείο και Φορέα.
Κόβονται χιλιάδες αρμοδιότητες
Περιστέλλονται οι Αρμοδιότητες του κράτους σε ποσοστό που θα ξεπερνά το 50%. Το ελληνικό Δημόσιο περιλαμβάνει περισσότερες από 23.000 Αρμοδιότητες! Αυτή η πολυδιάσπαση και η συσχέτιση αρμοδιοτήτων και δομών περιγράφονται στην Εκθεση ως «μια άνευ προηγουμένου κατάσταση». Θεωρούνται δε, υπεύθυνες, για την αποστροφή των επενδυτών από τη χώρα μας, ενώ τις ταυτίζουν και με την τραγική εξέλιξη του δημοσιονομικού μας προβλήματος.
Η νέα φοροσυνταγή
Στον φορολογικό τομέα η συνταγή προβλέπει αύξηση της φορολογίας στην κατοχή και στα εισοδήματα από ακίνητα, νέο ψαλίδισμα των φοροαπαλλαγών για τα φυσικά πρόσωπα, κατάργηση της αυτοτελούς φορολογίας και των ειδικών εξαιρέσεων στο εισόδημα, την περιουσία και τους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανά?λωσης κ.ά.), γενικευμένο πόθεν έσχες και νέου τύπου τεκμήρια για τον προσδιορισμό της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης, και συνεπώς της φοροδοτικής ικανότητας όλων των φορολογουμένων, και θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Ο λογαριασμός της τρόικας
Με καυτή ατζέντα έρχεται στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου για τα μέτρα της περιόδου 2012-2015, που ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Γεύση των επώδυνων επιταγών της τρόικας δίνουν οι τελευταίες εκθέσεις αξιολόγησης, αλλά και οι δηλώσεις των επικεφαλής που εστιάζουν τις παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών.
Αιχμή του δόρατος οι περαιτέρω μειώσεις στα κονδύλια για αποδοχές προσωπικού, η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα μέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων υπηρεσιών και οργανισμών, οι περικοπές στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, καθώς και στις κοινωνικές παροχές (επιδόματα, ασφάλιση, περίθαλψη κ.ά.), και οι παρεμβάσεις στο μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα προς την κατεύθυνση του περιορισμού ακόμα και των κατώτατων μισθών, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της εξάπλωσης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (μερική ή εκ περιτροπής εργασία κ.ά.).
Κληρώνει Φεβρουάριο για συντάξεις
Νέο γύρο αλλαγών στο ασφαλιστικό «φέρνει» το 2012, με τα μέτρα να κλειδώνουν μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους. Το επόμενο δεκαπενθήμερο οριστικοποιούνται οι ανατροπές στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ, ενώ στα τέλη Φεβρουαρίου θα κριθεί το μέλλον των κύριων συντάξεων.
Καθοριστική για τις εξελίξεις θα είναι η «επίσκεψη» της τρόικας στη χώρα μας στις 15 Ιανουαρίου, όπου θα κυριαρχήσει το θέμα των επικουρικών ταμείων και των φορέων πρόνοιας.
Στο «μέτωπο» των κύριων συντάξεων μήνας-σταθμός θα είναι ο Φεβρουάριος, καθώς θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των εσόδων τη νέα χρονιά. Σε περίπτωση που συνεχιστεί η? κατηφορική πορεία των εσόδων λόγω της κρίσης, τότε θεωρείται δεδομένο πως θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα (π.χ. αυστηρότερο πλαφόν στις υψηλές συντάξεις). Σημειώνεται πως το 2011 οι απώλειες των ταμείων εξαιτίας της μείωσης των εσόδων από τις εισφορές (περικοπές μισθών και αύξηση ανεργίας) έφτασαν τα 4.5 δισ. ευρώ. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως τα δύο μεγαλύτερα ταμεία της χώρας -δηλαδή το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ- στρέφονται στον εσωτερικό δανεισμό για να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις (πληρωμή συντάξεων κ.α.).
O 10λογοs του μνημονίου με τουs Γάλλουs
Ελεγχο από πάνω μέχρι κάτω με ειδικές ομάδες δράσης που θα συσταθούν ανά υπουργείο προβλέπει το νέο εξειδικευμένο μνημόνιο για την αναμόρφωση του ελληνικού κράτους:
  1. Συστήνονται ομάδες διοικητικής αναδιάρθρωσης σε κάθε υπουργείο.
  2. Αλλάζουν οι δομές του διυπουργικού συντονισμού κι επαναπροσδιορίζονται ακόμη και οι αρμοδιότητες του πρωθυπουργού. Προσδιορίζονται νέοι ρόλοι, αρμοδιότητες, κανόνες και διαδικασίες για την προπαρασκευή και παρακολούθηση νομοσχεδίων, διαταγμάτων, προϋπολογισμού και την εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ.
  3. Θα συσταθεί ομάδα που θα ενημερώνει τον πρωθυπουργό και τα υπουργεία για το εάν και πώς εφαρμόζεται η καλή νομοθέτηση στο Δημόσιο.
  4. Δημιουργούνται καινούργια οργανογράμματα στα υπουργεία και συστήνονται μονάδες αναδιάρθρωσης σε κάθε υπουργείο, με αρμοδιότητα την εφαρμογή των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων.
  5. Αξιολόγηση υπηρεσιών και βελτίωση των αποτελεσμάτων και του κόστους των βασικών δημόσιων πολιτικών (αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις δημόσιες υπηρεσίες).
  6. Σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών με τη σύσταση μιας γενικής διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών σε κάθε υπουργείο. Οργάνωση υποβολής οικονομικών αναφορών/εκθέσεων σε όλα τα υπουργεία, σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) και ειδικότερα μέσω ενός Πληροφοριακού Συστήματος Οικονομικής Διαχείρισης.
  7. Εναρξη της αξιολόγησης των υπαλλήλων σε όλα τα υπουργεία και καθορισμός ολοκληρωμένης στρατηγικής διαχείρισης ανθρώπινων πόρων.
  8. Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών (ΤΠΕ) για την επιλογή των έργων βάσει κριτηρίων ποιοτικής ανάλυσης. Ανάπτυξη με ποιοτικά κριτήρια. Θα δημιουργηθεί κανονιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη διακυβέρνηση μέσω των ΤΠΕ, τον καθορισμό και την επιβολή προτύπων, τη διαχείριση κόστους και των στρατηγικών προγραμμάτων.
  9. Ειδικό σχέδιο δράσης για να φανούν οι αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης που ευνοούν την απάτη και τη διαφθορά. Θα εφαρμοστεί στρατηγικό πλαίσιο για την καταπολέμησή της.
  10. Προώθηση κώδικα δεοντολογίας, που θα ενισχύει την ακεραιότητα στον δημόσιο τομέα.
ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ -ΕΘΝΟΣ, 31/12/2011

Αϊ-Βασίλη μήπως είσαι μούφα;

Της Ελενας Ακρίτα

Αγαπηµένε µου - λέµε τώρα! - Αϊ-Βασίλη,
Κατ' αρχάς άσε τις αηδίες με την καμινάδα, διότι πρώτον δεν έχω καμινάδα και δεύτερον και να είχα θα είχες στουμπώσει και δεν υπήρχε περίπτωση να σε απεγκλωβίσουμε από κει μέσα. Χτύπα το κουδούνι κι έλα κάτσε να συζητήσουμε σαν άνθρωποι. Τώρα εσένα ακριβώς «άνθρωπο» δεν σε λες, αλλά ό,τι είσαι τέλος πάντων. Κι αφού με πέτυχες άγρυπνη με την εισφορά στο χέρι, να σε τρατάρω ένα γάλα 0% λιπαρά, γιατί έτσι που σε βλέπω και υπέρβαρο και μελιτζανή, σε κόβω για τη χαρά της χοληστερόλης. Κι επειδή σέρνονται και στεφανιαίες εσχάτως, δεν είμαστε τώρα για να παίρνω το 166 και να τους λέω «ο Αϊ-Βασίλης ξεράθηκε στο σαλόνι μου», γιατί θα αλλάξουν συκώτι οι εν εφεδρεία τραυματιοφορείς.
Αϊ-Βασίλη, μην το πάρεις προσωπικά, αλλά έχω τη φριχτή υποψία ότι είσαι μεγάλη μούφα. Απ' ό,τι ξέρω, σύμφωνα με την παράδοση, εσύ ήσουνα μια χαρά παλικάρι ψηλόλιγνο σαν τα κρύα τα νερά! Πώς ήρθες κι έγινες ντουλάπα τρίφυλλη; Επίσης για μας τους ορθόδοξους είσαι ταυτισμένος με τη φιλανθρωπία, όχι με playstation και την Μπάρμπι μπαλαρίνα. Πώς σε καταντήσανε έτσι, χαρά μου; Τι σε ταΐζει αυτή η καλοκάγαθη χοντρούλα σύζυγος που βλέπω στις αμερικάνικες ταινίες; Ολο το τζανκ απ' τους καταλόγους ντελίβερι εσύ το σαβουρώνεις;
Κάτσε, μη στέκεσαι όρθιος. Πρώτα απ' όλα να συστηθούμε. Εμένα Ελενα με λένε, σου 'χα στείλει και κάτι γράμματα… Αλλά να χαρείς μην κάνεις «χο χο χο» και καλά πως με θυμήθηκες, γιατί τα νεύρα μου είναι πολύ κλονισμένα μετά το Μνημόνιο. Σου συστήνομαι, λοιπόν. Αλλά μήπως να μου συστηθείς κι εσύ; Πώς σε λένε; Βασίλη; Ή Νικόλα;
Γιατί οι αλλοδαποί και οι αλλόφυλοι σε αποκαλούν «St. Nicholas». Και εξ όσων γνωρίζω, μόνο οι κακοποιοί έχουν πολλά ονόματα! Και σου δίνουν κι επίθετο. Κλάους. Σάντα Κλάους. Δηλαδή, τη γυναίκα σου πώς τη λένε; Μαρίκα Κλάους; Ρεζιλίκια πράγματα;
Δεν θέλω να σε πικράνω, αλλά τα 'χουμε κάνει μπάχαλο μεταξύ Ορθοδοξίας και δυτικής κουλτούρας. Κόκκινη στολή, λευκή γενειάδα, έλκηθρο που το σέρνουν τάρανδοι (τι τραβάν κι αυτά τα ζωντανά!), ο σάκος με τα δώρα - που ζήτημα αν χωράει ένα σετ τουβλάκια και δέκα μαρκαδόρους. Κι εκεί στον Βόρειο Πόλο έχεις, μαθαίνω, το εργαστήρι σου - τώρα παίζει να το μεταφέρεις Βουλγαρία όπου τα μεροκάματα είναι της ξεφτίλας.
Ψάχνοντάς το λίγο το θεματάκι ανακαλύπτω πως αυτή η εικόνα του πασίχοντρου με τη γούνα (καμιά οικολογική συνείδηση πια;) πρωτοεμφανίζεται σε ένα ποίημα με τον τίτλο «A visit from St. Nicholas», που δημοσιεύτηκε το 1823. Από κει πήρε μπρος αυτή η κολοσσιαία βιομηχανία ονείρου. Επειτα, μια εταιρεία αναψυκτικών η «White Rock Beverages» (δεν υπάρχει πια) σε χρησιμοποίησε το 1915 για να πουλήσει μεταλλικό νερό, και το 1923 τζίντζερ-έιλ. Δεν θέλω να σε προσβάλω, αλλά δεν νομίζω ότι αυτή είναι σοβαρή αφετηρία για έναν άγιο που σέβεται τον εαυτό του.
Κάτσε, μη στέκεσαι όρθιος και να ξέρεις, με πόνο ψυχής σου τα λέω όλα αυτά. Γιατί ειδικά στην Ελλάδα του 2011, θα μας ήσουνα πολύ πιο χρήσιμος από τρόικες και δου νου του. Μακάρι να διάβαζες τα γράμματα των παιδιών. Μακάρι να τους έφερνες κόκκινα ποδηλατάκια, κούκλες, τρενάκια κι ό,τι τραβάει η ψυχούλα τους. Και μια που θα έκανες τον κόπο, δεν θα μας χάλαγε να έριχνες στο σάκο και κάνα κιλό ρύζι, τίποτα μακαρόνια, καμιά τυροκαυτερή. Γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν σηκώνουν αστεία.
Αγιε Βασίλη, να μη σε κρατάω άλλο. Εγώ καθάρισα με τα παιδικά μου όνειρα. Κι αυτά καθάρισαν μαζί μου. Τα έκλεισα τα τεφτέρια μου - όσο κι αν με πόνεσε. Αλλά επειδή η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, μια κάποια φωνούλα μέσα μου επιμένει ότι υπάρχεις. Γι' αυτό, κάνε μου μια χάρη, Αγιε μου Βασίλη, Νικόλα, Μπάμπη, όπως γουστάρεις τέλος πάντων. Κάνε μου μια τελευταία χάρη.
Τα παιδιά και τα μάτια σου! Αυτά είναι το μέλλον μας, αυτά είναι η ζωή μας. Κι αυτά δεν χαμογελούν. Οχι πια. Κάνε μου μια τελευταία χάρη, απόδειξέ μου ότι δεν είσαι μούφα. Απόδειξε μου ότι είσαι αληθινός. Εστω και τώρα. Εστω και την ύστατη στιγμή…
Χρόνια πολλά.

Ενα κοριτσάκι που το λέγαν Ελενα

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Πώς θα ήθελα να ξυπνήσω το 2012.

Γράφει: Κλειώ Νικολάου

Το 2011 φεύγει εντός ολίγου και δεν αφήνει σε κανένα Έλληνα καμία καλή ανάμνηση, πλην ενδεχομένως προσωπικών στιγμών που μπορεί να έχει ζήσει ο καθένας μας.
Το δε χειρότερο είναι ότι μπαίνει το «δίσεκτο» 2012, χωρίς καμία απολύτως ελπίδα για σχεδόν κανέναν από εμάς, γεμάτο με φόβο για το πώς θα μας βρει το 2013…
Επειδή, όμως, το τέλος μίας χρονιάς και η αρχή μίας καινούργιας είναι πάντα μία στιγμή προσδοκίας, θα ήθελα να ήμουν για λίγο ο «Άγιος Βασίλης» και να ξυπνήσω την Κυριακή σε μία Ελλάδα διαφορετική:
Θα ήθελα, λοιπόν:
  • Να βρεθούν ως «διά μαγείας» στη φυλακή όλοι αυτοί που κατάκλεψαν όλα αυτά τα χρόνια το κράτος, με τις περιουσίες και τις καταθέσεις τους – όχι μόνο στην Ελβετία, αλλά και στο Λιχτενστάιν και αλλού – δημευμένες για την πληρωμή του δημοσίου χρέους.
  • Να βρεθούν εκτός πολιτικής και στη λήθη (ή ακόμα καλύτερα στις μαύρες σελίδες) της ιστορίας όλοι αυτοί που μας είπαν ψέματα, που μας χάιδεψαν τ’ αυτιά για να στρογγυλοκαθίσουν στην καρέκλα της εξουσίας για να μην κουνηθούν από αυτή παρά σε βαθιά γεράματα.
  • Να έχουν καταψηφιστεί όλοι οι «αρχοντοσυνδικαλιστές» που δε δουλεύουν για την επιχείρηση στην οποία βρίσκονται, δημόσια ή μη, αλλά για το «δικό μου συμφέρον». Ο συνδικαλισμός να επανέλθει στις αρχές για τις οποίες δημιουργήθηκε: Να ξαναγίνει δικαίωμα των εργαζομένων και όχι «επιδοτούμενο» σκαλοπάτι στην εξουσία ή ευκαιρία να «λουφάρουν» οι τεμπέληδες χωρίς φόβο απόλυσης.
  • Να υπάρξει για πρώτη φορά σε αυτή τη χώρα αληθινή διαφάνεια, σε όλα…
  • Να λειτουργήσει η δημόσια Παιδεία και η δημόσια Υγεία.
  • Οι προμηθευτές του δημοσίου να μην προσπαθούν, με την αρωγή, βεβαίως, των κρατικών λειτουργών, να «πλουτίσουν» εν μία νυκτί εις βάρος όλων μας.
  • Να πάψουμε να θεωρούμε εξυγίανση τη «σκούπα» που έχει μπει αυτή τη στιγμή στα δημόσια νοσοκομεία και ελέω της μείωσης κόστους να δίνονται στους αρρώστους φάρμακα-αντίγραφα…
  • Να πάψουν τα Πανεπιστήμια να θεωρούνται «τσιφλίκια» κάποιων και να αρχίσουν να λειτουργούν για το λόγο που δημιουργήθηκαν: για να μορφώσουν τους νέους…
  • Να θέλουν οι Έλληνες να πληρώσουν φόρους, επειδή αυτοί επιστέφονται σε παροχές…
  • Να εφαρμοστούν οι νόμοι, ακόμη και αν χρειάζονται αυστηρές κυρώσεις για να γίνει κάτι τέτοιο.
  • Να μην παρεμβαίνουν οι εκπρόσωποι της μίας εξουσίας στην άλλοι. Π.χ. οι εκπρόσωποι της νομοθετικής εξουσίας στη δικαστική κτλ.
  • Να είναι όλοι οι Έλληνες ίσοι απέναντι στο νόμο, ο οποίος να αποδίδει πραγματική δικαιοσύνη.
  • Να αναδειχθεί το «λάδωμα» και το «φακελάκι» σε αυτό που πραγματικά είναι: Ντροπή! Και ποινικό αδίκημα…
  • Να σταματάει, όντως, η ελευθερία μου εκεί που αρχίζει του διπλανού…
  • Να ξαναθυμηθούμε τις αρχές που έστειλαν τον Πολιτισμό μας στα πέρατα του κόσμου και διδάσκονται ακόμα στα ξένα Πανεπιστήμια.
  • Να κλείνουμε που και που την τηλεόραση και να ανοίγουμε και κανένα βιβλίο…
Κάπως έτσι, το 2012 μπορεί να τελειώσει η Ελλάδα του Βατοπεδίου, του Χρηματιστηρίου του ’99, της Siemens, της μίζας, της ρεμούλας, του «κολλητού», του κομματόσκυλου, των ημέτερων, των δικών μας παιδιών, της ατιμωρησίας, του βολέματος κ.ά.…
Καλή μας χρονιά!

Μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο φέρνει ο νέος χρόνος

από ΤΟ ΒΗΜΑ
Ολόκληρο το κείμενο του μνημονίου που υπεγράφη με την Tasκ Force
Ανοίγει διάπλατα, πλέον, η πόρτα για μαζικές απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο μετά και την επιστολή-σημείωμα που απέστειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρης Ρέππας προς την τρόικα. Ο κ. Ρέππας με το εν λόγω σημείωμα καθιστά τους εκπροσώπους των δανειστών μας κοινωνούς των βασικών ρυθμίσεων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του κράτους που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή περί τα μέσα Ιανουαρίου 2012.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την εφεδρεία, η οποία αναγνωρίζεται απ' όλους πλέον ότι έχει μετεξελιχθεί σε φιάσκο, γεγονός που φέρνει ακόμη πιο κοντά τις απευθείας απολύσεις προσωπικού.Read More
Ο κ. Ρέππας, ο οποίος αναγνωρίζει ότι η εφεδρεία έχει «φάει τα ψωμιά της», αν και μπορεί να ισχύσει για ένα πολύ μικρό ποσοστό των υπό απόλυση υπαλλήλων, ενημερώνει τους εκπροσώπους της τρόικας ότι εντός του 2012 θα ξεκινήσει η πλήρης αξιολόγηση των δομών του κράτους και του προσωπικού του δημόσιου τομέα. Η αξιολόγηση του προσωπικού, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει «Το Βήμα», θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις: Η πρώτη αφορά την αξιολόγηση που έχει σχέση με τη βαθμολογική εξέλιξη του προσωπικού. Ηδη γι' αυτό το θέμα η διοίκηση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει καταρτίσει Προεδρικό Διάταγμα το οποίο προβλέπει τη σύσταση Συμβουλίων Αξιολόγησης κατά φορέα, που διασφαλίζουν την ορθή εφαρμογή του συστήματος, έτσι ώστε η αξιολόγηση να περιορίζεται αποκλειστικά «στην ικανότητα των υπαλλήλων, στην απόδοσή τους, ιδίως σε σχέση με τους προβλεπόμενους στόχους, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο μονάδας και στη συμπεριφορά τους στην υπηρεσία».
Η αξιολόγηση αυτή θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο και η σχετική έκθεση που θα συντάσσεται θα αποτελεί, εκτός των άλλων, και το «διαβατήριο» για τη βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων και συνακόλουθα τη μισθολογική τους κατάταξη, καθώς η διατήρηση στον ίδιο βαθμό συνεπάγεται και την καθήλωσή τους στα ίδια μισθολογικά κλιμάκια. Η δεύτερη φάση αφορά την αξιολόγηση συνολικά του προσωπικού του δημόσιου τομέα ταυτόχρονα με την αναμόρφωση των δομών του κράτους.
Η αξιολόγηση αυτή, που είναι απολύτως βέβαιον ότι θα οδηγήσει σε περίπου 80.000 απολύσεις υπαλλήλων, έτσι ώστε να τηρηθεί και η «μνημονιακή δέσμευση» για αποχωρήσεις-συνταξιοδοτήσεις 150.000 υπαλλήλων ως το 2015, θα πραγματοποιηθεί από γάλλους εμπειρογνώμονες με βάση και σχετικό μνημόνιο που υπεγράφη με την Task Force.
Το μνημόνιο, που οριστικοποιήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του κ. Ρέππα με τον κ. Χορστ Ράινχενμπαχ, προβλέπει τη συνεργασία των δύο πλευρών σε επτά τομείς (δομή και όργανα, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, παρακολούθηση προϋπολογισμού, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καλή νομοθέτηση, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, αντιμετώπιση της διαφθοράς), κάτι που σημαίνει ότι η αναμόρφωση του κράτους έχει περάσει και επίσημα πλέον στην ευθύνη της Task Force.
Η εξέλιξη αυτή μετατοπίζει την πολιτική ευθύνη των μαζικών απολύσεων προσωπικού, σε προεκλογική μάλιστα περίοδο, από την κυβέρνηση στην Task Force. Γεγονός είναι όμως ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή στα μέσα Ιανουαρίου, μετά και την έγκριση της τρόικας η οποία θα βρίσκεται την περίοδο αυτή στην Αθήνα, διαμορφώνει ένα νέο τοπίο για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Με βάση τις ρυθμίσεις αυτές οι υπάλληλοι που θα πάρουν τον δρόμο της εξόδου από το Δημόσιο θα είναι οι υπάλληλοι χαμηλών κυρίως προσόντων (Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) που υπηρετούν: Πρώτον, σε οργανισμούς, τμήματα και διευθύνσεις που θα συγχωνεύονται ή θα καταργούνται, μόλις κρίνεται με βάση τα κριτήρια που θα θέτουν οι εμπειρογνώμονες της Task Force ότι είναι «άχρηστοι» ή «περιττοί» στο νέο περιβάλλον που θα διαμορφωθεί για το κράτος. Δεύτερον, οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε τομείς του δημόσιου τομέα οι οποίοι θα εκχωρηθούν στους ιδιώτες, στους οποίους θα περάσει ένα σημαντικό κομμάτι της πίτας του Δημοσίου, έτσι ώστε να επέλθει μείωση των δημοσίων δαπανών. Τρίτον, οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε θέσεις που θεωρούνται ήδη «νεκρές», όπως είναι για παράδειγμα οι δακτυλογράφοι, και δεν θα συμπεριληφθούν ως εκ τούτου στα νέα οργανογράμματα. Τέταρτον, οι υπάλληλοι κυρίως χαμηλών προσόντων οι οποίοι δεν θα χωρούν στα πέντε «περιγράμματα θέσεων» ή στους διυπουργικούς κλάδους που θα συσταθούν πλέον με βάση και τα νέα οργανογράμματα σε κάθε υπουργείο. Παράλληλα με τις απολύσεις προσωπικού θα υπάρξουν και μαζικές μετατάξεις κυρίως των υπαλλήλων που υπηρετούν σε υπηρεσίες των οποίων οι αρμοδιότητες θα εκχωρηθούν στους δήμους και στις περιφέρειες.
Οι μετατάξεις των υπαλλήλων που θα είναι υποχρεωτικές θα συνοδεύονται σ' αυτή την περίπτωση με τη μεταφορά και των οργανικών θέσεων που κατείχαν, καθώς οι κενές οργανικές θέσεις έχουν ήδη καταργηθεί.
Αυτό σημαίνει ότι ένας σημαντικός αριθμός των υπαλλήλων των υπό κατάργηση και των υπό μεταφορά υπηρεσιών από τα υπουργεία στους ΟΤΑ θα μπορεί να απολυθούν στην περίπτωση κατά την οποία οι θέσεις τις οποίες κατέχουν δεν προβλέπονται στους φορείς υποδοχής τους. Συμπέρασμα: Το νέο έτος σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το Δημόσιο.
Το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στην Task Force
Γενικός οδικός χάρτης για τη διοικητική αναδιάρθρωση

Αποδεκτή η παραίτηση της Ε. Σχοιναράκη

Αποδεκτή έγινε από τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο  η παραίτηση της Ευαγγελίας Σχοιναράκη -  Ηλιάκη , εκπαιδευτικούτης Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου,  από τη θέση του Ειδικού Συμβούλου στη Μονάδα Συντονισμού Ειδικών Προτεραιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού και την απαλλάσσεται  από τα καθήκοντά της από 16.12.2011
Η κ. Σχοιναράκη είχε αποσπασθεί από τον περασμένο Μάιο σε θέση Ειδικού Συμβούλου από των πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου

Πέντε συνδικαλιστές της ΔΟΕ αντικαθίστανται από Διευθυντές Σχολείων Featured

Πέντε μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ θα αντικατασταθούν από Διευθυντές Σχολικών Μονάδων σε εφαρμογή της απόφαση της υπουργού Αννας Διαμαντοπούλου (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ) .
 Πρόκειται για τους συνδικαλιστές της ΔΟΕ που έχουν επιλεγεί ως Διευθυντές Σχολείων κατά τις τελευταίες κρίσεις και τους δόθηκε άδεια απουσίας από τα εκπαιδευτικά  καθήκοντα για να ανταποκριθούν στις συνδικαλιστικές υποχρεώσεις  (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ) .
Ηδη σε εφαρμογή της απόφαση ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής Γ. Κουμέντος , ύστερα από εισήγηση του ΠΥΣΠΕ Β' Αθήνας υπέγραψε την πρώτη αντικατάσταση  μέλους του ΔΣ της ΔΟΕ από τα διευθυντικά του καθήκοντα .
ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης

Στόχος του επιμορφωτικού προγράμματος είναι η επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού που έχει προσληφθεί για την υλοποίηση του προγράμματος της εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (παράλληλη στήριξη κ.ά.) σε πρώτη (Α) φάση γενική επιμόρφωση σε θέματα που
θεωρούνται βασικά και απαραίτητα για την εφαρμογή του προγράμματος εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για την ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και σε δεύτερη (Β) φάση στη συστηματική εκπαίδευση και κατάρτιση των επιμορφούμενων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων.
ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Το esos δημοσιεύει όλες τις απαντήσεις που έδωσε στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή η αξιολόγηση, απ’ ό,τι βλέπω κι εδώ, θα αρχίσει άμεσα, πώς ακριβώς θα γίνει;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Όσον αφορά στο θέμα της αξιολόγησης το οποίο μας έχει πολλές φορές απασχολήσει, μου δίνετε την ευκαιρία με αυτήν την ερώτησή σας να πω, ότι για εμάς η αξιολόγηση είναι κεντρική πολιτική, είναι ο πυρήνας της πολιτικής για τη μεταρρύθμιση στο κράτος. Αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών, αξιολόγηση εργαζομένων, υπαλλήλων.
Και γνωρίζετε ότι στο νέο βαθμολόγιο που έχουμε ψηφίσει, προβλέπεται η αξιολόγηση να αποτελέσει το βασικό κριτήριο για τη βαθμολογική προαγωγή των εργαζομένων. Μάλιστα θυμίζω, ότι η αξιολόγηση αυτή δεν αφορά μόνον κάθε έναν εργαζόμενο χωριστά, αλλά και μία υπηρεσιακή μονάδα, η οποία αξιολογείται με βάση του σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους που έχει θέσει, άρα και δι’ αυτού του έμμεσου τρόπου αξιολογείται ο υπάλληλος που εργάζεται σε αυτήν την υπηρεσία ως μέλος μιας ομάδας.
Η αξιολόγηση αυτή, όπως λέει το άρθρο 35, θα γίνει μέσα στο 2012. Λεπτομέρειες θα συζητήσουμε με τους εταίρους και θα σας ανακοινώσουμε την επόμενη περίοδο, για τον πολύ απλό λόγο ότι η αξιολόγηση μιας δομής ή μιας υπηρεσίας μπορεί να γίνει ευκολότερα, δυσκολότερα μπορεί να γίνει η αξιολόγηση των ατόμων, των εργαζομένων.
Δοθέντος ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα είναι αυτές που γνωρίζετε, θα πρέπει πέραν των άλλων να διασφαλίσουμε ότι οι διαδικασίες αυτές είναι αμερόληπτες και είναι απολύτως αντικειμενικές, δεν επιδέχονται οποιαδήποτε αμφισβήτηση.
Αν είμαστε σε μία Σκανδιναβική χώρα θα αρκούσε η αξιολόγηση και η συνακόλουθη έκθεση του Γενικού Διευθυντή για τους υπαλλήλους που εποπτεύει. Στην Ελλάδα αυτό πιστεύουμε ότι θα εγείρει πολλά θέματα αμφισβητήσεων και γι’ αυτό ακριβώς ζητούμε ένα σύστημα, το οποίο θα είναι απολύτως αξιόπιστο και αποδεκτό από όλες τις πλευρές, ότι δηλαδή δεν υπεισέρχεται στην αξιολόγηση ο υποκειμενικός παράγοντας ή οποιασδήποτε μορφής σκοπιμότητα. Αυτό θέλουμε να προλάβουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, όταν λέτε αξιολόγηση, πάμε με βάση το νομοσχέδιο φαντάζομαι το οποίο προβλέπει ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες και υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, αυτό προβλέπει ο νόμος. Αν θα είναι αυτό;
Και ένα δεύτερο, είπατε για την έκθεση του ΟΟΣΑ. Αυτή η έκθεση του ΟΟΣΑ απ’ ότι ξέρω και απ’ ότι διαβάσαμε προβλέπει ακόμη αξιολόγηση υπαλλήλων και σίγουρα και απολύσεις. Άρα δηλαδή μέσα στο χρονοδιάγραμμα αυτό θα έχουμε κι αυτή την περίπτωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Η έκθεση του ΟΟΣΑ δεν προβλέπει απολύσεις, προβλέπει εξορθολογισμό της λειτουργίας και των εργαζομένων στο Δημόσιο. Δεν προβλέπει απολύσεις, δεν αναφέρεται σε απολύσεις, πώς άλλωστε θα μπορούσε να το κάνει.
Αυτό το οποίο λέμε εμείς όσον αφορά στην αξιολόγηση, πράγματι γίνεται μέσα στο 2012, πράγματι θα γίνει υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, πράγματι μπορούν να προσφέρουν τεχνική βοήθεια -κατά περίπτωση- και οι ιδιωτικοί φορείς, αλλά αυτό πάντοτε υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και είναι μία επιλογή την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε θετικά για λόγους χρόνου.
Γνωρίζετε ότι για να συνεργαστούμε εμείς με εξωτερικούς φορείς θα πρέπει να προηγηθεί μία διαγωνιστική διαδικασία η οποία είναι χρονοβόρα, καλώς αφού πρέπει να είναι απολύτως διαφανής, να είναι άψογες δηλαδή οι διαγωνιστικές διαδικασίες. Θα ήταν ευκολότερο όμως, να έχουμε μία προγραμματική συμφωνία -και το έχουμε σκεφτεί αυτό- με έναν αξιόπιστο Διεθνή Οργανισμό, όπως έγινε με τον ΟΟΣΑ που του ανατέθηκε ένα έργο από το 2007 χωρίς να γίνει κάποιος διαγωνισμός, επιτρέπεται αυτό.
Άρα μπορούμε να έχουμε, λοιπόν, μία τέτοια διαδικασία για να κερδίσουμε χρόνο και από εκεί και πέρα αυτόν τον μεγάλο Οργανισμό, μπορεί να τον υποστηρίξουν στο έργο του με διαδικασίες που θα αποφασίσει και φορείς ιδιωτικοί, οι οποίοι έχουν εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα και θα αναλάβουν την ευθύνη, βέβαια, για την ποιότητα του έργου και της υπηρεσίας που θα προσφέρουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παίρνοντας μια αποστροφή του λόγου σας ότι πρέπει να γίνει αξιολόγηση δομών – υπηρεσιών, είναι μια σχετικά ευκολότερη διαδικασία από το να προχωρήσουμε άμεσα σε αξιολόγηση προσώπων και ανθρωπίνου δυναμικού.
Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως εάν αφού θα προηγηθεί εξ όσων είπατε και εξ όσων καταλαβαίνουμε η αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών με αποτέλεσμα δομές και υπηρεσίες είτε να καταργηθούν ή να συγχωνευτούν, είναι κάτι που το ξέρουμε, θα προχωρήσετε σε άμεση απόλυση, καθώς δεν θα υπάρχει η οργανική θέση σε α’ φάση ή ακόμα και αν παύσει να υπάρχει ένας οργανισμός θα φύγει ένας άνθρωπος χωρίς να αξιολογηθεί, διότι τα χρονικά περιθώρια είναι και πιεστικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Έχουμε απαντήσει σε αυτό, επανέρχομαι. Μην θέτετε παρακαλώ με αυτόν τον τρόπο σαν να είναι το μοναδικό ή μάλλον το κεντρικό ζήτημα, το θέμα των απολύσεων. Τέτοιο θέμα δεν υφίσταται, δεν το έχει θέσει κανείς, τουλάχιστον επισήμως, και δεν προκύπτει αυτομάτως.
Η αξιολόγηση των δομών μπορεί να γίνει ευκολότερα πράγματι, γιατί υπάρχει μια μεγάλη εμπειρία και μία υπηρεσία, μια μονάδα, ένα τμήμα, που μπορεί να αξιολογηθεί με βάση τους στόχους οι οποίοι έχουν τεθεί και το ποσοστό επίτευξης των στόχων αυτών.
Όσον αφορά στην αξιολόγηση των προσώπων, που θα γίνει παραλλήλως δεν θα γίνει μετά, υπάρχει ένα θέμα. Η διεθνής εμπειρία αν μεταφυτευτεί στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε θέματα αμφισβήτησης εφ’ όσον ο Γενικός Διευθυντής ή ο Προϊστάμενος της υπηρεσίας δεν θεωρείται, αυτή είναι η εντύπωση, το κλίμα που επικρατεί, απολύτως αντικειμενικός επειδή το στοιχείο της υποκειμενικότητας πάντοτε παρεισφρύει σε αυτές τις περιπτώσεις. Τουλάχιστον έτσι κάποιοι θεωρούν.
Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, αν πούμε ότι οι Γενικοί Διευθυντές είναι αυτοί που αξιολογούν τους εργαζόμενους στους οποίους προΐστανται, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό μπορεί να εγείρει διάφορες αμφισβητήσεις. Αυτό θέλουμε να προλάβουμε, αυτό θέλουμε να αποφύγουμε.
Η αξιολόγηση θα γίνει. Και η αξιολόγηση προβλέπεται να γίνει και στο άρθρο 35 και στη συμφωνία που έχουμε κάνει και θα γίνει με έναν τρόπο, ώστε να ολοκληρωθεί μέσα στο 2012 για να έχουμε καλύτερη Διοίκηση. Ο στόχος δεν είναι να απολύσουμε εργαζόμενους, ο στόχος είναι να έχουμε καλύτερη διοίκηση και να αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους απασχολουμένους στο Δημόσιο.
Άλλωστε, ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο, όπως σας έχω πει, προσεγγίζει τις 700.000. Οι μισοί των υπαλλήλων είναι αυτοί οι οποίοι απασχολούνται στο εκπαιδευτικό σύστημα, περίπου 190.000, και άλλες περίπου 160.000 είναι οι ένστολοι στις διάφορες υπηρεσίες του στρατού, της αστυνομίας και άλλων συναφών υπηρεσιών.
Άρα, λοιπόν, αυτός ο αριθμός μπορεί να πει κανείς, ότι είναι μικρός αν δεν αξιοποιείται και έχουμε τεράστια κενά σε κάποιες υπηρεσίες και μάλιστα νευραλγικές υπηρεσίες, την ώρα που πλεονάζει και αργεί προσωπικό σε άλλες υπηρεσίες και μπορεί να πει κανείς ότι είναι μεγάλος αριθμός, αν αξιοποιηθούν αυτοί οι υπάλληλοι. Μπορεί πραγματικά να είναι εξαιρετικά παραγωγικοί, ενώ τώρα δεν είναι, γιατί απλούστατα δεν έχουν ταξινομηθεί με έναν ορθολογικό τρόπο.
Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι, πέραν οποιασδήποτε πελατειακής ή προσωπικής αντίληψης και παρέμβασης, η τοποθέτηση του εργαζομένου σε μία θέση που να ανταποκρίνεται σύμφωνα και με το περίγραμμα των θέσεων στο οποίο προχωρούμε, όπως θα δείτε, στις ανάγκες στις υπηρεσίες, κυρίως, και όχι στα ενδιαφέροντα ή στις προτιμήσεις του υπαλλήλου. Καλό είναι να συνδυάζονται, αλλά πάντοτε προηγείται το γενικό συμφέρον, το συμφέρον δηλαδή της υπηρεσίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ ήθελα να ρωτήσω, έχετε πλήρη εικόνα τώρα της κατάστασης στη Δημόσια Διοίκηση, ως Υπουργός ποια υπηρεσία θεωρείτε την πιο, αν θέλετε, κακή υπηρεσία που προσφέρει σήμερα στον πολίτη, ποια γραφειοκρατική διαδικασία είναι η πλέον, σας έρχεται στο μυαλό σαν πρώτη εικόνα; Ένα παράδειγμα δηλαδή της παθογένειας, αλλά με ένα παράδειγμα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Κυρία Καλλίρη, ο γλυκός τρόπος με τον οποίον θέτετε την ερώτηση, δεν θα με παγιδεύσει. Αν αναφέρω εγώ παράδειγμα κακής υπηρεσίας, αντιλαμβάνεστε τι πρόβλημα δημιουργείται. Θα με δυσκολεύατε περισσότερο όμως και σας προκαλώ τώρα εγώ αν μου ζητάγατε να αναφέρω παράδειγμα καλής υπηρεσίας.
Λοιπόν, υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες είναι αποτελεσματικές, εργάζονται πραγματικά οι υπάλληλοι με συνέπεια και αφοσίωση στα καθήκοντά τους. Μακάρι αυτό να είναι ο κανόνας. Κι αυτό, επαναλαμβάνω, μπορεί να γίνει ο κανόνας όχι με άνωθεν εντολές, με νόμους, με πειθαρχικά μέτρα, αλλά επειδή οι ίδιοι οι εργαζόμενοι συναισθάνονται την ευθύνη τους απέναντι στην χώρα και στους συμπολίτες, που σε τελευταία ανάλυση ως φορολογούμενοι, είναι αυτοί οι οποίοι χρηματοδοτούν τη λειτουργία του κράτους και τις αποδοχές των εργαζομένων στο κράτος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας μην πούμε για τους υπαλλήλους, αλλά θα μου πείτε, ποια ας πούμε διαδικασία είναι η πιο γραφειοκρατική που θέλει άμεση παρέμβαση;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Θα αναφέρω ένα παράδειγμα μόνο για να μην μείνετε με την εντύπωση ότι δεν απαντώ. Σας λέω, λοιπόν, ότι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής λειτουργίας του κράτους, ενός αναποτελεσματικού, γραφειοκρατικού, δυσκίνητου κράτους είναι η διαδικασία των αδειοδοτήσεων. Η διαδικασία των αδειοδοτήσεων είναι μία «οδύσσεια» για κάθε πολίτη, ο οποίος συναλλάσσεται με το κράτος για να εξασφαλίσει μια άδεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να επανέλθω στο θέμα της αξιολόγησης. Όταν ολοκληρωθεί και εφ’ όσον υπάρξουν περιπτώσεις υπαλλήλων που δεν μπορούν να μετακινηθούν είτε γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, είτε γιατί κρίθηκαν ανεπαρκείς σε αυτό το οποίο κάνουν. Σε αυτή την περίπτωση οι υπάλληλοι αυτοί τι τύχη θα έχουν;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Θα αναμένουμε τις εκθέσεις και τις προτάσεις των Επιτροπών Αναδιοργάνωσης του κάθε Υπουργείου. Πρέπει, καθώς τελειώνει τώρα ο χρόνος, να ολοκληρώσουν τις προτάσεις τους. Μέσα στον Ιανουάριο θα τις έχουμε στη διάθεσή μας, θα βγάλουμε τα συμπεράσματα.
Βεβαίως, οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να διατυπώνουν τις απόψεις τους, ιδίως οι Επιτροπές Αναδιοργάνωσης του κάθε Υπουργείου θα πρέπει με επιμέλεια να ολοκληρώσουν αυτό το έργο. Εμείς δεν είμαστε της άποψης ότι πρέπει οι Επιτροπές αυτές να μας εισηγηθούν κάποια τυπικά κείμενα για να φέρουν σε πέρας μια αποστολή που τους ανατέθηκε. Πρέπει να πιστέψουν στο έργο που τους ανατέθηκε, να είναι ουσιαστικές οι προτάσεις που θα κάνουν για να οδηγούν σε αναμόρφωση πράγματι της Δημόσιας Διοίκησης και καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
Δεν θέλουμε ένα φορμαλιστικό κείμενο. Θέλουμε ένα κείμενο, το οποίο θα έχει προστιθέμενη αξία για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της αναμόρφωσης της Δημόσιας Διοίκησης. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια και σε κάθε Υπουργείο αυτοί που ανέλαβαν να διατυπώσουν αυτήν την εισήγηση, γνωρίζουν πολύ καλά τα του Υπουργείου τους και θα το κάνουν με ευθύνη. Θα περιμένουμε λοιπόν, ας μην βιαστούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ακριβώς ήθελα να σας ρωτήσω κι εγώ. Σχετικά με τις προτάσεις από τα Υπουργεία σε ό,τι αφορά στην συρρίκνωση κατά 30%. Η εικόνα που έχετε αυτή τη στιγμή είναι ικανοποιητική, ή χρειάζεται να ενεργοποιήσετε και κάποιες άλλες διαδικασίες έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν από την πλευρά σας και οι φορείς που είναι αρμόδιοι;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω ότι η Γενική Γραμματέας είναι σε συνεχή επαφή με τους Γενικούς Γραμματείς των άλλων Υπουργείων. Ο Υπουργός ο κ. Ρόβλιας έχει κάνει δύο γύρους συναντήσεων με τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων, προκειμένου να τους δώσουμε μια κατεύθυνση για το τι είναι αυτό το οποίο θέλουμε να επιτύχουμε.
Από εκεί και πέρα το αποτέλεσμα αναμένεται και νομίζω ότι θα είναι, με την εμπειρία που αποκτούμε, ένα αποτέλεσμα που θα δικαιώσει την πρωτοβουλία.
Ξέρετε κάτι; Αυτά τα θέματα αντιμετωπίζει για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος. Δεν γνωρίζω τα προηγούμενα χρόνια να είχαν αναληφθεί τέτοιες πρωτοβουλίες. Αυτές οι πρωτοβουλίες, δείχνουν ότι πράγματι δεν παραμένουμε σε εξαγγελίες και διακηρύξεις, προχωράμε σε πολύ συγκεκριμένα βήματα δραστικά, τολμηρά, ριζοσπαστικά, με τις όποιες αστοχίες παρατηρούνται -αυτό ήταν αναπόφευκτο- αλλά με προστιθέμενη αξία που μπορεί να πει κανείς ότι κάνει την προοπτική αυτού του εγχειρήματος να φαίνεται ευοίωνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το χρονοδιάγραμμα που έχει το άρθρο 35 είναι ότι μέχρι τις 31/12 θα πρέπει με μια κοινή Υπουργική Απόφαση να προσδιοριστούν οι φορείς που θα τεθούν υπό το καθεστώς της αξιολόγησης και μάλιστα υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και με τη συνδρομή ιδιωτών.
Αυτοί οι φορείς από ποιο κομμάτι του Σώματος της Δημόσιας Διοίκησης θα προέρχονται; Και αν τελικώς θα έρθει στις 31/12 από την Κοινή Υπουργική Απόφαση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι 31/12 είναι η καταληκτική ημερομηνία για να μας στείλουν οι Επιτροπές Αναδιοργάνωσης τις προτάσεις τους. Θα αναμένουμε λοιπόν τις προτάσεις τους και αναλόγως θα πάρουμε τις αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, τα οποία πάντως θα είναι σε αρμονία με το μνημόνιο που έχουμε υπογράψει.
ΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ: Μέχρι 31/12 θα βγει Κοινή Υπουργική Απόφαση. Σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει τα Υπουργεία για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ενδεχομένως να προσθέσει και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου το Υπουργείο Οικονομικών και αυτός ο κατάλογος δεν κλείνει. Δηλαδή μπορεί να βρει αργότερα συμπληρωματική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ ένα τελευταίο: Είπατε πριν ότι θα περιμένουμε τις προτάσεις των Επιτροπών Αναδιοργάνωσης. Αν αυτές οι προτάσεις περιλαμβάνουν μέσα και πρόταση για απόλυση υπαλλήλων που κρίνονται ανεπαρκείς, τι θα κάνετε;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η εμμονή δεν είναι καλό πράγμα. Εγώ θα έλεγα ότι πρέπει να δούμε τα πράγματα από μια απόσταση. Καθένας σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και την κοινωνία, θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό του. Κι εμείς οι πολιτικοί κι εσείς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης και οι εργαζόμενοι στο ελληνικό κράτος. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος και την οξύτητα της κρίσης και να δούμε τι θα κάνουμε ώστε να αποκολληθούμε από αυτό το τέλμα, να μπορέσουμε να φτιάξουμε μια άλλη Διοίκηση που, όπως ειπώθηκε, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε ανάπτυξη σε αυτόν τον τόπο, για να έχουμε διαφάνεια, για να έχουμε ισονομία και μια λειτουργία της Πολιτείας με κανόνες που σέβονται τον πολίτη.
Γνωρίζετε πολύ καλά, κάποιες οργανικές θέσεις μπορεί να καταργηθούν εφ’ όσον θεωρηθεί ότι δεν χρειάζονται. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτομάτως ο κατέχων τη θέση τη συγκεκριμένη στιγμή οδηγείται σε απόλυση. Έχει αποσυνδεθεί η θέση από τον εργαζόμενο ή ο εργαζόμενος από τη θέση. Για να απομακρυνθεί ο εργαζόμενος, πρέπει να υπάρχει κάποια διαδικασία αξιολόγησης, δεν μπορεί να γίνει με έναν τρόπο αυτόματο και τυφλό.
Επιτρέψτε μου να πω, επειδή επιμένετε σε αυτό το θέμα, ότι θα έχουμε τη δυνατότητα παρουσιάζοντας και νέες πρωτοβουλίες μας, να συζητήσουμε για όλα αυτά τα θέματα και εσείς βεβαίως θα έχετε την ευκαιρία, κάθε φορά να θέτετε το θέμα των απολύσεων 3 και 4 και 5 και 10 φορές. Σήμερα συζητάμε για ένα μνημόνιο, το οποίο υπογράφουμε με τη Γαλλία και την task force, το οποίο συνοδεύεται από έναν οδικό χάρτη και το οποίο στηρίζει τους 7 τομείς στους οποίους έχουμε συμφωνήσει να συνεργαστούμε.
Αυτό είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Παρακαλώ ας κρατήσουμε αυτό το στοιχείο ως ένα θετικό μήνυμα για το ότι υπάρχει ένα σχέδιο και αφού έχει γίνει ανάλογη προετοιμασία, χρειάζεται να πιστέψουμε ότι θα είναι το ίδιο καλή και η συνέχεια.
ΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ: Θέλω να θυμίσω το εξής: Όταν ζητήθηκε από φορείς να στείλουν πλεονάζον προσωπικό, δεν έστειλαν τίποτα. Τώρα που ζητείται αναδιοργάνωση, τώρα θα στείλουν πλεονάζον προσωπικό;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Μπορεί να στείλουν, στην Ελλάδα γίνεται και αυτό.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΖΩΡΤΖΑΚΗΣ: Ήδη το Υπουργείο Οικονομικών έχει καθυστερήσει για 44 Οργανισμούς, δεν έχουμε στοιχεία ακόμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσα Υπουργεία σας έχουν στείλει μέχρι τώρα απάντηση; Αύριο ουσιαστικά λήγει η προθεσμία.
ΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ: Υπάρχουν Υπουργεία τα οποία έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αριθμητικά να μας πείτε.
ΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ: Όχι, δεν θα σας πω αριθμητικά, διότι μας στέλνουν στοιχεία και αυτή την εβδομάδα. Υπάρχουν Υπουργεία που έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά κι έχουν ξεπεράσει και το 30% και υπάρχουν και άλλα Υπουργεία που είναι πολύ πίσω. Στις αρχές Ιανουαρίου θα έχουμε τελικό αποτέλεσμα και θα προχωρήσουμε και σε νομοθετική ρύθμιση συνολική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι οι προσλήψεις των συμβασιούχων υπόκεινται στον κανόνα του 50% και γνωρίζετε επίσης αφού αναφερθήκατε στην εφεδρεία -άλλο προσφιλές θέμα- ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου. Αναμένουμε λοιπόν τον αριθμό των ιδιωτικού δικαίου εργαζομένων προκειμένου να έχουμε μια πλήρη εικόνα. Για τα θέματα αυτά όμως, μέσα στον Ιανουάριο θα επανέλθουμε με τα τελικά στοιχεία και τις κινήσεις που είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, προκειμένου έτσι να βοηθήσουμε κι εμείς από τη δική μας πλευρά, η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί με τον κατά το δυνατό καλύτερο τρόπο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφορικά με τα κτήρια των Υπουργείων τα οποία και στην έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρεται ότι αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα γιατί είναι κατακερματισμένα, σε διαφορετικές περιοχές, πολλές φορές σε διαφορετικές πόλεις, σε συνδυασμό και με τους υπολογιστές και με διάφορα τέτοια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προβλήματα που υπήρχαν, ενδεχομένως να σας δημιουργούσαν πρόβλημα στην κατάργηση οργανικών μονάδων. Προβλέπει ο οδικός χάρτης –γιατί δεν έχω προλάβει να το ξεφυλλίσω, γι′ αυτό ρωτώ– προβλέπει κάτι τέτοιο; Δηλαδή θα γίνει κάτι με τα κτίρια;
ΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ: Εντός των προσεχών εβδομάδων θα προκηρυχθεί μελέτη ειδικά για το θέμα των κτιρίων των Υπουργείων, στην οποία μελέτη ζητείται και πρόταση για ενδεχόμενο «κυβερνητικό πάρκο». Για «ενδεχόμενο», προσέξτε, μην το βγάλετε είδηση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ μην πάμε σε άλλα θέματα γιατί έχουμε να πούμε πάρα πολλά. Είναι πολλά πράγματα σε εξέλιξη. Θα σας τα παρουσιάσουμε την κατάλληλη στιγμή, όταν είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε κάτι δημοσίως και να έχετε και εσείς δουλειά, μην τα τελειώσατε όλα τώρα.
Καλή Πρωτοχρονιά. Αν θέλετε λεπτομέρειες, μπορούμε να δώσουμε τεχνικές λεπτομέρειες.

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

«Ανακοινοποίηση των αξιολογικών πινάκων επιλογής Σχολικών Συμβούλων προσχολικής αγωγής, δημοτικής εκπαίδευσης και Ε.Α.Ε.»


ΔΙΟΡΘΩΜΕΝΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Π.Ε

Σας γνωστοποιούμε ότι στους τελικούς πίνακες επιλογής Σχολικών Συμβούλων προσχολικής αγωγής, δημοτικής εκπαίδευσης και Ε.Α.Ε. ανά περιφέρεια, με αξιολογική σειρά, με βάση τις συνολικές μονάδες που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι μετά το πέρας της συνέντευξης, οι οποίοι πίνακες επικυρώθηκαν με την αριθμ, πρωτ. Φ.351.1/9/147713 /Δ1/ 23- 12 -2011 Υπουργική Απόφαση, εκ παραδρομής δεν υπολογίστηκαν στους υποψηφίους Βούλγαρη Δημήτριο, εκπ/κό κλ. ΠΕ70 και Ντάφου Ευθυμία, εκπ/κό κλάδου ΠΕ70 τα μόρια στις Τ.Π.Ε.2 και Τ.Π.Ε.1 αντίστοιχα και στην υποψήφια Παπαγεωργίου Αικατερίνη, εκπ/κό κλάδου ΠΕ60, τα μόρια του συγγραφικού έργου.
 
Ως εκ τούτου, οι πίνακες διορθώνονται ως εξής:
 

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
 Συνημμένα
 

Στη δραχμή ο λύκος χαίρεται

Tου Πασχου Mανδραβελη
Οι έχοντες και κατέχοντες λεφτά στο εξωτερικό βολεύονται με την επιστροφή στην δραχμή. Γι’ αυτό και ροκανίζουν κάθε προσπάθεια ανάταξης του τόπου. Είναι πολλά τα λεφτά έξω. Μόνο οι εκροές των καταθέσεων τα τελευταία δύο χρόνια -από τότε, δηλαδή, που καταλάβαμε ότι η ελληνική οικονομία είναι σε κρίση- έφτασαν τα 80 δισ. ευρώ. Αυτοί λοιπόν καραδοκούν να γυρίσουν ως «πλούσιοι θείοι από την Ευρώπη». Με το αζημίωτο γι’ αυτούς· προς ζημίαν όλων ημών των υπολοίπων.
Αυτοί -μεγαλοαεριτζήδες κατά κανόνα- που έκαναν λεφτά απομυζώντας το δημόσιο ταμείο και εκβιάζοντας το πολιτικό σύστημα είναι ο σκληρός πυρήνας μιας ιδιότυπης «συμμαχίας της δραχμής». Έχουν Μέσα Ενημέρωσης ή πρόσβαση σ’ αυτά. Δεν είναι μόνοι. Μιλώντας την περασμένη Δευτέρα στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής αποκάλυψε πως στη χώρα του ομάδες επιχειρηματιών με μεγάλα χρέη στις τράπεζες ωφελήθηκαν -σε βάρος των απλών καταθετών- από την υποτίμηση του νομίσματος. Έτσι, με την επιστροφή στη δραχμή και τις συνακόλουθες υποτιμήσεις χρέη εκατομμυρίων που έκαναν διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες σε ευρώ θα κληθούν να τα πληρώσουν σε υποτιμημένες δραχμές. Θα προσθέσουν και κάποια από εκείνες τις περίεργες ρυθμίσεις, και από την καταστροφή του τόπου θα βγουν πολύ ωφελημένοι.
Πέριξ των παραπάνω υπάρχουν οι «χρήσιμοι ηλίθιοι». Πολιτικοί αρχηγοί που με τις φιλοδοξίες τους υπονομεύουν κάθε προσπάθεια ανάταξης του τόπου· υπουργοί που σέρνουν τα πόδια τους για να μην εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις· βουλευτές που κάνουν «φιλολαϊκό» ντόρο για την επανεκλογή τους· δημοσιογράφοι που εθίστηκαν στην καταγγελία και στις κραυγές του τύπου «δώσε και σ’ αυτούς μπάρμπα». Όλοι οι παραπάνω, χωρίς να το καταλαβαίνουν, είναι πιο επικίνδυνοι. Όχι μόνο επειδή κάποιοι από αυτούς είναι καλών προθέσεων και κακής ανάλυσης, αλλά διότι συνιστούν τον αναγκαίο βιότοπο στον οποίο παρασιτούν όσοι ελλοχεύουν να κερδοσκοπήσουν στα ερείπια του τόπου. Ανάμεσα σ’ αυτούς συγκαταλέγεται και ένα μεγάλο μέρος της Αριστεράς. Το υπόλοιπο θέλει να μας πάει ακόμη πιο πίσω. Κάποιοι συζητούν (στα σοβαρά;) μορφές ανταλλακτικής οικονομίας· να δίνουμε π.χ. πέντε αυγά για να πάρουμε ένα κιλό κρέας, και άλλα τέτοια τερπνά.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο βάλτος στον οποίο ενδημούν τα θεριά της δραχμής μεγαλώνει. Όχι μόνο από την ύφεση που είναι επακόλουθο μιας αναγκαίας προσαρμογής, αλλά και από τη σύγχυση. Ουδείς εξηγεί πειστικά στους πολίτες, τι είναι οικονομία· τι σημαίνει έλλειμμα· πως δεν μπορείς να ζεις επ’ αόριστον ξοδεύοντας περισσότερα από όσα βγάζεις· ότι τα χαρτονομίσματα (ευρώ ή δραχμής) είναι σύμβολα, που αν δεν αντικατοπτρίζουν πραγματικές αξίες γίνονται πληθωριστικά χαρτιά.
Η Ελλάδα πήρε τη μεγάλη απόφαση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μετά τη θεμελίωση της δημοκρατίας. Κουράστηκε να μπει και κουράζεται να διατηρήσει τον ρυθμό. Αλλά είναι μια πορεία που αποδείχθηκε επωφελής για τον λαό. Η Ελλάδα άλλαξε σημαντικά και προς το καλύτερο από το 1980, που εντάχθηκε στην ΕΟΚ. Αυτήν την πορεία πρέπει να τη διαφυλάξουμε και να τη συνεχίσουμε σε πείσμα όσων θέλουν να κερδοσκοπήσουν από την καταστροφή. Είναι ο μόνος δρόμος που θα διαφυλάξει τους κόπους των πολλών και θα προσφέρει στη χώρα ένα καλύτερο μέλλον. Οι λογικές που μας οδηγούν στη βαλκανιοποίηση πρέπει να απομονωθούν. Για το καλό όλων μας.

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Η βαθμολογία στη συνέντευξη και τα μετρήσιμα μόρια των υποψηφίων σχολικών συμβούλων της Π.Ε.

Η βαθμολογία στη συνέντευξη και τα μετρήσιμα μόρια 
των υποψηφίων σχολικών συμβούλων της Π.Ε. εδώ:

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


Αθήνα 22/12/2011
Προς
Μ.Μ.Ε.
Συλλόγους Εκπαιδευτικών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ
ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την Υπουργό Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου προκειμένου να συζητηθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς την παρούσα χρονική περίοδο.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα και πήρε τις εξής απαντήσεις:
Εφεδρεία Εκπαιδευτικών
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ανέφερε πως τυχόν εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας - απόλυσης στο χώρο της εκπαίδευσης, θα αποτελεί αιτία πολέμου. Οι δεσμεύσεις που δίνονται κάθε φορά δεν είναι δυνατό να αναιρούνται με την επίκληση νέων έκτακτων οικονομικών συνθηκών, οι οποίες τάχα επιβάλλουν την αλλαγή τους. Ζητήθηκε η καθαρή τοποθέτηση της Υπουργού για το θέμα.
Η Υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι η εργασιακή εφεδρεία δεν αφορά τους εκπαιδευτικούς. Δεν απάντησε εάν θα υπάρξει μετακίνηση εκπαιδευτικών σε Δήμους ή άλλους φορείς.
Χρηματοδότηση της Εκπαίδευσης
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τόνισε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες όλης της χώρας από την υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών αλλά και από τη δυσλειτουργία σε πάρα πολλές περιπτώσεις των ΟΤΑ, οι οποίοι δεν είναι σε θέση ακόμη και τα ελάχιστα ποσά των επιχορηγήσεων, να τα διαθέσουν έγκαιρα και με το σωστό τρόπο.
Απαίτησε την άμεση αύξηση των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνεςπροκειμένου τα σχολεία να μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες σε θέρμανση, γραφική ύλη, κλπ., αλλά και την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ώστε να μην υπάρχει ο τεράστιος όγκος γραφειοκρατικών εμποδίων και τα χρήματα να φτάνουν έγκαιρα στις σχολικές μονάδες.
Η Υπουργός Παιδείας ανέφερε πως ο προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί από την Κυβέρνηση είναι ο μικρότερος από τη μεταπολίτευση και μετά κάτι που συμβαίνει αναλογικά και στο χώρο της Παιδείας.
Παραδέχτηκε πως τα κονδύλια έχουν μειωθεί σημαντικά. Έκανε αναφορά στις ευθύνες των Ο.Τ.Α. και δήλωσε πως θα ψηφιστεί τροπολογία για την εξαίρεση των σχολικών επιτροπών από τον προληπτικό έλεγχο του ελεγκτικού συνεδρίου ώστε να υπάρξει ελάφρυνση από ένα σημαντικό όγκο γραφειοκρατικής εργασίας.

Αποδοχές των εκπαιδευτικών
Δηλώθηκε ότι αποτελεί ντροπή για όλους αυτούς που πήραν τις αποφάσεις, ο νεοδιόριστος Έλληνας εκπαιδευτικός να αμείβεται με το ποσό των 640€ το μήνα και όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί να έχουν τεράστιες περικοπές, που φτάνουν στο 35%, στους ήδη πενιχρούς μισθούς τους οι οποίοι πλέον μοιάζουν περισσότερο με προνοιακά επιδόματα. Η κατάργηση ακόμη και επιδομάτων που χορηγούνταν σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ. επίδομα ειδικής αγωγής, επίδομα δυσμενών συνθηκών) υποδηλώνει πως υπάρχει παντελής διάθεση απαξίωσης και εξαθλίωσης του έλληνα εκπαιδευτικού.
Απαίτηση των εκπαιδευτικών είναι η κρίση να μη μεταφερθεί για άλλη μια φορά στα συνήθη υποζύγια αλλά να πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.
Η Υπουργός Παιδείας δήλωσε πως το ζήτημα είναι συνολικό και αφορά όλους του Δημοσίου Υπαλλήλους.
Πλεονάζων χρόνος σε βαθμό και Μ.Κ
Ο μη υπολογισμός του πλεονάζοντος χρόνου για την κατάταξη των εκπαιδευτικών σε βαθμό και Μ.Κ. είναι ένας ακόμη κρίκος στην απαράδεκτη αλυσίδα των περικοπών. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. απαιτεί να λυθεί άμεσα το ζήτημα και να μην υπάρξει περικοπή ούτε μιας ημέρας για τη βαθμολογική και μισθολογική κατάταξη.
Η Υπουργός Παιδείας ανέφερε πως το θέμα έχει δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση σε όλο το Δημόσιο. Εξετάζονται λύσεις από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών.
Υποχρεωτική τριετής και διετής παραμονή στην οργανική θέση
Η ρύθμιση του Ν.3848/10 που αφορά στην υποχρεωτική παραμονή για 3 χρόνια των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στην οργανική τους θέση, και για 2 χρόνια όλων των εκπαιδευτικών προκειμένου να έχουν δικαίωμα μετάθεσης, στη συγκεκριμένη μάλιστα οικονομική συγκυρία που ο μισθός του πρωτοδιόριστου εκπαιδευτικού έχει μετατραπεί σε φιλοδώρημα (640€), φαντάζει σαν μια βαθιά τιμωρητική διάταξη η οποία έχει μοναδικό στόχο να δημιουργήσει προβλήματα και όχι να λύσει.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με δεδομένο και τον πολύ μικρό - σχεδόν μηδενικό - αριθμό διορισμών ζήτησε να καταργηθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση και να αντικατασταθεί με κίνητρα παραμονής (π.χ. επιπλέον μόρια) καθώς δημιουργεί μόνο προβλήματα χωρίς να λύνει κανένα. Να δοθεί, για φέτος, σε όλους τους εκπαιδευτικούς το δικαίωμα για κατάθεση αίτησης μετάθεσης.
H Υπουργός Παιδείας δήλωσε πως σήμερα υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της οικονομικής κρίσης. Θα καταργηθεί η υποχρεωτική τριετής παραμονή των νεοδιόριστων στην οργανική τους θέση. Παραμένει η διετής παραμονή των υπολοίπων. Θα δοθούν κίνητρα παραμονής (μόρια) στην οργανική θέση πέρα της διετίας. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου εξετάζουν τις προϋποθέσεις ώστε να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν εκπρόθεσμες αιτήσεις μετάθεσης φέτος.
Μετεκπαίδευση
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζήτησε την επαναλειτουργία των Διδασκαλείων για τη μετεκπαίδευση και μάλιστα για όλες τις ειδικότητες θεωρώντας ότι το έργο που πρόσφεραν ήταν θετικό και αναντικατάστατο. Για το θέμα η ΔΟΕ έχει καταθέσει συγκεκριμμένες προτάσεις αναβάθμισης του θεσμού.
Η Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα γίνει νομοθετική ρύθμιση για επιμόρφωση - μετεκπαίδευση που θα αφορά όλες τις ειδικότητες. Θα πραγματοποιείται σε όλα τα ΑΕΙ που σήμερα λειτουργούν Διδασκαλεία Μετεκπαίδευσης. Η διάρκειά της θα είναι 3μηνη και 6μηνη εξ' αποστάσεων και δια ζώσης καθώς και ετήσια με εκπαιδευτική άδεια.
Ελλείψεις σχολικών βιβλίων
Η Δ.Ο.Ε. είχε έγκαιρα, μέσα στο καλοκαίρι, αναδείξει τα τεράστια ζητήματα που θα προέκυπταν από τις ελλείψεις των σχολικών βιβλίων εξαιτίας της απαράδεκτης ολιγωρίας του Υπουργείου Παιδείας. Οι δεσμεύσεις της Υπουργού προς την ελληνική κοινωνία πως το πρόβλημα θα έχει αποκατασταθεί μέχρι τις 15 Οκτώβρη 2011, αποδείχθηκε πως δεν είχε καμία βάση. Το γεγονός ότι έφτασαν οι διακοπές των Χριστουγέννων χωρίς όλα τα βιβλία να βρίσκονται σε όλα τα σχολεία αποτελεί μαύρη σελίδα για το Υπουργείο Παιδείας.
Η Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι είναι ένα δύσκολο και με μεγάλες επιπτώσεις θέμα. Έκανε ιστορική αναδρομή της «δημιουργίας του προβλήματος» κάνοντας αναφορά στα προβλήματα που υπήρξαν στον Ο.Ε.Δ.Β. και στο ελεγκτικό συνέδριο. Υπήρξαν εγκληματικές πράξεις ολιγωρίας. Οι αρμοδιότητες του Ο.Ε.Δ.Β. μεταφέρονται στις νέες δομές και έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες για την προμήθεια χαρτιού για την εκτύπωση των βιβλίων για το 2012-13.
Αναδιάρθρωση δομών στην εκπαίδευση
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζήτησε να πληροφορηθεί τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας για την αναδιάρθρωση των δομών της εκπαίδευσης μετά την κατάργηση των γραφείων εκπαίδευσης και τις φήμες για τις υπερεξουσίες των Διευθυντών των σχολείων. Τόνισε πως ο κυρίαρχος ρόλος του συλλόγου διδασκόντων δεν πρέπει να υποβαθμιστεί.
Η Υπουργός Παιδείας δεν έδωσε καμιά απάντηση για το θέμα το οποίο δήλωσε πως θα εξεταστεί στα πλαίσια της νέας κυβέρνησης. Μόνο εάν υπάρξει συνεννόηση θα προχωρήσει.
Θέματα Ειδικής Αγωγής
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. παρουσίασε στην Υπουργό, μια σειρά θεμάτων:
Εργασιακή ομηρία των αποφοίτων ΠΤΕΑ. Απαίτησε την άμεση διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την ειδ. Αγωγή
Διατύπωσε την αγωνία για την τύχη των ΚΕΔΔΥ, θεσμού που αποτελεί κομβικό κομμάτι της ΕΑΕ
Καυτηρίασε το γεγονός «μεταφοράς» οργανικών θέσεων από την Π.Ε. στην Δ.Ε. Το αίτημα της ΔΟΕ είναι αύξηση των οργανικών θέσεων στην Π.Ε. και στην Δ.Ε.
Η κατάργηση του επιδόματος στους εργαζόμενους στην Ε.Α. αποτελεί θλιβερό γεγονός. Η επαναχορήγησή του αποτελεί αίτημα της ΔΟΕ
Η Υπουργός δεσμεύτηκε για τη διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την ειδική αγωγή, το 1οτρίμηνο του 2012. Οι οργανικές θέσεις στην Π.Ε. και Δ.Ε. που αφορούν την ειδική αγωγή θα αυξηθούν. Υπάρχει αύξηση πιστώσεων και για τους αναπληρωτές Ε.Α.
Το επίδομα Ε.Α. είναι κάτι που το βλέπει θετικά αλλά είναι θέμα της κεντρικής οικονομικής πολιτικής
Για τα ΚΕΔΔΥ, υπάρχει πλαίσιο συνέχειας λειτουργίας τους που θα εκδόσει η αρμόδια Υφυπουργός
Προβλήματα με τη σίτιση των μαθητών λόγω της οικονομικής κρίσης
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας την ανάληψη πρωτοβουλιών σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την εκπαιδευτική κοινότητα προκειμένου με διακριτικότητα να στηριχτούν οι οικογένειες μαθητών που εξ αιτίας των δυσκολιών οικονομικών συνθηκών αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα.
Η Υπουργός Παιδείας δήλωσε πως είναι ένα δύσκολο και ευαίσθητο θέμα. Καταβάλλονται προσπάθειες και έχουν εξασφαλιστεί πόροι προκειμένου να στηριχτούν οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Μετά από προτάσεις των σχολείων και συνεργασία των Υπουργείων Απασχόλησης, Υγείας, Παιδείας καθώς και των Ο.Τ.Α.
Μοριοδότηση αποσπάσεων
Η εφαρμογή για πρώτη φορά της μοριοδότησης των αποσπάσεων, ήταν ένα θετικό γεγονός. Τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν θα πρέπει να επιλυθούν μετά από διάλογο και πριν από τις νέες αποσπάσεις.
Η Υπουργός Παιδείας δήλωσε πως οι όποιες δυσλειτουργίες δημιουργήθηκαν στην πρώτη εφαρμογή θα συζητηθούν στην αρμόδια επιτροπή και θα γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις.
Υγειονομική Περίθαλψη
Παρά το γεγονός ότι το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης είναι αρμοδιότητα άλλου Υπουργείου, ζητήθηκε από την Υπουργό Παιδείας η παρέμβασή της γιατί το πρόβλημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.
Η Υπουργός Παιδείας δήλωσε πως είναι θέμα που αφορά όλους του Δημοσίους Υπαλλήλους και θα το αντιμετωπίσει συνολικά η Κυβέρνηση.
Κατάργηση αιρετών από τα Πειθαρχικά Συμβούλια
Είναι εμφανής η προσπάθεια της Κυβέρνησης να σταματήσει κάθε φωνή αντίστασης στις αντιεκπαιδευτικές της πολιτικές. Η στοχοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος ως δήθεν υπεύθυνου για τα δεινά της δημόσιας διοίκησης, είναι άδικη και έχει ως στόχο να μην υπάρχει κανένα «ανάχωμα» στην ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους και στην οικονομική εξόντωση των μισθωτών. Η κατάργηση των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων από τα Πειθαρχικά Συμβούλια είναι βαθιά συντηρητική πράξη, καθώς σε όλες τις ευνομούμενες κοινωνίες, όποιος κατηγορείται για κάποιο αδίκημα, έχει τη δυνατότητα υπεράσπισης. Άλλωστε η πλειοψηφία των Συμβουλίων πάντα ήταν διορισμένη από την Κυβέρνηση.
Ζητάμε να μην αλλάξει η σύνθεση των Πειθαρχικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων.
Η Υπουργός Παιδείας δήλωσε πως υπάρχει απόφαση που ισχύει για όλο το Δημόσιο να μη συμμετέχουν υπάλληλοι του ίδιου κλάδου στα πειθαρχικά συμβούλια.
Θέματα διορισμών
Η Υπουργός Παιδείας δήλωσε ανέτοιμη να δώσει αριθμό διορισμών για την επόμενη σχολική χρονιά. Είπε ότι θεωρεί δύσκολη την πραγματοποίηση διαγωνισμού του ΑΣΕΠ το 2012.
Θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Φεβρουάριο του 2012 μόνο για εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής.
Δημιουργείται κλάδος ΠΕ19 εκπαιδευτικών πληροφορικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με δημιουργία οργανικών θέσεων.
Συγχωνεύσεις
Η Υπουργός δήλωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε νέο κύκλο συγχωνεύσεων αλλά θα εφαρμοστούν τα όσα ορίζει η κείμενη νομοθεσία για τις μεταβολές των σχολείων.
Σχολική στέγη
Η Υπουργός δήλωσε ότι μόνο μέσα ΕΣΠΑ υλοποιούνται έργα γιατί δεν υπάρχουν πόροι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Το Δ.Σ. της ΔΟΕ εκτιμά ότι η Υπουργός δεν έδωσε καμιά ουσιαστική απάντηση στα κεντρικά ζητήματα της εκπαιδευτικής και οικονομικής πολιτικής και δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για την ανατροπή των πολιτικών που διαλύουν τις ζωές μας. Ο αγώνας συνεχίζεται.
Από τη Δ.Ο.Ε.