Σε έξαρση βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο σταφυλόκοκκος στην περιοχή μας. Το Παιδιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου εξέδωσε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο Δήμος Καρπενησίου.
Συντονίστρια: Μαρία Παυλίδου
1.ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΟ ΚΗΡΙΟ
Το μολυσματικό κηρίο είναι μια συχνή επιφανειακή λοίμωξη του δέρματος που προκαλούν μικρόβια όπως ο σταφυλόκοκκος (χρυσίζων σταφυλόκοκκος, επιδερμικός σταφυλόκοκκος κ.α.).
Τα μικρόβια αυτά υπάρχουν φυσιολογικά στη χλωρίδα του δέρματος ή στους βλεννογόνους όπως τη μύτη και το στόμα, χωρίς να δημιουργούν δερματικές βλάβες.
Όταν όμως η τοπική άμυνα σε σημεία του δέρματος πέφτει - έντονο έκζεμα, πληγές από τσιμπήματα εντόμων, αμυχές από ξύσιμο, έγκαυμα, ανοιχτή πληγή – τα ίδια μικρόβια μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση. Τα μικρόβια αυτά μεταδίδονται εύκολα με τα χέρια από ένα σημείο του σώματος σε άλλο και από ένα παιδί σε άλλο. Η μετάδοση είναι εντονότερη το καλοκαίρι και τους ζεστούς και υγρούς μήνες του χρόνου. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα παρατηρείται μεγάλη αύξηση των περιστατικών μολυσματικού κηρίου.
Για αυτό το λόγο θεωρήσαμε απαραίτητη την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων καθώς και των φορέων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
.
Τι πρέπει να προσέχω για να μην πάθει το παιδί μου δερματική λοίμωξη από σταφυλόκοκκο;
1.Το δέρμα να είναι καθαρό και ενυδατωμένο. Έτσι το παιδί δεν θα ξυθεί ασυναίσθητα. Για τον ίδιο λόγο προστατεύω από τσιμπήματα εντόμων χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικό προϊόν είτε στο δέρμα του παιδιού είτε στο καροτσάκι/κρεβατάκι/δωμάτιο/κήπο/βεράντα.
2.Τα νύχια να είναι καθαρά και κομμένα.
3.Να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής όπως το πλύσιμο των χεριών, το τακτικό μπάνιο και η αποφυγή κοινής χρήσης πετσέτας, ρούχων, σεντονιών, σκεπασμάτων κλπ.
4.Εκπαιδεύω το παιδί μου να πλένει τα χέρια του και να μην τα βάζει λερωμένα στη μύτη, στο στόμα, στα μάτια ή στα αυτιά του ή ακόμα και στα γεννητικά του όργανα.
5.Να αποφεύγεται η στενή επαφή με άλλα παιδιά που έχουν ανοιχτές πληγές.
Αν υποψιάζομαι ότι έχει κολλήσει σταφυλόκοκκο, τι μέτρα υγιεινής πρέπει να εφαρμόσω;
1.Εφαρμόζω τη θεραπεία που υπέδειξε η/ο παιδίατρος. Εάν οι δερματικές βλάβες είναι μικρές, αρκεί η τοπική αντισηψία και ακολούθως η εφαρμογή ειδικής αντισταφυλοκοκκικής αντιβιοτικής κρέμας στις βλάβες. Εάν οι βλάβες είναι πολλές, μεγάλες και διάσπαρτες στο σώμα του παιδιού, πρέπει να ληφθεί αντιβίωση από το στόμα για 10 ημέρες, ή και περισσότερο.
2.Φροντίζω να χρησιμοποιεί δικά του είδη, όπως ρούχα, πετσέτες και κλινοσκεπάσματα και φροντίζω να τα ανανεώνω και να τα πλένω τακτικά.
Τελικά όμως, η καλύτερη θεραπεία είναι η ενημέρωση και η πρόληψη. Γι’αυτό το πιο σημαντικό είναι όλοι, μικροί και μεγάλοι, να εφαρμόζουμε ΠΑΝΤΑ και ΕΠΙΜΕΛΩΣ τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
Ευελπιστούμε με την ενημέρωση αυτή να προλάβουμε ή να περιορίσουμε την εμφάνιση αυτού του καλοκαιρινού εχθρού και να αποφύγουμε κατά το δυνατό την χορήγηση αντιβιοτικών από το στόμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου