Σελίδες

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Κατέθεσε την εντολή ο Σαμαράς

Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης κατέθεσε απόψε ο πρόεδρος της ΝΔ, καθώς ολοκλήρωσε, χωρίς αποτέλεσμα, τον πρώτο γύρο των επαφών του με τους αρχηγούς των κομμάτων που εισέρχονται στη νέα Βουλή, στο πλαίσιο της συνταγματικής διαδικασίας των διερευνητικών εντολών.

Κατέθεσε την εντολή ο Σαμαράς
«Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό με τη σύνθεση της νέας Βουλής» για να σχηματιστεί κυβέρνηση, αλλά δεν κατέστη δυνατόν, δήλωσε ο κ. Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών επαφών. «Ως εκ τούτου κατέθεσα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης» πρόσθεσε.
"Απευθύναμε την πρότασή μας σε όλα τα κόμματα, που θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε μια τέτοια προσπάθεια, αλλά είτε απέρριψαν ευθέως τη συμμετοχή τους, είτε έθεσαν ως όρο τη συμμετοχή άλλων. Που όμως δεν δέχονται. Εμείς πάντως, όπως είχαμε υποχρέωση, κάναμε ό,τι ήταν δυνατό" συμπλήρωσε ο κ.Σαμαράς.
Την εντολή θα λάβει αύριο, στις 2 το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Κατέθεσε την εντολή ο Σαμαράς
Ο Αντώνης Σαμαράς, έχοντας λάβει από το μεσημέρι την εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Οι συνομιλίες με τους τρεις αρχηγούς δεν κατέληξαν σε μια προγραμματική συμφωνία που θα άνοιγε το δρόμο, τουλάχιστον ως προς το περιεχόμενο της πολιτικής που θα ακολουθούσε μια κυβέρνηση συνεργασίας, πέραν από τα πρόσωπα και τα κόμματα που θα μπορούσαν να την συνθέσουν.
Ο κ.Σαμαράς είχε εξάλλου τηλεφωνική επικοινωνία με την γενική γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά την οποία κρίθηκε ότι δεν είναι σκόπιμο να συναντηθούν.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ, επιμένοντας στην αρχική του θέση ότι δεν πρόκειται να συνομιλήσει μαζί του για την είσοδο σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τα δυο μεγάλα κόμματα που έχουν υπογράψει το μνημόνιο.
Από τη ΝΔ έγινε επίσης γνωστό ότι το κόμμα δεν συνομιλεί με τη Χρυσή Αυγή του Νίκου Μιχαλολιάκου.
Ακολούθως, οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που συναντήθηκαν με τον κ.Σαμαρά έθεσαν, στις δηλώσεις τους, το πλαίσιο στο οποίο σκοπεύουν να κινηθούν στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.
Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε την πρόταση του κ.Σαμαρά, λέγοντας ότι βρίσκεται στον αντίποδα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια συνεννόησης πρωτίστως με τις δυνάμεις της Αριστεράς για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς που θα απορρίψει τα μέτρα του μνημονίου και ζήτησε από όλους να σεβαστούν την εντολή του ελληνικού λαού έως ότου σχηματιστεί κυβέρνηση που θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι κατέθεσε στον κ.Σαμαρά την πρόταση του κόμματός του που αποτελείται από πέντε σημεία για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Μάλιστα ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρόσθεσε στη συζήτηση ένα νέο στοιχείο, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέτει ως όρο τη συμμετοχή των στελεχών του στη νέα αυτή κυβέρνηση.
Βασικές προϋποθέσεις, είπε ο κ.Βενιζέλος, είναι να συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό, δηλαδή η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ, να οριστεί πρωθυπουργός ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής και να επιτευχθεί ένα μίνιμουμ προγραμματικής συμφωνίας για την εξασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ και την ΕΕ.
Ο Φώτης Κουβέλης εμφανίστηκε αρνητικός να συμμετάσχει η Δημοκρατική Αριστερά σε κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε όμως ότι αναμένει «καθαρές και σαφείς προτάσεις» από την πλευρά του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου