Σελίδες

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Παναγία η Προυσιώτισσα. Γιορτάζει η "Κυρά της Ρούμελης"

Το Σάββατο 23 Αυγούστου είναι η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας για την Ευρυτανία. Όπως κάθε χρόνο πιστοί από κάθε γωνιά της Ελλάδας έφτασαν στην Ιερά Μονή Προυσού για να προσκυνήσουν την Παναγία την «εν τω Πυρσώ της Ευρυτανίας».

















Οι εκδηλώσεις
Ως είθισται, έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις προς τιμή της Παναγίας της Προυσιώτισσας, η οποία γιορτάζει στις 23 Αυγούστου, στην "απόδοση" της Κοιμήσεως.
Πρόκειται για την Ανάληψή Της στους ουρανούς και την προσφορά της τίμιας ζώνης της στον Θωμά, εννέα ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Η γιορτή ονομάστηκε από τον απλό κόσμο "Τα εννιάμερα της Παναγίας" και ο εορτασμός της είναι το αποκορύφωμα ενός εορταστικού κύκλου προς τιμήν της Θεοτόκου που ξεκινάει την 1η Αυγούστου, κορυφώνεται το Δεκαπενταύγουστο και κλείνει στις 23 του ίδιου μήνα.
Έτσι, εκατοντάδες ανθρώπων θα καταφτάσουν με κάθε τρόπο στο Μοναστήρι. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που πιστοί επιλέγουν να φτάσουν στον προορισμό τους γονυπετώς, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την πίστη και την ευλάβειά τους.
Την πρώτη ημέρα, από νωρίς το απόγευμα, επισκέπτες και Ευρυτάνες, θα συγκεντρωθούν στους χώρους του Μοναστηριού, ενώ πολλοί είναι αυτοί που αναμένεται και φέτος να διανυκτερεύουν το βράδυ της 22ας Αυγούστου στον προαύλιο χώρο, ώστε από τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας να είναι εκεί και να γιορτάζουν την "Απόδοση της Θεοτόκου".
Η έναρξη του εορτασμού και πανηγυρικού της ημέρας θα ξεκινήσει το βράδυ της Παρασκευής 22 Αυγούστου 2014 με δοξολογία και αρτοκλασία, για να συνεχιστεί με την περιφορά της θαυματουργής εικόνας.
…και παραδοσιακό γλέντι
Με αφορμή τον εορτασμό της Παναγίας της Προυσιώτισσας και στα πλαίσια των Γιορτών Δάσους 2014 του δήμου Καρπενησίου, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23/8 στις 10.00 το βράδυ, παραδοσιακό γλέντι στον Προυσό, όπου ντόπιοι καλλιτέχνες θα διασκεδάσουν τους δημότες, αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής με λαϊκά και δημοτικά τραγούδια.
Η ιστορία της εικόνας
Σύμφωνα με την παράδοση, η ιερή εικόνα της Παναγίας είναι δημιούργημα του Ευαγγελιστή Λουκά, αφιερωμένη στη χάρη Της. Το 829 μ.Χ. βρισκόταν σε έναν ναό στην Προύσα της Μ. Ασίας. Μετά από διάταγμα περί καταστροφής των Αγίων Εικόνων, ένα αρχοντόπουλο, εν ονόματι Διονύσιος, πήρε την εικόνα και ήρθε στα μέρη της τότε Ελλάδας. Φτάνοντας στην Θράκη, η εικόνα χάθηκε. Τότε κατοίκησε στην Υπάτη και έκτισε ένα μικρό εκκλησάκι. Ένα βοσκόπουλο που έβοσκε τα γίδια του, τη νύχτα από 22 προς 23 Αυγούστου, στην απέναντι μεριά του βουνού, είδε έναν φωτεινό στύλο, που ξεκινούσε από την γη και έφτανε στον ουρανό. Έντρομο από τον φόβο του άκουγε ταυτόχρονα και γλυκές μελωδίες και ψαλμούς.
Πήγε και διηγήθηκε αυτό που είδε στον πατέρα του και μετά από τρία βράδια πήγαν και αντίκρισαν όλοι μαζί τον ουράνιο στύλο. Έπειτα από αναζήτηση και φτιάχνοντας μονοπάτια, είδαν στην σπηλιά, όπου ξεκινούσε ο ουράνιος στύλος, την εικόνα της Παναγιάς να φεγγοβολά και να αστράφτει. Τότε όλοι την προσκύνησαν και δόξασαν τον Τριαδικό μας Θεό για το θαύμα που τους αποκάλυψε. Το γεγονός αυτό έγινε γρήγορα γνωστό και το αρχοντόπουλο, χωρίς να χάσει καιρό, πήρε μαζί του τους δούλους του και έτρεξε σε εκείνα τα μέρη αναζητώντας αυτό που επιζητούσε. Μόλις την αντίκρισε, την αναγνώρισε αμέσως και έπεσε κάτω προσκυνώντας Την.
Έπειτα, αφού φιλοδώρησε τους χωρικούς που την βρήκαν πήρε την εικόνα και αναχώρησε για την Υπάτη. Καθώς έφτασαν σε κάποιο ύψωμα του δρόμου κουράστηκαν και έβαλαν την εικόνα σε ένα ερειπωμένο εκκλησάκι για να ξαποστάσουν. Ενώ αποκοιμήθηκαν, όταν ξύπνησαν δε βρήκαν την εικόνα και ο άρχοντας σκέφτηκε ότι τους παρακολουθούσαν οι βοσκοί και ήρθαν κρυφά και την έκλεψαν. Καθώς επέστρεφαν πίσω, το αρχοντόπουλο άκουσε μια γυναικεία φωνή λέγοντας του: «Ω νέε σώζου! Πήγαινε στο καλό και μην κουράζεσαι, διότι εγώ αναπαύομαι καλύτερα σε αυτούς τους άγριους και ορεινούς τόπους με απλοϊκούς βοσκούς, παρά σε μεγαλουπόλεις με πλούσιους άρχοντες. Αν θέλεις να μείνεις μαζί μου έλα εκεί που με βρήκες και θα ναι για καλό σου» και ξαφνικά πάνω στο βουνό δημιουργήθηκε το τύπωμα της Παναγίας, μια τρύπα στην κορυφή του βουνού σε μέγεθος ίση με την εικόνα και κατά ύψος του βουνού εμφανίστηκαν αποτυπώματα ανθρωπίνου πέλματος (Πατήματα της Παναγίας).
Όσον αφορά τον σημερινό ναό, χτίστηκε το 1754, πάνω στα ερείπια δύο παλαιότερων που είχαν ανοικοδομηθεί στο ίδιο σημείο. Το Μοναστήρι δέχτηκε πολλές επιθέσεις, κυρίως επί τουρκοκρατίας, και με πιο πρόσφατη αυτή της εισβολής των Γερμανών στις 16 Αυγούστου 1944, με πολλές αναφορές σε θαύματα. Στην εξωτερική πλευρά της κρύπτης διασώζονται τοιχογραφίες από τον 13ο αιώνα.
Στον χώρο του Μοναστηριού βρίσκονται το Σχολείο Ελληνικών Γραμμάτων που χτίστηκε το 1819 από τον Κύριλλο Καστανοφύλλη. Στο ίδιο σημείο με το παρεκκλήσι, στο πάνω μέρος, υπάρχει κρύπτη όπου φυλάσσονται λείψανα Αγίων, τα οποία φυλάσσονται σε βαρύτιμες λάρνακες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου