Σελίδες

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Τον Σεπτέμβριο το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας

Με το βλέμμα στον Σεπτέμβρη βρίσκεται ήδη το υπουργείο  Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την άντληση των 8.300 υπαλλήλων που θα τεθούν σε  διαθεσιμότητα, ολοκληρώνοντας το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας 12.500  εργαζομένων.
Σε συνέχιση των κινητοποιήσεων εν όψει  του νέου κύματος διαθεσιμότητας καλούν ΟΛΜΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ
Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες,  το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με  βασικό θέμα την επεξεργασία των δεξαμενών από τις οποίες θα αντληθεί ο  απαιτούμενος αριθμός υπαλλήλων. Ήδη, με βάση το ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο, 2.000  καθηγητές επαγγελματικής εκπαίδευσης τίθενται σε διαθεσιμότητα από αύριο, 2.200  σχολικοί φύλακες τίθενται στο καθεστώς από την έναρξη ισχύος του νόμου, ενώ  περισσότεροι από 3.000 δημοτικοί αστυνομικοί θα τεθούν σε διαθεσιμότητα από την  23η Σεπτεμβρίου. Στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκονται οι  συγχωνεύσεις/καταργήσεις φορέων, καθώς και η μείωση του προσωπικού των  υπουργείων μέσα από τα νέα οργανογράμματα, ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των  προηγούμενων ημερών, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΔΜΗΔ, εξετάστηκαν και  νέες κατηγορίες υπαλλήλων που απειλούνται με διαθεσιμότητα και  απόλυση.
Μεταξύ άλλων, βρίσκονται στο στόχαστρο: 1.956 καθηγητές  Ολυμπιακής Παιδείας, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι γυμναστές και είχαν  προσληφθεί το 2004, ενώ μονιμοποιήθηκαν στο υπουργείο Πολιτισμού, 700 από τους  1.500 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν προσέρχονται στις αίθουσες, επικαλούμενοι  διάφορους λόγους (ψυχολογικούς, ιατρικούς κ.λπ.), 5.000 – 6.000 υπάλληλοι δήμων  με συμβάσεις αορίστου χρόνου που έχουν μεταταχθεί από δημοτικές επιχειρήσεις  στις κεντρικές υπηρεσίες των ΟΤΑ από το 2010 μέχρι σήμερα λόγω «Καλλικράτη» και  έχουν προσληφθεί εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, 1.270 αγροφύλακες, οι οποίοι σήμερα  απασχολούνται ως δασοφύλακες στις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις, -600  εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ.
Στο οπλοστάσιο οι οριζόντιες απολύσεις παρά τις  ενστάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής
Εξάλλου, όπως έχει παραδεχτεί και ο υπουργός  Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης, στο οπλοστάσιο της κυβέρνησης  εξακολουθούν να βρίσκονται οι οριζόντιες απολύσεις, εφόσον δεν καταστεί εφικτό  να επιτευχθούν οι μνημονιακοί στόχοι των απολύσεων-διαθεσιμοτήτων εντός των  συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων. Μετά την ψήφιση, άλλωστε, του πολυνομοσχεδίου,  προστέθηκε ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα του ΥΔΜΗΔ, αυτό της κατάργησης οργανικών  θέσεων με διαδικασίες – εξπρές, που συνίστανται στην έκδοση μιας απλής  υπουργικής απόφασης από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τον οικείο  υπουργό. 

Μάλιστα, το σχετικό άρθρο (90) ψηφίστηκε παρά τις σαφείς ενστάσεις του  Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, που περιέγραψε κατηγορηματικά “ότι δεν  στοιχειοθετείται το ορισμένο των εξουσιοδοτήσεων που παρέχονται στους υπουργούς  Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό να  προβαίνουν σε κατάργηση ή σύσταση θέσεων ανά κατηγορία ή ειδικότητα σε  υπουργεία, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ» κ.λπ.  Στο ίδιο πλαίσιο, το Επιστημονικό Συμβούλιο διαπίστωσε ακόμη ότι η θέσπιση  δυνατότητας σύστασης και κατάργησης οργανικών θέσεων σε ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού με  κοινές υπουργικές αποφάσεις “συνιστά περιορισμό ή κάμψη της διοικητικής  αυτοτέλειας των ΟΤΑ”.
Στο μέτωπο των αντιδράσεων, συλλαλητήριο προγραμματίζει  τη Δευτέρα η ΟΛΜΕ, που την Τετάρτη οργανώνει συνάντηση συντονισμού με  ομοσπονδίες που είναι σε κινητοποίηση. Αλλά και η ΠΟΕ-ΟΤΑ έδωσε το σύνθημα  συνέχισης των κινητοποιήσεων εν όψει του νέου κύματος διαθεσιμότητας τον  Σεπτέμβρη, με προσφυγές στα δικαστήρια, αλλά και μαζικές παρεμβάσεις στα  Δημοτικά Συμβούλια προκειμένου “στο σύνολο των δήμων της χώρας να ληφθούν  αποφάσεις για οριστικό κλείσιμο των δήμων και ομαδικές παραιτήσεις αιρετών, σε  περίπτωση νέας νομοθετικής παρέμβασης που θα περιλαμβάνει μονομερή κατάργηση  αρμοδιοτήτων και πόρων αλλά και απόλυση – διαθεσιμότητα εργαζομένων στην τοπική  αυτοδιοίκηση”.
Αμφίβολο, πάντως, παραμένει το ποια θα είναι η στάση  των δημάρχων, με την ΚΕΔΕ να συνεδριάζει κατά πάσα πιθανότητα ώς την ερχόμενη  Τετάρτη. Στην τελευταία της συνεδρίαση, που αποφάσισε για το τριήμερο λουκέτο  κατά την ψήφιση του ν/σ, η πλειοψηφία των δημάρχων είχαν θέσει τις παραιτήσεις  τους στη διάθεση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Με την επιλογή αυτή, ωστόσο, είχαν  διαφωνήσει ο πρόεδρος τη Ένωσης, Κ. Ασκούνης, αλλά και ο επικεφαλής της Ν.Δ.  στην ΚΕΔΕ, Κ. Τζανακούλης, όπως επίσης και οι δήμαρχοι Αθηναίων και  Θεσσαλονίκης, Γ. Καμίνης και Γ. Μπουτάρης, αντίστοιχα.
ΑΥΓΗ



Link : http://xenesglosses.eu/2013/07/ton-septembrio-to-deutero-kyma-tis-dia/#ixzz2Zmqn0wAh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου