Σελίδες

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Ο Υπ. Παιδείας σε συνέντευξη στο Newsit (μετεγγραφές, μηχανογραφικά, επετηρίδα)

paideia-ergasia.gr 

Ο Υπ. Παιδείας σε συνέντευξη στο Newsit (μετεγγραφές, μηχανογραφικά, επετηρίδα)

Το ενδεχόμενο να παραβιαστεί ο πίνακας αναπληρωτών του 2010 ανέφερε ξεκάθαρα ο Υπουργός Παιδείας με το θεσμό της εντοπιότητας. «Βρήκα περίπτωση καθηγήτριας που είναι από τη Σάμο και δε μπορεί να πάει στο Αγαθονήσι γιατί είναι χαμηλά στον πίνακα (επετηρίδα). 

Όχι να πάει και να ανοίξει το σχολείο» δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας στο newsit. Οι ρυθμίσεις θα κατατεθούν την άλλη εβδομάδα στη Βουλή. Θα περιλαμβάνει 

1. Μοριοδότηση για όσους θέλουν να πάνε οικειοθελώς σε παραμεθόριες περιοχές

2. Παραβίαση του πίνακα, να μη μετρήσει η επετηρίδα για κάποιον που είναι κάτω σε μόρια αλλά θέλει να πάει. 


Δείτε από το 13.00 εδώ





ypdvmth thumb other250 0                        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανδρέας Λοβέρδος: Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή ρύθμιση για τη σύνοδο πρώην Υπουργών Παιδείας και εντοπιότητα σε μεταθέσεις και αποσπάσεις εκπαιδευτικών

Την ερχόμενη εβδομάδα θα φέρει στην Βουλή ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος ρυθμίσεις για τη σύνοδο των πρώην Υπουργών Παιδείας και την εντοπιότητα σε μεταθέσεις και αποσπάσεις εκπαιδευτικών, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο web tv του newsit.gr. Οι ρυθμίσεις θα πάρουν την οδό για το Κοινοβούλιο αφού ο Υπουργός συζητήσει τις προτάσεις του με τη Ν. Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Ο Υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις:

Για τις μετεγγραφές φοιτητών: «Κατ' αρχάς σήμερα είναι η τελευταία μέρα και της κατάθεσης και της οριστικοποίησης των επιλογών που κάνουν οι  υποψήφιοι. Τα λέει αυτά σε μια ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας,  ο Γενικός Γραμματέας ο κ. Κυριαζής το πρωί στη ΝΕΡΙΤ έδωσε και τις τελευταίες δημόσιες διευκρινίσεις. Απ’ ό,τι μ’ ενημέρωσε σήμερα, πρωί Δευτέρας, το 75% των υποψηφίων είχε καταθέσει τις επιλογές του και το βράδυ αργά τελειώνουμε και δεν προτιθέμεθα να δώσουμε καμία παράταση.
            Μου έλεγαν ορισμένοι  δημοσιογράφοι που δεν ξέρουν τα θέματα και που δεν ασχολούνται με τα θέματα της παιδείας, ότι δήθεν έπρεπε να εκδώσουμε μια Υπουργική Απόφαση, που ο νόμος ορίζει πως εκδίδει ο Υπουργός Παιδείας για ν’ αποσαφηνιστούν τα θέματα των μετεγγραφών. Λάθος. Μην παρασύρεται κανείς απ’ αυτό. 
            Το ποιος δικαιούται μετεγγραφής το λέει ο νόμος. Κανένας Υπουργός δε μπορεί να το πει, θα ήταν αντισυνταγματικό και παράνομο. Ο νόμος, η απόφαση της Ελληνικής Βουλής τα ρυθμίζει αυτά  και ο νόμος ψηφίστηκε στις 4 Μαΐου  του 2014, δηλαδή πριν από λίγο καιρό και  ήταν υπερβολικά γενναιόδωρος. Έδωσε μετεγγραφή περίπου σε όλους. Κράτησε μόνο μια κατηγορία, τους φτωχούς συμπολίτες μας και έτσι τον συμπληρώσαμε εμείς προσθέτοντας  μια ρύθμιση που υπήρχε πρόπερσι και η οποία  δε θα προκαλέσει σεισμό στα Πανεπιστήμια  διότι θα αφορά λίγους ανθρώπους.
            Γιατί αυτή η ρύθμιση και όριζε και ορίζει ότι τα Πανεπιστήμια απ’ αυτούς τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα, θα δέχονται μόνο ένα 10%. Η ρύθμιση όμως του Μαΐου δεν έχει όρια και μάλιστα, όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη, δίνει δικαίωμα. Όχι τη δυνατότητα αλλά δικαίωμα, σε κάθε έναν που υπάγεται στις προβλέψεις της να μπορεί να πάρει μετεγγραφή στο τμήμα που βρίσκεται κοντά στο σπίτι του.
            Ποιοι είναι οι άνθρωποι που το δικαιούνται; Τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι, χωρίς, ξαναλέω, όριο οικονομικό, χωρίς κανένα κριτήριο που να ελαττώνει τον αριθμό, ή τα τέκνα ασθενών, αναπήρων με αναπηρία πάνω από 67% και οι ανάπηροι με αυτά  τα προβλήματα, οι οικογένειες των θυμάτων τρομοκρατίας,  οι οικογένειες που έχουν παιδί που σπουδάζει ήδη σε άλλη πόλη, δηλαδή ένας πάρα πολύ  μεγάλος αριθμός.
            Η Βουλή αυτά τα ψήφισε προεκλογικά και με πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Θα ήταν αδύνατον εμείς ως νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, μετά τις ευρωεκλογές να σχετικοποιούσαμε τις ρυθμίσεις της Βουλής διότι θα σκέφτονταν οι άνθρωποι ότι έγιναν προεκλογικά ως τέχνασμα. Και δε μπορούσε να γίνει αυτό. Πράγματι ο νόμος όμως, ρυθμίζει αφού δίνει το δικαίωμα στις κατηγορίες που σας είπα, ότι τα τμήματα θα παίρνουν τις σχετικές αποφάσεις.
            Και η δική μας Υπουργική απόφαση θα λύνει θέματα λεπτομερειών τεχνικών όμως, πού θα κάνεις την αίτηση, πότε θα πρέπει να σου απαντήσει το τμήμα του οικείου Πανεπιστημίου, τέτοια θέματα, μικρά, λεπτομερειών. Αυτή η απόφαση  θα βγει αργότερα, αφού δούμε ποιοι έχουν μπει στα Πανεπιστήμια, πόσοι θα εκδηλώσουν διάθεση μετεγγραφής. Αυτή η απόφαση δηλαδή είναι μια απόφαση μετά την κατάθεση των μηχανογραφικών.
            Κακώς λοιπόν κάποιοι δημοσιογράφοι  τη συνέδεαν με τα σημερινά. Και αν κάποιος θέλει από μένα ν’ ακούσει μια αλήθεια, η δική μου αλήθεια περιορίζεται να είναι η αναπαραγωγή των όσων ο νόμος σήμερα ρυθμίζει και τα οποία κανένας Υπουργός δε μπορεί ν’ αλλάξει γιατί η Βουλή τα ψήφισε και αυτά που ο νόμος σήμερα ρυθμίζει, είναι, επαναλαμβάνω και κλείνω, το δικαίωμα και όχι η δυνατότητα των όσων κατηγοριών προβλέπει το άρθρο 53 του νόμου περί λαϊκών αγορών γιατί εκεί μπήκε, μια πολύ μεγάλη τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας από 16 άρθρα τότε, που δίνει, επαναλαμβάνω, δικαίωμα και  όχι δυνατότητα στους ανθρώπους που υπάγονται στις κατηγορίες του. Κι επαναλαμβάνω ότι ουδείς μπορεί να την πάρει πίσω. Μόνο η Βουλή μπορεί να την πάρει πίσω.
Έκαναν αρκετοί Βουλευτές τις σκέψεις, να πάμε και λίγο πίσω, δηλαδή, αφού ισχύει για την ακαδημαϊκή περίοδο 2014-15  δεν είναι αδικία να μην ισχύσει και για την περίοδο 2013-14;  Οι συνάδελφοι Βουλευτές που μου έκαναν αυτή την πρόταση πήραν την απάντησή μου, που είχε ως εξής: Να δούμε πόσος θα είναι ο αριθμός, ας πάμε να κάνουμε πρώτα τους υπολογισμούς στην Επιτροπή  Μορφωτικών Υποθέσεων την άλλη εβδομάδα και εάν, παρά τα όσα λέγονται από τα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και εμάς ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος, να εξετάσουμε και άλλες περιπτώσεις.
            Σίγουρα όμως θα εξετάσουμε  μια πρόταση που έκανε ο Υπουργός κ. Τασούλας και τη βρήκα πάρα πολύ  ενδιαφέρουσα, για τα περιφερειακά Πανεπιστήμια μεταξύ τους, να ισχύει η μετεγγραφή από περιφερειακό σε περιφερειακό, ίσως μ’ εξαίρεση την Πάτρα, ακόμα κι όταν δεν υπάρχει αμοιβαία μετεγγραφή, το οποίο θεσπίστηκε  με την τροπολογία που εγώ εισήγαγα, με την οποία δίνεται η δυνατότητα για αμοιβαία μετεγγραφή π.χ.  από το Δημοκρίτειο στην Κρήτη και  από την  Κρήτη  στο Δημοκρίτειο».

            Για τους «λιμνάζοντες» φοιτητές: «Ολοκληρώνεται το χρονικό διάστημα στα τέλη Σεπτεμβρίου και ο νόμος θα εφαρμοστεί. Μας έχουν πει τα Πανεπιστήμια για ορισμένες περιπτώσεις ανθρώπων με αναπηρίες, ανθρώπων που έχουν  κάνει έναν αγώνα δρόμου να  τελειώσουν τις σπουδές τους κτλ. Έχουμε πει ότι ο νόμος ρυθμίζει τις ημερομηνίες με μεγάλη ακρίβεια. Εδώ και 3 χρόνια έχει ψηφιστεί αυτός ο νόμος. Τα Πανεπιστήμια έδωσαν  πολλές φορές διπλές εξεταστικές περιόδους και όλα όσα μας λένε είναι υποθέσεις και εικασίες. Κανένας δεν είπε ότι «έχω ένα αίτημα, ή δύο ή πέντε ή δέκα». Άρα δεν έχουμε συγκεκριμενοποιημένο αίτημα, και λέω προκαταβολικά, ότι ο νόμος δε μπορεί να μην εφαρμοστεί. Πώς λοιπόν λένε διάφοροι καλοπροαίρετοι, ότι υπάρχουν ακόμη κάποιοι οι οποίοι ζητούν  μια ακόμη λ.χ. εξεταστική περίοδο; Είδαν  τ’ αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου και δεν τα έχουμε δει εμείς;

Για την εισαγωγή της εντοπιότητας στις μεταθέσεις και αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε ακριτικές ορεινές και νησιώτικες περιοχές:  «Είμαστε στις θέσεις μας για να λύνουμε τα προβλήματα. Την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκα 4 ακριτικά νησιά και την Αθωνιάδα, το σχολείο δηλαδή στο Άγιον Όρος. Από την επίσκεψη αυτή διαπιστώνοντας τα  προβλήματα, υπαγόρευσα δυο νομοθετικές ρυθμίσεις που σήμερα το πρωί τις συζητήσαμε εν εκτάσει στο Υπουργείο και την άλλη εβδομάδα θα κατατεθούν στη Βουλή.
            Μοριοδότηση όσων καθηγητών και δασκάλων δέχονται να πάνε να υπηρετήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα σ’ αυτά  τα σχολειά των μεθοριακών περιοχών, της νησιωτικής Ελλάδας και ορεινών όγκων που το άρθρο  101 του Συντάγματος επιτρέπει τις εξαιρέσεις. Δηλαδή, εξαίρεση στην επετηρίδα.                      Βρήκα περίπτωση καθηγήτριας  από τη Σύμη που δε μπορεί να πάει δίπλα, γιατί είναι χαμηλά στην επετηρίδα. Όχι, να πάει. Και ν’ ανοίξει το σχολείο κανονικά. Και μάλιστα δεσμεύτηκα εκείνες τις μέρες, όλο το Υπουργείο να είναι σ’ αυτές τις περιοχές  της χώρας, να είναι όλη η πολιτική του ηγεσία παρούσα ούτως ώστε να συμβολίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τη μάχη που δίνουμε για να  είναι όλα τα σχολεία ανοιχτά.
            Μου έλεγαν ότι ορισμένα νησιά θα μετατραπούν σε βραχονησίδες αν δεν υπάρχει καθηγητής και δάσκαλος  και γιατρός.  Από τη Χάλκη μιλήσαμε με τον κ. Πρωθυπουργό,  ενώ ήμουν με τους πολίτες ενός νησιού που τα παιδιά είχαν καταλάβει το σχολείο τους πέρυσι ενάμιση μήνα, ζητώντας δασκάλους και καθηγητές. Φοβερό δεν είναι; Λοιπόν, επικοινωνήσαμε με τον Πρωθυπουργό, έχουμε δεσμευτεί όλοι ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε  περισσότερο. Και θα το κάνουμε».

            Για τους προ εξαετίας επιτυχόντες του ΑΣΕΠ: «Το θέμα αυτό πραγματικά δε μπορούμε να το απαντήσουμε τώρα γιατί επ΄ αυτού δεν έχουμε κάνει μία οργανωμένη συζήτηση ακόμα με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Θα κάνουμε όμως. Ειδικά για το θέμα του διαγωνισμού που τώρα είναι παγωμένος 5 ή 6 χρόνια, οφείλουμε για τους δικούς μας ανθρώπους μια συγκεκριμένη απάντηση, την οποία θα τη δώσουμε σε λίγες μέρες, αφού συζητήσω με τον  Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Λυπάμαι, αλλά δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή να απαντήσω, ζητώ κατανόηση, είμαι λίγες μέρες μόνο στο Υπουργείο.

Για τη σύνοδο πρώην Υπουργών Παιδείας: «Εδώ, στο Υπουργείο αυτό, λέγαμε από τη δεκαετία του ΄80 να αξιοποιούσαμε ως Ελληνική Δημοκρατία τη λύση του μόνιμου υπηρεσιακού Υφυπουργού, που θα εξασφαλίζει τη συνέχεια στην παιδεία κι όχι κάθε φορά ένας Υπουργός που έρχεται, να θέλει να συνδέσει το όνομά του με μεταρρυθμίσεις. Δεν ανήκω σε αυτούς. Μας το είπαν κι αυτό ότι τα αλλάζουμε όλα, ενώ από την πρώτη μέρα είπαμε ότι θα σεβαστούμε τη δουλειά των προηγουμένων κι αν χρειάζεται κάποια παρεμβατική διορθωτική κίνηση, αυτή θα την κάνουμε.
Επειδή ο μόνιμος υπηρεσιακός ήταν λόγια πάντα της Αντιπολίτευσης και ποτέ των Κυβερνήσεων, η λύση της Συνόδου των πρώην Υπουργών Παιδείας υπό την Προεδρία του εκάστοτε Υπουργού, είναι μία λύση που πρέπει να θεσμοποιηθεί.
Την επόμενη εβδομάδα, αφού κουβεντιάσω και λίγο το θέμα ακόμη στο Υπουργείο για λεπτομέρειες κι αφού το συζητήσω με τη Νέα Δημοκρατία και με το ΠΑΣΟΚ, θα πάρει την οδό του Κοινοβουλίου. Είναι ένα άτυπο όργανο, δεν υποχρεώνει κανείς να συμμετάσχει κάποιος, αλλά είναι στην ευθύνη όλων να συμβάλλουν με τη δική τους γνώμη και την εμπειρία τους σε αυτό που χρειάζεται η εκπαίδευση, δηλαδή διάρκεια κι όχι λύσεις για να κάνει ο καθένας τον μεταρρυθμιστή».

            Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας: «Υπάρχει ένα συνταγματικό ορόσημο, ο Φεβρουάριος του 2015 είναι ο κατά το Σύνταγμα χρόνος για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που κατά τη γνώμη μου είναι πρέπουσα, πρέπει να υπάρξει για να μη διαλυθεί η Βουλή. Θα είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων, της καλής πρότασης, της ύπαρξης καλού πολιτικού περιβάλλοντος. Ένα κακό πολιτικό περιβάλλον επηρεάζει πάρα πολύ αρνητικά την ίδια την εκλογή. Αν καταφέρουμε με τη διαπραγμάτευση να πετύχουμε: αυτά που λέμε σε σχέση με τις απολύσεις, αυτά που λέμε λόγου χάρη για τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, αυτά που λένε για τις ρυθμίσεις των οφειλών στην Εφορία, αυτά που είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για τον συμψηφισμό των οφειλών σε ΦΠΑ, τότε μπορεί να είναι καλό το πολιτικό περιβάλλον. Όμως, δε θα μιλήσω για πρόσωπα, δε δικαιούμαι να το κάνω».

            Για την απάντησή του στον κ. Κουβέλη για τα θέματα της κεντροαριστεράς: «Στο τραπέζι αυτό της Κεντροαριστεράς δε χωρούν λαϊκιστές. Αυτή ήταν η δική μου απάντηση γι’ αυτούς που δε σηκώνουν τα βάρη στην πλάτη, ή που όταν κάποιο στέλεχος της Κεντροαριστεράς τους απευθύνεται, βγάζουν έξω στο δημόσιο λόγο δύο ή τρία πολύ κοφτερά στόματα, κοφτερές γλώσσες δηλητηριώδεις και προπηλακίζουν, εξευτελίζουν όποιον αρθρώνει τέτοιου είδους λόγο πρότασης. Άρα, ναι στη συζήτηση, ανταποκριθήκαμε στην πρόταση του κ. Κουβέλη. Βέβαια πρέπει να υπάρξει και επόμενο βήμα τώρα. Ο κ. Κουβέλης, τον οποίο σέβομαι και εκτιμώ, πρέπει να κάνει τη δεύτερη κίνηση τώρα. Αν δεν την κάνει, ισχύει η πρόταση για το ιδρυτικό συνέδριο της δημοκρατικής παράταξής, η οποία μας εκφράζει. Ο τίτλος μας είναι Ελιά Δημοκρατική Παράταξη και στη πρόσκληση από το ΠΑΣΟΚ για συμμετοχή εμείς έχουμε πει ναι για το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Η ανταπόκριση μέχρι τώρτα δεν ήταν αυτή που θέλαμε, ήταν μικρότερη. Αν είχε έρθει η ΔΗΜΑΡ θα είχαμε πολλαπλάσια αποτελέσματα, δεν το έκανε, όμως δεν έχει νόημα τώρα να ρίχνουμε ευθύνες, αλλά να βλέπουμε την επόμενη ημέρα.
Θα ανοίξουμε τη συζήτηση με τη ΔΗΜΑΡ. Υπάρχει η πρόταση του κ. Βενιζέλου και του ΠΑΣΟΚ με την οποία συμφωνούμε, ανταποκριθήκαμε ήδη θετικά, θα συμμετάσχουμε στην Οργανωτική Επιτροπή, κατά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και θα έχουμε ελπίζω έναν πολύ καρποφόρο διάλογο τους επόμενους μήνες. Είμαστε παρόντες, είμαστε εδώ και θα είμαστε διψήφιοι στις επόμενες εθνικές εκλογές. Από μένα θα βρείτε μόνον λειτουργίες συναινετικές, λειτουργίες δημιουργίας κι όχι αφαίρεσης και διαίρεσης. Αν απαντούσα στο ερώτημά σας περί ηγεσίας θα έθετα μόνος μου την πρώτη διαιρετική διαδικασία πάνω στο τραπέζι. Και στους συναδέλφους μου, που αυτόν τον καιρό με χτύπησαν, δεν απήντησα. Γιατί αυτή είναι και θα είναι η μέθοδός μου. Θα πάμε να πολλαπλασιάσουμε και να αθροίσουμε δυνάμεις κι όχι να αφαιρέσουμε. Η Κεντροαριστερά είναι χρήσιμη για τον τόπο και το έχει αποδείξει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου