Από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς αλλά και σε όλη τη διάρκεια της προηγούμενης υπήρξε σαφής η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ να αποψιλώσει το Ολοήμερο Σχολείο, να το προσαρμόσει σε οικονομικό χαρακτήρα προτεραιότητας και να του αποστερήσει τις παιδαγωγικές διαδικασίες της λειτουργίας του μετατρέποντάς το σε parking. Πώς αλήθεια μπορεί να απευθύνεται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ στην κοινωνία και να μιλά για το Ολοήμερο Σχολείο όταν δεν είναι δυνατή η μελέτη των μαθημάτων αφού απλά δεν υπάρχουν δάσκαλοι, με ποιο παιδαγωγικό κριτήριο τοποθετούνται ειδικότητες όχι με βάση τον εκπαιδευτικό προγραμματισμό και τις παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών αλλά επειδή απλά υπάρχουν στη διάθεση των Διευθύνσεων οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί; Με ποια ευθύνη αντιμετωπίζει η πολιτική ηγεσία το σοβαρότατο ζήτημα της σίτισης των μαθητών και της στελέχωσης του Ολοήμερου με το απαραίτητο προσωπικό;
Αντιθέτως, διαβάζουμε και ακούμε εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας για αλλαγές στο σχολείο οι οποίες αποκρύπτουν από την κοινή γνώμη ότι αυτές θα είναι στα πλαίσια των περικοπών, σε ακόμα πιο μεγάλο βαθμό των δαπανών για την Παιδεία.
Κινούμενη μάλιστα στην κατεύθυνση της περαιτέρω αποσάθρωσης των δομών του Ολοήμερου σχολείου το ΥΠΑΙΘ με μια εκτός εκπαιδευτικής πραγματικότητας εγκύκλιο το ΥΠΑΙΘ ήρθε στις 17/10/2014 να δημιουργήσει για μια ακόμη φορά αδικίες και προβλήματα στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης.
Σε ένα χρονικό σημείο όπου τα σχολεία προσπαθούν να λειτουργήσουν με τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, έρχεται ο αποκλειστικός υπεύθυνος για τη διάλυση που επικρατεί να προσθέσει ένα ακόμη πρόβλημα.
Στον πανικό που δημιουργεί στην πολιτική ηγεσία ο τεράστιος αριθμός των κενών σχολείων και οι μηδενικές δαπάνες που διατίθενται για την παιδεία και την οδηγεί στο να επιδιώκει να περικόψει και αυτό το ελάχιστο επίδομα του υπεύθυνου Ολοήμερου δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι με την εγκύκλιό της διαλύει τα σχολεία.
Πώς είναι δυνατόν ο υποδιευθυντής των 10/θέσιων και άνω δημοτικών σχολείων να παραμείνει μέχρι τη λήξη του Ολοήμερου προγράμματος τη στιγμή κατά την οποία είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται απ' τις 8 η ώρα στο σχολείο, αφενός γιατί έχει την ευθύνη τάξης αφετέρου λόγω των καθηκόντων του ως υπεύθυνος; Δίνει ευθέως το ΥΠΑΙΘ εντολή παραβίασης του εργασιακού ωραρίου ή εννοεί το Υπουργείο ότι έναν και πλέον μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους να αλλάξουν οι Υποδιευθυντές την τάξη που έχουν αναλάβει με τον εκπαιδευτικό που είναι τοποθετημένος στο Ολοήμερο; Με βάση ποια παιδαγωγική αντίληψη; Και τι θα γίνει αλήθεια στα σχολεία όπου δεν υπάρχει καν δάσκαλος ολοήμερου; Ποιον αλήθεια επιχειρούν να κοροϊδέψουν;
Γιατί δεν αποκαθιστά αλλά διαιωνίζει την αδικία που υφίστανται οι συνάδελφοι των ολιγοθέσιων σχολείων και τους λέει για μια ακόμη φορά ότι : «δε δικαιούστε σχετικό επίδομα»;
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί το ΥΠΑΙΘ να ανακαλέσει άμεσα την απαράδεκτη εγκύκλιο και να μην επιλέξει στο βωμό της εξοικονόμησης πόρων να διαλύσει τα σχολεία που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζουν τρομερά προβλήματα.
Οι υπεύθυνοι Ολοήμερου πρέπει να αμείβονται για το σημαντικό έργο που προσφέρουν και ο ρόλος του Υποδιευθυντή ενός πολυθέσιου σχολείου δεν μπορεί να υποβαθμίζεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου