Εορτάστηκε σήμερα για 12η χρονιά η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Στις 10 Φεβρουαρίου 2004 σε 16 χώρες, υπό το συντονισμό του έργου SafeBorders και το πρόγραμμα Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκίνησε ο αγώνας για την ασφαλή πλοήγηση. Το 2005 ανέλαβε τα ηνία το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης & Επαγρύπνησης INSAFE, και σήμερα ο αριθμός των χωρών έχει ξεπεράσει τις 100 παγκοσμίως από τις οποίες οι 30 είναι στην Ευρώπη.
Περισσότερες από 360 εκδηλώσεις διοργανώθηκαν υπό το συντονισμό του Saferinternet.gr σε όλη τη χώρα με τους «Πρεσβευτές της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου» που πολλαπλασίασαν το μήνυμα του εορτασμού σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Σήμερα πάνω από 100 μαθητές της ΣΤ' τάξης των 4 Δημοτικών Σχολείων της πόλης του Καρπενησίου, μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, παρακολούθησαν την ειδική εκδήλωση για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο με θέμα : "Ας δημιουργήσουμε ένα καλύτερο Διαδίκτυο μαζί".
Η εκδήλωση περιελάμβανε ενημερωτική εισήγηση - παρουσίαση - από την Εκπαιδευτικό Αγγλικής κ. Μαρία Τσιαμτσιούρη η οποία έφερε τα παιδιά σε επαφή με τον κόσμο του Διαδικτύου προσφέροντας εργαλεία και τρόπους για να είναι ασφαλής η χρήση του Διαδικτίου.
Μετά την παρουσίαση ακολούθησε ανοικτή συζήτηση με τους μαθητές και απαντήθηκαν ερωτήσεις για το ίντερνετ. Η εισηγήτρια κάλεσε τους μαθητές να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους και να μάθουν περισσότερα για το διαδίκτυο και για την ορθή χρήση του.
Τα παιδιά παρακολούθησαν ένα ενδιαφέρον βίντεο για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Κατόπιν έπαιξαν παιχνίδια - κουίζ - που είχαν ως στόχο να επιστήσουν την προσοχή στους μεγάλους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο και απειλούν τους χρήστες τους. Κίνδυνοι που τις περισσότερες φορές είναι «αόρατοι» για τους ανυποψίαστους. Όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, όπου, σύμφωνα με το saferinternet.gr, το Facebook λόγω της τεράστιας διείσδυσής του αποτελεί την ιδανική «παγίδα» για παράνομες δραστηριότητες.
Επίσης έγινε ειδική αναφορά στον «εκφοβισμό και τη βία μέσω διαδικτύου» (cyber bullying). Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγραφεί μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά από ένα άτομο ή μια ομάδα προς ένα άλλο, με σκοπό τον εκφοβισμό ή την ταπείνωση του και γίνεται συστηματικά στο διαδίκτυο.
Την ευθύνη υλοποίησης της εκδήλωσης στο Καρπενήσι είχε ο Διευθυντής, το Εκπαιδευτικό Προσωπικό του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου και ασφαλώς η πολύ καλή συνάδελφος εισηγήτρια κ. Μαρία Τσιαμτσιούρη.
Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου