Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει πως το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν δίνει λύση στα προβλήματα της Παιδείας.
«Η κατάργηση μιας σειράς μέτρων που βρέθηκαν στο στόχαστρο του κινήματος όλο το προηγούμενο διάστημα (Συμβούλια Διοίκησης, Τράπεζα Θεμάτων κ.α.) δεν αναιρεί την άθλια πραγματικότητα που βιώνουν η νεολαία και οι εργαζόμενοι στους χώρους της εκπαίδευσης. Δεν δίνει καμία απάντηση στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης, των καθηλωμένων μισθών, των κλεμμένων αποθεματικών ΑΕΙ – ΤΕΙ. Μένει ως έχει το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο, το σχολείο του ΟΟΣΑ και της ΕΕ», επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για το Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
Ταυτόχρονα το ΚΚΕ προτείνει ως διεκδικητικό πλαίσιο τα εξής:’Αμεσα μέτρα δωρεάν σίτισης, στέγασης, μετακίνησης για όλους τους μαθητές και φοιτητές,αμεσοι μόνιμοι διορισμοί στα σχολεία για την κάλυψη όλων των αναγκών, έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών και επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των ΑΕΙ-ΤΕΙ, διαγραφή των χρεών των σχολικών επιτροπών και των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας προς όλες τις Δημόσιες εταιρίες ηλεκτρισμού, νερού, τηλεφώνου, θέρμανσης.
Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για την Παιδεία εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας πως στόχος είναι η επαναφορά του ασύλου στα πανεπιστήμια, η επιστροφή των αιώνιων φοιτητών και η κατάργηση της αξιολόγησης και της αριστείας.
Σε γραπτή δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει ότι «αφού η κυβέρνηση ικανοποίησε τα αιτήματα των κουκουλοφόρων, των αντιεξουσιαστών και των τρομοκρατών στον χώρο της Δικαιοσύνης και της Ασφάλειας, κι αφού γέμισε τις πόλεις με λαθρομετανάστες, τώρα εξήγγειλε νομοσχέδιο για την Παιδεία» κάτι που, όπως αναφέρει, θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση όλων των μεταρρυθμίσεων που είχαν περάσει τα τελευταία χρόνια με μέγιστη πολιτική συναίνεση. «Πού υπάρχει στον υπόλοιπο κόσμο άσυλο παρανομίας στα πανεπιστήμια; Πού θεωρείται κακό πράγμα η αξιολόγηση εκπαιδευτικών; Πού θεωρείται αυτονόητο δικαίωμα των αναρχικών να καίνε τα πανεπιστήμια και το κέντρο της πόλης κατά βούλησιν; Σε ποιόν λογοδοτούν όλοι αυτοί; Και ποιος πληρώνει τις ζημιές που κάνουν;» διερωτήθηκε ο κ. Σαμαράς, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ είχε καταφέρει να ελέγξει την κατάσταση γιατί προσπάθησε «να πάει τη χώρα εκεί που βρίσκονται όλες οι άλλες αναπτυγμένες χώρες στον κόσμο».
Τέλος, ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιστρέφει τη χώρα στον βάλτο, εκεί όπου, όπως είπε, βρισκόταν επί δεκαετίες.
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή το προωθούμενο πολυνομοσχέδιο για την παιδεία, κατηγορώντας την πως θέτει στο στόχαστρο «κάθε μετρό εκσυγχρονισμού, αξιοκρατίας και αριστείας στα πανεπιστήμια και γενικότερα στο χώρο της εκπαίδευσης».
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, προσπάθειες ετών, που έγιναν υπό συνθήκες ευρύτερης συναίνεσης, ακυρώνονται με ιδεοληπτικό τρόπο, στο όνομα μιας βαθειά συντηρητικής αριστεράς και μιας πελατειακής και παλαιοσυνδικαλιστικής αντίληψης για το εκπαιδευτικό σύστημα. «Η ελληνική εκπαίδευση κινδυνεύει να καταστεί μουσειακό είδος εκτός διεθνών εξελίξεων. Το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, ο πιο σημαντικός ενδογενής πόρος ανάπτυξης εγκαταλείπεται για χάρη στείρων παλαιοκομματικών εμμονών», πρόσθεσε. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέτρεξε στο 1982, οκτώ μόλις χρόνια μετά τη πτώση της δικτατορίας, όταν «ο τότε νόμος – πλαίσιο και το μοντέλο του δημοκρατικού/συμμετοχικού πανεπιστημίου των ομάδων, είχε νόημα γιατί ολοκλήρωνε την μεταπολίτευση στα ΑΕΙ». «Σήμερα όμως το να σκέφτεται η κυβέρνηση με όρους της δεκαετίας του 1970 και των αρχών της δεκαετίας του 1980 στον τομέα αυτό είναι επικίνδυνος αναχρονισμός που υπονομεύει την προοπτική των παιδιών μας», κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου