Με αφορμή την προσπάθεια κάποιων κυβερνητικών καθώς και ψευτοανεξάρτητων φιλοκυβερνητικών "με φερετζέ", να συνδέσουν τη συμμετοχή του αιρετού στα συμβούλια επιλογής με την ατομική αξιολόγηση που ο κάθε εκπαιδευτικός καλείται να κάνει στον Διευθυντή του σχολείου του, οφείλουμε μερικές επισημάνσεις:
- Από συστάσεως του θεσμού του αιρετού το 1926, ο κλάδος ουδέποτε είχε θέση για αποχή του. Το αντίθετο μάλιστα ζητούσε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή μέσω του ενός επιπλέον αιρετού, ώστε η πλειοψηφία των συμβουλίων να αποτελείται από εκπροσώπους των εργαζόμενων και όχι από μέλη της διοίκησης. Κι αυτό γιατί ο αιρετός είναι ο καθολικά εκλεγμένος εκπρόσωπός τους στα συμβούλια, που μεταφέρει τη φωνή των εκπαιδευτικών και διασφαλίζει τη διαφάνεια και την ισονομία. Είναι ουσιαστικά το στήριγμα των συναδέλφων στα υπηρεσιακά ή στα συμβούλια επιλογής.
- Ο αιρετός για τις πράξεις του στο συμβούλιο επιλογής, απολογείται στη γενική συνέλευση του συλλόγου του ή της ΔΟΕ. Κρίνεται από τους συναδέλφους για τις επιλογές και τη στάση του και ανάλογα επιβραβεύεται ή αποδοκιμάζεται.
- Οι αιρετοί μεταφέρουν στα συμβούλια την άποψη της ΔΟΕ και οφείλουν να λειτουργούν με βάση τις αποφάσεις του κλάδου και όχι τις προσωπικές ή παραταξιακές τους στρατηγικές και αποφάσεις. Αν δεν συμμετέχουν, ποιος θα τα αποτυπώσει όλα αυτά; Μήπως η διοίκηση ή μήπως τα διορισμένα μέλη των συμβουλίων;
- Τυχόν αποχή των αιρετών από τα συμβούλια επιλογής ρίχνει νερό στο μύλο εκείνων που κατάργησαν τη συμμετοχή τους (Ν4327/15) και σε εκείνους που θέλουν να απαξιώσουν τον θεσμό και να τον κάνουν διακοσμητικό, επιτρέποντας στο υπουργείο Παιδείας, μέσω των διορισμένων μελών να κάνει ότι επιθυμεί.
- Αυτοί που μιλούν για μη συμμετοχή των αιρετών είναι είτε εκείνοι που δεν έχουν εκλέξει αιρετούς και εκ του ασφαλούς τοποθετούνται κατά της συμμετοχής είτε όσοι επιθυμούν να ξεχαστεί η προηγούμενη συμμετοχή και δράση τους στα συμβούλια επιλογής, είτε εκείνοι που νιώθουν πως έχουν κομματικούς φίλους στα διορισμένα μέλη ή στη διοίκηση και προτιμούν να κριθούν από αυτά τόσο οι ίδιοι όσο και οι "αντίπαλοί" τους στην κατάληψη της θέσης. Η παρουσία των αιρετών δυσκολεύει τα σχέδιά τους.
Η θέση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ήταν και εξακολουθεί να παραμένει πως οι αιρετοί συμμετέχουν πλήρως και με όλα τα δικαιώματα στα συμβούλια, στηρίζοντας τις αποφάσεις του οργανωμένου κλάδου για αντικειμενικότητα-διαφάνεια-ισονομία και αξιοκρατία στα συμβούλια.
Δημοκρατική Συνεργασία
Εκπαιδευτικών Π.Ε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου