Αθήνα, 16/07/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Για μας οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί! »
Παρέμβαση στη συνεδρίαση της 15/07/2013 της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων με θέμα τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Φορολογία Εισοδήματος, Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις», έκανε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Γιάννης Αμανατίδης. Παρατίθενται τα πλήρη κείμενα της ομιλίας και της δευτερολογίας:
«Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, οι δηλώσεις που έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα, προσπαθούν να δικαιολογήσουν και να κρύψουν, αυτό το οποίο συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Η τρόικα ζητάει ονόματα, ζητάει αίμα και θέλει να σπάσει το «ταμπού», δηλαδή, τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς να ενδιαφέρεται ούτε για δημοσιονομικά οφέλη ούτε για τίποτα άλλο. Αυτή είναι η ουσία των πραγμάτων. Όλα τα άλλα, όπως αποδείξαμε με τους ομιλητές μας, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Είχα αναφέρει και στην πρώτη μου ομιλία, ότι το 11%, του ΑΕΠ, τη δεκαετία μέχρι το 2009 και τώρα, φυσικά, ακόμη λιγότερο, ήταν το κόστος του δημόσιου τομέα στη χώρα μας, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 10,8%, με τη Γερμανία να είναι στα ίδια ποσοστά, χωρίς να υπολογίζονται οι εκπαιδευτικοί, τα Σώματα Ασφαλείας κ.λπ..
Το ποσοστό επί των εργαζομένων της χώρας της Ελλάδας του δημοσίου είναι πολύ μικρότερο, σε σχέση με άλλες χώρες.
Αυτό που χρειάζεται, είναι να γίνει εξορθολογισμός και αυτό είναι άλλο πράγμα από τις απολύσεις.
Ο εξορθολογισμός και ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης δεν έγινε σκόπιμα από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Και δεν έγινε, γιατί εξυπηρετούσε πάντα τις πελατειακές ανάγκες και δεν έγινε με κανένα σχεδιασμό, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του πολίτη. Άλλωστε, αυτό που θέλεις να καταργήσεις, το απαξιώνεις. Και όταν οι θεσμοί απαξιώνονται, δεν λειτουργούν υπέρ του πολίτη. Κοινωνικά αγαθά, δηλαδή, όπως η δημόσια Υγεία και η δημόσια Παιδεία, τα οποία έπρεπε να είναι άριστα οργανωμένα και είναι προστατευμένα από το Σύνταγμα, αλλά όχι από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις, θα έπρεπε να λειτουργούν προς όφελος του πολίτη, ο οποίος από δω και στο εξής θα αναγκάζεται να βάζει περισσότερο το χέρι στην τσέπη.
Για τα άρθρα από 83 έως 86 για τον Ιππόδρομο, θα τοποθετηθούμε στην Ολομέλεια πιο αναλυτικά.
Σε ό,τι αφορά στα άρθρα για τη Δημοτική Αστυνομία, τους Σχολικούς Φύλακες και τους Εκπαιδευτικούς είμαστε κάθετα αντίθετοι. Έχουμε πει δημόσια και στο πρώτο μας Συνέδριο, ότι η δέσμευσή μας είναι, ότι δεν αναγνωρίζουμε τις απολύσεις, ούτε τις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων, οι οποίες έρχονται μέσα από αυτά τα νομοθετήματα και ότι κανείς δεν περισσεύει. Ειδικά στο χώρο της Εκπαίδευσης, τον οποίο θεωρούμε, ότι μπορούμε να αναδιαρθρώσουμε και χρειάζονται και περισσότεροι άνθρωποι, γιατί είναι στο επίκεντρο της προσοχής μας. Γιατί είναι στο επίκεντρο της προσοχής μας οι ανάγκες της κοινωνίας και όχι οι ανάγκες των αριθμών. Για μας οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί.
Κύριε Πρόεδρε, οι ειδικότητες που καταργούνται στην Τεχνολογική Εκπαίδευση καλύπτουν το 25% των μαθητών της. ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ. Η κατάργησή τους θα συμπαρασύρει και άλλες ειδικότητες, συν τους διοικητικούς, και θα δημιουργήσει νέες αρρυθμίες, οι οποίες θα οδηγήσουν και άλλους εργαζόμενοι στη διαθεσιμότητα. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε, γιατί υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια ανάμεσα σε Δημοτικούς Αστυνομικούς, Φύλακες και Εκπαιδευτικούς, όπως, για παράδειγμα, γιατί δεν λαμβάνεται υπόψη το δεύτερο πτυχίο. Γιατί, για παράδειγμα, δεν εξαιρούνται αυτοί, που έχουν άνεργο στην οικογένεια και από τον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν μακροχρόνιοι άνεργοι. Άμα βγει σε διαθεσιμότητα, τώρα και ο δεύτερος εργαζόμενος, από που θα έχει η οικογένεια εισόδημα; Νομίζω, ότι αυτά πρέπει να αλλάξουν.
Στις ειδικότητες που καταργούνται, κύριε Υπουργέ, το 81% αφορά γυναίκες. Αυτά που πηγαίνουν στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ στις συγκεκριμένες ειδικότητες είναι κορίτσια και αυτό δημιουργεί, ακόμη, ένα επιπρόσθετο πρόβλημα.
Τι θα γίνει με τα παιδιά; Για τους μαθητές απ' ότι φαίνεται το Υπουργείο, ίσως, πηγαίνει προς τη λύση των ωρομισθίων. Σχολές όμως όπως η Σιβιτανίδειος, με το συγκεκριμένο νόμο, αν περάσει, τελειώνουν. Ήμασταν το πρωί στη συγκεκριμένη σχολή και όπως μας κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, ουσιαστικά, θα «σβήσει».
Όταν θέλεις να αναδιαρθρώσεις την Τεχνολογική Εκπαίδευση, φέρνεις πρώτα το νομοσχέδιο, κανείς αναλυτική συζήτηση και μετά φθάνεις στο ποια αναδιάρθρωση θέλεις ή όχι. Άρα, αυτή τη στιγμή, όλα γίνονται για τις απολύσεις.
Πηγαίνουμε για κατάργηση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και ενισχύουμε την Κατάρτιση, την οποία, όμως, τελευταία με το Σύμφωνο Επαγγελματικής Κατάρτισης, που συνυπέγραψε ο κ. Παπαθεόδωρου το Δεκέμβριο στη Γερμανία, όπως και άλλες οκτώ χώρες που είναι υπό ύφεση και σε κρίση, όπως εμείς, ουσιαστικά, τις κενές θέσεις της Μαθητείας προσπαθεί να τις πάρει η Γερμανία με το δυαδικό σύστημα. Επειδή έχει κενές θέσεις, θα παίρνει τους μαθητές από εδώ με τα Σύμφωνα και θα πηγαίνουν στη Γερμανία, όπου θα απασχολούνται μέσα στις επιχειρήσεις με μειωμένους μισθούς και θα θεωρείται εκπαίδευση. Βέβαια, όλα αυτά είναι μέσα από προγράμματα του ΕΣΠΑ από τα οποία θα ωφεληθεί η Γερμανία.
Ήδη, τέτοιες Συμφωνίες, κύριε Υπουργέ, έχουν υπογραφεί και περιμένουμε από το Υπουργείο Εργασίας τη Συμφωνία που έχει υπογράψει ο ΟΑΕΔ με τον αντίστοιχο ΟΑΕΔ της Γερμανίας.
Έχουν υπογραφεί και άλλες από Δήμους και στις Σχολές Μαθητείας, όπου γυρίζουν στην Βόρεια Ελλάδα, ο Φούχτελ και διάφοροι άλλοι, για να πάρουν παιδιά και, άρα, και τα αντίστοιχα προγράμματα στη Γερμανία.
Άλλωστε, και οι εφημερίδες γράφουν, ότι κατά την επίσκεψη του Σόϊμπλε την Πέμπτη που έρχεται, ένα κομμάτι που θα τον απασχολήσει είναι ακριβώς η συνεργασία αυτή με την ελληνική Κυβέρνηση.
Κύριε Υπουργέ, δράττομαι της ευκαιρίας να ρωτήσω, την επιστράτευση θα την άρετε; Ο Πρωθυπουργός, σας έδωσε την εντολή, για να άρετε την επιστράτευση. Προεδρικό Διάταγμα, όμως, του Υπουργείου Παιδείας, που να άρει την επιστράτευση δεν έχουμε δει».
Το γραφείο τύπου
του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Γιάννη Αμανατίδη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου