ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ
Το πρώτο κουδούνι στις 11 Σεπτέμβρη θα σημάνει την έναρξη μιας δύσκολης σχολικής χρονιάς, καθώς η κρίση και οι περικοπές εκτιμάται ότι θα τορπιλίσουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων. H έξοδος περίπου 5.000 εκπαιδευτικών στη σύνταξη, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για 225 διορισμούς, δημιουργούν ένα μεγάλο κενό και μάλιστα σε βασικές ειδικότητες (φιλόλογοι, μαθηματικοί κ.λπ.). Εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ πιθανολογούν ότι κατά τον αγιασμό θα λείπουν 3.000 καθηγητές από τα γυμνάσια και τα λύκεια, ενώ στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση καταγράφονται αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, 6.500 λειτουργικά κενά. Ο αριθμός αυτός δεν αποκλείεται να αυξηθεί στις 10.000 στις αρχές Σεπτέμβρη μόνο στην πρωτοβάθμια, όπως τονίζει εκπρόσωπος των δασκάλων.
Η αναστάτωση μάλλον δε θα αποφευχθεί το Σεπτέμβρη στα σχολεία, καθώς πολλά μέτωπα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση παραμένουν ανοιχτά και τα προβλήματα συσσωρεύονται. Ηδη, αρκετά σχολεία της Βόρειας Ελλάδας έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς φυσικού αερίου από την περασμένη χρονιά και οφειλές προς τους προμηθευτές, αφού έχει καθυστερήσει η καταβολή της δεύτερης δόσης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) για τις λειτουργικές δαπάνες.
«Βρισκόμαστε ελάχιστες μέρες πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους και οι σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα έξοδα που απαιτεί η υποδοχή των μαθητών στα σχολεία, χωρίς να υπάρχουν καθόλου χρήματα στα ταμεία τους», σημειώνεται σε πρόσφατη επιστολή της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας προς τον υπουργό Εσωτερικών, τονίζοντας πως η πρώτη δόση του 2012 για τις λειτουργικές δαπάνες ήταν μειωμένη κατά 33%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2011. Οι δάσκαλοι προειδοποιούν πως τα σχολεία, με δεδομένη την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, θα βρεθούν σε αδυναμία να αγοράσουν το πετρέλαιο που απαιτείται για τη θέρμανση τον επόμενο χειμώνα. Για το λόγο αυτό ζητούν επιπλέον έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών. «Κατά την άποψή μας, οι λειτουργικές δαπάνες είναι… βόμβα έτοιμη να εκραγεί στα σχολεία, που χρωστάνε από πέρυσι πολλά χρήματα», αναφέρει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Κομνηνός Μαντάς, εκφράζοντας φόβους ότι και οι γονείς τελικά θα κληθούν να συμβάλουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, για τη στοιχειώδη λειτουργία των σχολείων, δηλαδή για «να έχουν πετρέλαιο, φωτοαντιγραφικό χαρτί και κιμωλίες».
Κύμα συνταξιοδοτήσεων
Ομως, οι δυσκολίες δε σταματούν εδώ. Φέτος συνεχίζεται το κύμα των συνταξιοδοτήσεων, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αποχώρηση περίπου 5.000 εκπαιδευτικών από τις τάξεις. Από τα γυμνάσια και τα λύκεια, σύμφωνα με την ΟΛΜΕ,αποχωρούν 3.100 καθηγητές, εκ των οποίων οι 1.080 είναι φιλόλογοι, οι 300 μαθηματικοί και οι 350 προέρχονται από τον κλάδο ΠΕ04 (Φυσικοί, Χημικοί, Βιολόγοι, Γεωλόγοι)
Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες που φτάνουν στην εκπαιδευτική ομοσπονδία αναφέρουν 165 μόνιμους διορισμούς στη δευτεροβάθμια και 60 στην πρωτοβάθμια. «Φεύγουν βασικές ειδικότητες, δηλαδή μαθηματικοί, φυσικοί και φιλόλογοι, οι οποίοι έχουν και τις περισσότερες ώρες στην τάξη», δηλώνει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος, εξηγώντας πως στις ειδικότητες με πλεονάζον προσωπικό (π.χ. γυμναστές, καθηγητές Γαλλικής) δεν καταγράφονται πολλές αποχωρήσεις. «Οι πιστώσεις για τους αναπληρωτές είναι οι ίδιες με πέρυσι. Δηλαδή, έχουν πάρει για 14.000 αναπληρωτές κι έχουν εξασφαλίσει πιστώσεις για άλλες 4.000, μέσω ΕΣΠΑ», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, εκτιμώντας πως στις 11 Σεπτέμβρη θα γίνει αγιασμός με τουλάχιστον 3.000 κενά στη δευτεροβάθμια.
agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου