Αθήνα
Νέα συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο θα έχουν την Τετάρτη στο υπουργείο Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας. Η συνάντηση, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και τα δημοσιονομικά στοιχεία, είχε αρχικά προγραμματιστεί για το βράδυ της Τρίτης, αλλά αναβλήθηκε.Η ακριβής ώρα της συνάντησης την Τετάρτη δεν έχει γίνει γνωστή δεδομένου ότι θα γίνει μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η διάρκεια της οποίας δεν είναι προκαθορισμένη, αλλά ποικίλει αναλόγως των θεμάτων, των τοποθετήσεων των υπουργών, των ενστάσεων που ίσως προκύψουν κτλ
Πάντως στην εν λόγω συνάντηση της τρόικας με τον Ευ.Βενιζέλο αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος- να κλείσει το θέμα της εφαρμογής ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο με την αποσαφήνιση όλων των επιμέρους θεμάτων, όπως αυτό της «προσωπικής διαφοράς».
Στόχος η εφαρμογή του να αρχίσει το 2011 λέει στέλεχος του ΥΠΟΙΚ. «Επιδίωξη μας είναι να αρχίσει από το 2011, εάν θα είναι Οκτώβριος ή Νοέμβριος δε μπορώ να πω με βεβαιότητα» σημείωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.
Στο τελικό σχέδιο δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση αμοιβής λόγω υπουργείου και υπηρεσίας. Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι το νέο σύστημα θα είναι «πολύ πιο δίκαιο και προωθητικό της πρωτοβουλίας των υπαλλήλων» και ότι δεν θα υπάρξει νέα «μεγάλη οριζόντια μείωση».
Βασικό χαρακτηριστικό του νέου μισθολογίου θα είναι η «προσωπική διαφορά». Το σύστημα αυτό θα επιτρέπει στους εργαζόμενους να διατηρήσουν τις αμοιβές τους. Ωστόσο η «προσωπική διαφορά» θα απορροφήσει την κάθε μελλοντική αύξηση μέχρι να μηδενιστεί.
Πώς θα εφαρμοστεί η προσωπική διαφορά
Για παράδειγμα εργαζόμενος με συνολικές αποδοχές, προ του Ενιαίου Μισθολογίου, 2.000 ευρώ.
Με το νέο μισθολόγιο θα προκύπτει βασικός μισθός 1.600 ευρώ μαζί με οικογενειακό επίδομα και επίδομα θέσης ευθύνης.
Η συνολική αμοιβή μαζί με την «προσωπική διαφορά» θα παραμείνει στα 2.000 ευρώ. Άρα η «προσωπική διαφορά» θα είναι 400 ευρώ.
Σε κάθε μελλοντική αύξηση, όταν π.χ. ο βασικός μισθός αυξηθεί από τα 1.600 στα 1.700 ευρώ (με οικογενειακό επίδομα και επίδομα θέσης ευθύνης) η προσωπική διαφορά θα μειωθεί από τα 400 ευρώ στα 300 ευρώ.
Για το πλαφόν της προσωπικής διαφοράς η συζήτηση με την τρόικα συνεχίζεται λαμβάνοντας υπόψη δύο βασικά δεδομένα. Το πρώτο, αφορά τα υπουργεία όπου η «προσωπική διαφορά» είναι τόσο μεγάλη ώστε ένας εργαζόμενος που είναι κοντά στην σύνταξη, δεν θα προλάβει να την απορροφήσει. Το δεύτερο, αφορά νεότερους υπαλλήλους όπου η εξίσωση θα γίνεται σχετικά γρήγορα, σε περίπου 5 χρόνια.
Η ωρίμανση στους χαμηλόμισθους θα είναι ανά 2 χρόνια ενώ για τα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια ανά 3 χρόνια.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει, τέλος, ότι στη συνέχεια θα υπάρξει εναρμόνιση μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ.
Στο μικροσκόπιο δαπάνες-έσοδα
Στο επίκεντρο της συζήτησης με την τρόικα εκτός από το θέμα του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, την εφαρμογή του οποίου η τρόικα ζητά επιτακτικά και κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστέρηση και κωλυσιεργία, θα εξετασθούν και οι υπερβάσεις στο σκέλος των δαπανών, καθώς στο σκέλος των εσόδων υπάρχουν έως το τέλος του έτους τα έκτακτα φορολογικά μέτρα (π.χ. έκτακτη εισφορά, αύξηση ΦΠΑ στην εστίαση, κ.λπ.).
Ωστόσο, η τρόικα δεν φαίνεται να πείθεται ότι η μεγάλη υστέρηση οφείλεται αποκλειστικά στην μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση, ασκώντας κριτική για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Άλλωστε, πριν την τελική τοποθέτησή της για το θέμα της ύφεσης και των εσόδων, η τρόικα προφανώς περιμένει τα τελικά απολογιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την εξέλιξη του ΑΕΠ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου