Η Τρόικα που συναντήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρη Ρέππα, ζήτησε επιπλέον 150.000 αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων ως το 2015, προκειμένου να μειωθούν δραστικά οι δημόσιες δαπάνες.
Η δέσμευση αυτή της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι θα μπει και ως απαραίτητος όρος στο μνημόνιο που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.
Επαναβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές ότι κεντρικός στόχος είναι η μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στο Κράτος μέχρι το 2015 κατά 150 χιλιάδες, τουλάχιστον. Ο σχετικός προγραμματισμός αποχωρήσεων – προσλήψεων αναμένεται αναλυτικά σε μελέτη που θα παραδοθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Παράλληλα εμφανίζονται συστηματικά δηλώσεις διαφόρων παραγόντων που ζητάνε παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου, μέχρι και το τέλος της τετραετίας…
Η περίπτωση αυτή, όπως έχουμε γράψει, κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας, καθώς η εντολή που πήρε ο κ. Παπανδρέου, και ο κ. Σαμαράς, σε καμμιά περίπτωση δεν προέβλεπε τέτοιας έκτασης μέτρα ούτε εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, όπως ρητά αλλά λίγο ντροπαλα ομολογούν όλο και περισσότεροι.
Αν δεν προχωρήσει η χώρα σε εκλογές, το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης κινδυνεύει να απωλέσει και τα τελευτάια ψήγματα αξιοπιστίας. Πολύ περισσότερο: το μέλλον της χώρας δεν μπορεί να βρίσκεται στα χέρια όσων ευθύνονται για το κατάντημά της. Το άλλοθι Παπαδήμου έχει κοντά πολιτικά ποδάρια, παρά τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.
Εκτός κι αν πετύχει η συνταγή της άγριας νεοφιλελευθερης λιτότητας, πράγμα που δεν βλέπουν ούτε οι πιο αισιόδοξοι οικονομολόγοι.
Τι θα μείνει; πολιτικά και κοινωνικά ερείπια, πολύ φοβόμαστε, και ένας λαός ταπεινωμένος και εξοργισμένος να αναζητά μαζική διέξοδο στην τυφλή βία...
Xατζ.
Οι πληροφορίες είναι από το Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου