Τη δυνατότητα κατάργησης των διδάκτρων εξετάζει το υπουργείο Παιδείας στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια, σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή»
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το τελευταίο διάστημα έχει αναβληθεί η έναρξη πέντε μεταπτυχιακών προγραμμάτων που είχε προγραμμάτων που είχε προγραμματισθεί για μέσα στην άνοιξη, εν αναμονή των αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας για το νέο πλαίσιο λειτουργείας των μεταπτυχιακών.
Ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς, μετέχοντας στη Σύνοδο Πρυτάνεων στις 14 Φεβρουαρίου, είχε αναφέρει στους πρυτάνεις ότι για ιδεολογικούς λόγους τα μεταπτυχιακά προγράμματα δεν πρέπει να έχουν δίδακτρα. Όμως, καθώς είχε συναντήσει την αντίδραση των πρυτάνεων, πλέον εξετάζεται ένας συμβιβασμός.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι η αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των μεταπτυχιακών να γίνε έπειτα από αξιολόγηση των προγραμμάτων και κατόπιν να οριστούν τα κριτήρια. Για παράδειγμα, υπάρχουν μεταπτυχιακά που οργανώνονται αποκλειστικά για στελέχη επιχειρήσεων και άρα συνάδει με τον στόχο τους η καταβολή διδάκτρων. Από την άλλη, στο ΕΜΠ, όπου δίδασκε ο κ. Μπαλτάς, έχει αποφασισθεί να μην υπάρχου δίδακτρα. Ο αντίλογος πανεπιστημιακών από άλλα ιδρύματα είναι ότι το ΕΜΠ μπορεί, λόγων αντικειμένου, να διεκδικεί και να εκπονεί πολλά και ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα.
Για το 2014-2015, από το υπουργείο Παιδείας χρηματοδοτήθηκαν συνολικά 230 μεταπτυχιακά στα ελληνικά πανεπιστήμια. Τα περισσότερα -47- στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολουθούν το ΑΠΘ με 42, το Παν. Κρήτης με 34, το Πατρών με 29. Παράλληλά, οργανώνονται μεταπτυχιακά με δίδακτρα, τόσο από τα δημόσια πανεπιστήμια όσο και από τα ιδιωτικά κολλέγια. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα που το υπ. Παιδείας «απελευθέρωσε» τα μεταπτυχιακά προγράμματα δίνοντας τη δυνατότητα στα ίδια τα ΑΕΙ να αποφασίζουν την ίδρυσή τους υπάρχει αύξηση των μεταπτυχιακών με δίδακτρα, τα οποία φθάνουν έως τις 9.000 ευρώ ετησίως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου