ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Τον «κώδωνα του κινδύνου» για το ενδεχόμενο παράλυσης της δημόσιας διοίκησης από τη «στοχοποίηση» και τη γενίκευση των φαινομένων της διαφθοράς στο Δημόσιο και στους δήμους έκρουσαν χθες ανώτατοι δικαστικοί, υπουργοί και εκπρόσωποι ελεγκτικών μηχανισμών, στην ημερίδα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με θέμα «αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, Δικαιοσύνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Το πνεύμα που κυριάρχησε στην ημερίδα αποτυπώνεται στη φράση του υπουργού Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη, ο οποίος τόνισε ότι «όσο επικίνδυνη είναι η ατιμωρησία, άλλο τόσο είναι και η απόλυτη τιμωρητικότητα», προσθέτοντας ότι πλέον οι «υπεύθυνοι φοβούνται να υπογράψουν οτιδήποτε και είναι τριπλάσιο το κόστος της μη υπογραφής από μια κακή απόφαση».Από την πλευρά του, ο Α. Ρουπακιώτης σημείωσε ότι σε δήμους «κάστρα» κομματισμού και αδιαφάνειας υπήρξε μεγάλη σπατάλη. Ωστόσο, όπως είπε, «πρέπει να μιλήσουμε για όσους διώκονται πειθαρχικά και παραβιάζουν τον νόμο. Αυτούς πρέπει να τιμωρήσουμε». Ταυτόχρονα εξέφρασε τη διαφωνία του με τον όρο «επίορκος» που προβάλλεται εμβληματικά για τη δημιουργία αρνητικού κλίματος. Τόνισε, δε, ότι οι Ελληνες δικαστές δεν δικαιούνται να απομακρυνθούν από όσα έχουν διδαχθεί. Πουθενά στη Δικαιοσύνη δεν υπάρχει η έννοια της σκληρότητας αλλά του μέτρου. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες εξέφρασε την άποψη ότι «υπάρχει φόβος για υπερβολές και σκληρότητα» και αυτό γιατί «η Δικαιοσύνη δέχεται πιέσεις από την κοινωνία για εντατικοποίηση των τιμωρητικών μηχανισμών ως μέσο καθάρσεων του δράματος της οικονομικής κρίσης». «Είμαστε χώρα των άκρων» τόνισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κ. Μενουδάκος, υπογραμμίζοντας πως η αυξημένη αίσθηση ευθύνης πλέον στους δημάρχους καταλήγει σε ευθυνοφοβία.
Αιχμές εναντίον και της πολιτείας που με νομοθετικές της ρυθμίσεις έχει «ενθαρρύνει» συμπεριφορές ασυδοσίας στην Τ.Α. άφησε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής. Στην κατεύθυνση αυτή θα βοηθούσε, όπως είπε, ο κατασταλτικός έλεγχος να γίνει ταχύτερος.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, χαρακτήρισε παραπλανητική την εντύπωση ότι «οι αιρετοί εν πολλοίς ευθύνονται για την κρίση της χώρας», υποστηρίζοντας πως «μεμονωμένες περιπτώσεις αιρετών δεν μπορούν να καταδικάζουν και να απαξιώνουν το σύνολο των αιρετών».
Τέλος, η Συνήγορος του Πολίτη σημείωσε ότι «η αποτελεσματικότητα και η διαφάνεια στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελούν κορυφαίες προκλήσεις».
ΧΑΡ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
«Η κοινή γνώμη έμαθε να ζητά αίμα»
Οι γενικεύσεις που επιχειρούνται σχετικά με τα φαινόμενα διαφθοράς στο Δημόσιο έχουν διαμορφώσει αρνητικό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαρ. Αθανασίου.
Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε σε έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο της οποίας πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με το ποια υπηρεσία του Δημοσίου ή εν γένει δημόσια λειτουργία θεωρούν περισσότερο «διεφθαρμένη».
Στην κορυφή βρέθηκαν οι Πολεοδομίες (78,9%) και ακολουθούν η Βουλή (78,3%), τα ΜΜΕ (76,6%), Εφορίες (75,2%) και ο συνδικαλισμός (71,9%). Ακολουθούν, οι δήμοι (69,4%), οι γιατροί (67,4%) και τέλος η Δικαιοσύνη (57%). «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η κοινή γνώμη διαμορφώθηκε έτσι ώστε να ζητά αίμα», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι οι καταδικαστικές και πειθαρχικές αποφάσεις δεν συνηγορούν για τα τα υψηλά αυτά ποσοστά. «Δεν δέχομαι γενίκευση των φαινομένων», είπε, ενώ κατέληξε ότι «παρατυπία δεν σημαίνει παρανομία».
Τέλος ο Χαρ. Αθανασίου υπογράμμισε ότι στο υπουργείο Εσωτερικών βρίσκονται 130 φάκελοι που αφορούν 136 υπαλλήλους που εμπλέκονται σε υποθέσεις που αφορούν παρατυπίες-παρονομίες. Επίσης ήδη έχουν τεθεί σε αργία 35 υπάλληλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης κι ένας ακόμη που υπηρετούσε σε περιφέρεια.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου