Σελίδες

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Υπ. Παιδείας: Καινούριες σφραγίδες με παλιά προβλήματα και νομοσχέδια

Το μεγάλο στοίχημα για την νέα ηγεσία η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
Υπ. Παιδείας: Καινούριες σφραγίδες με παλιά προβλήματα και νομοσχέδια

Με δύο νέους υφυπουργούς (έναν από το ΠαΣοΚ και έναν από την Νέα Δημοκρατία), το υπουργείο Παιδείας επιστρέφει στο παλιό του σχήμα, ενώ για μια ακόμη φορά ...αλλάζει όνομα. Με το δεδομένο ότι το υπουργείο Πολιτισμού «αυτονομήθηκε», το υπουργείο Παιδείας επαναβαφτίζεται σε «υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού». Πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι υπηρεσίες του θα πρέπει εκ νέου εφέτος να κατασκευάσουν νέες σφραγίδες για τα απολυτήρια, τίτλους σπουδών κλπ...
Στο «τιμόνι» του υπουργείου παραμένει ο υπουργός ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ενώ δίπλα του με αρμοδιότητες που θα οριστούν τις επόμενες ημέρες θα βρίσκονται οι κ.κ. Συμεών Κεδίκογλου (από το ΠαΣοΚ) και Κώστας Γκιουλέκας (από τη ΝΔ).

Οι δύο νέοι υφυπουργοί θα πάρουν σήμερα την πρώτη ...γεύση των ρυθμών που επικρατούν στο υπουργοί Παιδείας, καθώς αναμένονται από στιγμή σε στιγμή τα στατιστικά στοιχεία των επιδόσεων των υποψηφίων των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων που θα βοηθήσουν και στην εξαγωγή συμπερασμάτων για την διαδικασία. Πιθανότατο είναι βέβαια, η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και οι αλλαγές προσώπων στο υπουργείο Παιδείας να οδηγήσουν σε καθυστέρηση της ανακοίνωσης των σχετικών στοιχείων.

Παρότι βραχυπρόθεσμα το μεγάλο θέμα για την νέα ηγεσία του υπουργείου είναι το νομοσχέδιο για το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο, οι συντάκτες του οποίου θα πρέπει να αναζητήσουν πάλι συμφωνία μεταξύ των δυο κομμάτων της κυβέρνησης, μακροπρόθεσμα το μεγάλο στοίχημα είναι η εφαρμογή της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

«Καταφέραμε να υπάρχει σήμερα μία ολόκληρη γενιά, που έφτασαν να είναι γυμνασιάρχες, λυκειάρχες και ποτέ οι ίδιοι να μην έχουν αξιολογηθεί» είχε δηλώσει πρόσφατα στην Βουλή, ο νέος υφυπουργός Παιδείας κ. Συμεών Κεδίκογλου. «Και μη μου πείτε ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί, ακριβώς επειδή πήραν κάποια στιγμή το πτυχίο τους σε μία φιλοσοφική σχολή είναι κατάλληλοι για να είναι στις τάξεις και, εν πάση περιπτώσει, είναι κατάλληλοι για ένα βάθος τριάντα χρόνων» είχε αναφέρει.

Ωστόσο οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες της χώρας μετά τις απεργίες που εξήγγειλαν μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις για τις δύο ώρες επιπλέον στο ωράριο τους και την επακόλουθη επιστράτευση τους, είναι σ' αυτή τη φάση αποδυναμωμένες, ωστόσο η αξιολόγηση είναι ένα θέμα το οποίο η νέα ηγεσία του υπουργείου θα πρέπει να επιμείνει πολύ πριν πετύχει την πλήρη εφαρμογή της.

Παράλληλα, τα πανεπιστήμια που δεν κατόρθωσαν όπως φαίνεται να προσελκύσουν χρήματα από άλλους φορείς (έδρες, χορηγοί κλπ.) ετοιμάζονται να εισέλθουν σε μια από τις σκοτεινότερες περιόδους στα οικονομικά τους, καθώς η επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει σε πολλές περιπτώσεις χωρίς τα αυτονόητα (θέρμανση, αναλώσιμα κλπ). Γι αυτό το λόγο, μεταξύ άλλων, οι πρυτάνεις συναντιούνται σε έκτακτη Σύνοδο τους στην Αθήνα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Κατά τα άλλα, επίσημα είχε ανακοινωθεί τον προηγούμενο μήνα, ότι μέσα στον Ιούνιο θα δοθεί στην δημοσιότητα το νέο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του Λυκείου. Ωστόσο, φαίνεται ότι με τα νέα δεδομένα θα καθυστερήσει. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο αυτό, με την ονομασία τότε του «Νέου Λυκείου» συντάχθηκε επί υπουργίας της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου, δεν κατατέθηκε τελικά στην Βουλή, άλλαξε σε κάποια σημεία του επί υπουργίας του κ. Γεώργιου Μπαμπινιώτη, παρότι ήταν έτοιμο προς κατάθεση δεν κατατέθηκε και πάλι καθώς τα κόμματα που απάρτιζαν την κυβέρνηση διαφωνούσαν, δέχθηκε νέες αλλαγές επί της ηγεσίας του κ. Αρβανιτόπουλου που ολοκλήρωσε και την μορφή του και  για μια ακόμη φορά αναμένεται η κατάθεση του στην Βουλή. Στο κείμενο δε, αναμένεται ότι θα υπάρχουν και οι πρώτες «γραμμές» στην αλλαγή του εξεταστικού συστήματος  για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου