Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών πλήττει ευθέως τόσο το δικαίωμα στην εργασία χιλιάδων εκπαιδευτικών

esos.gr
Με αφορμή δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας για την πρόθεση του να αυξήσει το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, ο Τάσος Κουράκης, βουλευτής και συντονιστής της Επιτροπής Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου για το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, είπε τα εξής:


 ”Μελέτες υποτίθεται επιστημονικές όπως πρόσφατη που αφορά την αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα, είναι από αυτές που χρόνια προωθούνται στις νεοφιλελεύθερες ελληνικές κυβερνήσεις από στελέχη του ΟΟΣΑ ή άλλων διεθνών οργανισμών (π.χ. Ευρωπαϊκό δίκτυο Ευρυδίκη). Κοινός τους στόχος είναι το νέο φτηνό, ιδιωτικοποιημένο και ανταγωνιστικό σχολείο και πανεπιστήμιο, σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα ΄΄εκπαιδεύσιμων΄΄ που θα εξυπηρετεί μια κοινωνία “απασχολήσιμων”.
Ο σχεδιασμός τον οποίο υπηρετεί με ζήλο και υποταγή και η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση, επιχειρεί να δώσει ένα ακόμη συντριπτικό χτύπημα στο δημόσιο σχολείο και Πανεπιστήμιο. Θέλει να μηδενίσει τις ήδη ελάχιστες προσλήψεις νηπιαγωγών, δασκάλων, καθηγητών, εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, συμβασιούχων ΠΔ 407, μελών ΕΕΔΙΠ, να ανοίξει το δρόμο σε ενδεχόμενες απολύσεις, να περιορίσει τις σχολικές μονάδες και τα πανεπιστήμια. Θέλει σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας να οδηγήσει σε αύξηση των μαθητών και φοιτητών στο κάθε τμήμα, όπως ζητά ο ΟΟΣΑ απ΄το 2010 με μελέτη που πάλι είχε δώσει ο γενικός γραμματέας του Άγχελ Γκουρία στην τότε Υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου.
Καμία θέση δεν υπήρξε απ΄το Υπουργείο για την απ΄τον Ιανουάριο του 2012 δημοσιευμένη επιστημονική μελέτη του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ ( http://olme-attik.att.sch.gr/new/?p=1828) η οποία μάλιστα στηρίζεται και σε στοιχεία του ευρωπαϊκού δικτύου Ευριδίκη. Προφανώς γιατί στη συγκεκριμένη μελέτη αποδεικνύεται πως ο μέσος όρος των διδακτικών ωρών στις χώρες της Ευρώπης είναι 18,5 ανά εβδομάδα, όσος δηλ. είναι και ο μ.ο. στη χώρα μας. Το δεδομένο αυτό ανατρέπει την μελέτη του ΟΟΣΑ. Γιατί οι Έλληνες εκπαιδευτικοί είναι επιφορτισμένοι σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό με καθήκοντα διοίκησης και γραμματειακής υποστήριξης. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι εκπαιδευτικοί είναι απαλλαγμένοι από τέτοια καθήκοντα, τα οποία αναλαμβάνει πολυμελής γραμματεία. Η παντελής έλλειψη διοικητικών υπαλλήλων στα σχολεία υποχρεώνει τους εκπαιδευτικούς να αναλαμβάνουν όλη τη γραφειοκρατία που αφορά τη σχολική μονάδα, να εργάζονται μέχρι 30 ώρες την εβδομάδα, όπως και αρκετές ώρες εκτός σχολείου για την προετοιμασία του μαθήματος και για την διόρθωση εργασιών.
Όταν όμως εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι εργάζονται με αυξημένο και ελαστικό ωράριο, όταν το οκτάωρο για τον ιδιωτικό τομέα αποτελεί ΄΄ιστορική γνώση΄΄, η κυβέρνηση και το κατεστημένο των διαπλεκόμενων ΜΜΕ έχουν επιλέξει τακτική. Προσπαθούν να διαμορφώσουν μια κοινή γνώμη που σε στιγμές κρίσης, μπορεί να χαλαρώνει και να ξεχνά τη δική της καταστροφή απ΄τις μνημονιακές επιλογές των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, με το “κάψιμο του σπιτιού του γείτονα”.
Όμως οι συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών είναι και συνθήκες μάθησης των μαθητών, γι΄αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς, αλλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και την ίδια την ύπαρξη του δημόσιου σχολείου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ μαζί με τους πολίτες θα σταματήσει κάθε επιχειρούμενη θυσία της δημόσιας εκπαίδευσης στις ανάγκες και τα συμφέροντα των δανειστών, των περίφημων ΄΄αγορών΄΄ και τις πολιτικές των μνημονίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου