Σελίδες

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ Στις εφορίες για το «χαράτσι» της ΔΕΗ

Στην ΔΟΥ στην οποία υπάγονται θα απευθύνονται οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλουν το «χαράτσι» της ΔΕΗ, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών που εξουσιοδοτεί τις εφορίες να ρυθμίσουν τις δόσεις ή να περιορίσουν το τέλος, υπό προϋποθέσεις.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που απεστάλη σε όλες τις εφορίες, προβλέπει οτι ο έφορος θα κρίνει αν συντρέχουν λόγοι να αυξηθουν οι δόσεις ή να μειωθεί το τέλος ακινήτων για τους φορολογούμενους που εμφανίζουν αδυναμία καταβολής του τέλους.

Στην εγκύκλιο τονίζεται χαρακτηριστικά οτι εφόσον συντρέχουν οι προυποθέσεις που ορίζει ο νόμος, «ο προιστάμενος της ΔΟΥ, μπορεί να αποφασίσει είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις είτε και τον περιορισμό του τέλους μέχρι του ύψους που κρίνεται αναγκαίο, ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ίδιου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά».
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το «χαράτσι»
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών και Καλαμάτας όπως και ο δικηγόρος Αντώνης Αργυρός, πρόκειται να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μόλις δημοσιευθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το «χαράτσι». Έκρινε ωστόσο συνταγματική την επιβολή του τέλους.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Αργυρός, πλέον του ότι εκπροσώπησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών και Καλαμάτας (τον ΔΣΑ τον εκπροσώπησαν ακόμη οι Θ. Σχοινάς, Στάθ. Μπακάλης και Δέσποινα Στειροπούλου) έχει καταθέσει ατομική αγωγή κατά της επιβολή του «χαρατσιού» ή όπως επίσημα λέγεται, του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών.
Ο κ. Αργυρός, σε δήλωσή του εκφράζει «την ικανοποίησή του που το ΣτΕ προέβη σε μια μεγάλη τομή, καθώς: α) έκρινε μνημονιακό νόμο αντισυνταγματικό, β) έκρινε μια για πάντα ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να κόβει το ρεύμα στον κοσμάκη που δεν μπορεί να πληρώνει το "χαράτσι" αφού το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και γ) έκρινε ότι το "χαράτσι" είναι νόμος περιορισμένης χρονικής ισχύος, με τεράστιες συνέπειες για το μέλλον».
Οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Καλαμάτας αναμένουν μέσα στους επόμενους μήνες τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για να προσφύγουν στο Στρασβούργο.
Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε σχεδόν ομόφωνα, ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διακόπτει την παροχή του ρεύματος σε περίπτωση κατά την οποία ο καταναλωτής δεν πληρώσει το «χαράτσι» που περιλαμβάνεται στον λογαριασμό του ρεύματος.
Παράλληλα, το ΣτΕ έκρινε ότι η επιβολή του χαρατσιού είναι συνταγματική και νόμιμη. Και αυτό γιατί το ειδικό τέλος δεν είναι πάγιος φόρος (δηλαδή δεν θα πληρώνεται μόνιμα και σταθερά), αλλά είναι έκτακτος. Συγκεκριμένα, το «χαράτσι» έχει επιβληθεί για δύο χρόνια. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τους δικαστές, η επιβολή του δεν προσκρούει σε καμιά συνταγματική επιταγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου