Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει για την κατάσταση στα σχολεία, τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Παράλληλη Στήριξη αποτυπώνουν την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να καλύψει βασικές παιδαγωγικές ανάγκες, φέρνοντας στην επιφάνεια το βαρύ φορτίο που σηκώνουν αβοήθητες χιλιάδες οικογένειες.
Ο Μιχάλης Τσομπανίδης από την Ορεστιάδα είναι ένας από τους χιλιάδες γονείς που λόγω έλλειψης κονδυλίων από το υπουργείο Παιδείας το παιδί του στο νηπιαγωγείο στερείται δάσκαλο για την Παράλληλη Στήριξη. Ο κ. Τσομπανίδης μιλάει στον Ελεύθερο Τύπο και κάνει έκκληση στην κυβέρνηση «να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό της» και να καλύψει επιτέλους τα κενά που υπάρχουν στην Παράλληλη Στήριξη.
«Φέτος, για δεύτερη χρονιά, το παιδί μου στο νηπιαγωγείο έχει Παράλληλη Στήριξη μόνο για δύο ημέρες την εβδομάδα, καθώς ο δάσκαλος που διορίστηκε πρέπει να μοιράζεται σε δύο παιδιά. Τις δύο ημέρες καλύπτει το δικό μου παιδί στην Ορεστιάδα και τις άλλες τρεις μέρες πηγαίνει σε άλλο παιδί στο Διδυμότειχο. Πέρυσι είχαμε πάλι το ίδιο πρόβλημα και αναγκάστηκα να πληρώνω όλο το χρόνο ιδιώτη εκπαιδευτικό για να έχει το παιδί μου και τις 5 μέρες δάσκαλο. Εχω εισόδημα 8.800 ευρώ το χρόνο. Τα 3.500 ευρώ τα έδωσα στην Παράλληλη Στήριξη και τα άλλα 1.500 για πετρέλαιο θέρμανσης. Με τι χρήματα θα ζήσουμε; Φέτος δεν μπορώ πια να πληρώσω ιδιώτη εκπαιδευτικό. Το παιδί μου θα μείνει πάλι χωρίς Παράλληλη Στήριξη; Γιατί το κράτος είναι τόσο σκληρό απέναντί μας»; καταλήγει ο κ. Τσομπανίδης.
Ελλείψεις
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, φέτος τα αιτήματα για Παράλληλη Στήριξη σε όλη την Ελλάδα έφθασαν τα 5.600, αλλά εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες θα φθάσουν τα 6.000. Στις 5 Σεπτεμβρίου τοποθετήθηκαν μόλις 1.377 εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 287 στη Δευτεροβάθμια, ενώ σε δεύτερη φάση τον Νοέμβριο αναμένεται να εγκριθούν 1.116 πιστώσεις ακόμη για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Συνολικά φέτος υπάρχει πρόβλεψη να προσληφθούν 2.780 αναπληρωτές για την Παράλληλη Στήριξη. Αυτό σημαίνει ότι 3.220 παιδιά σε όλη την Ελλάδα μένουν χωρίς Παράλληλη Στήριξη, επειδή η κυβέρνηση δεν εγκρίνει τα απαραίτητα κονδύλια για το συγκεκριμένο πρόγραμμα που καλύπτει κυρίως το φάσμα του αυτισμού και της υπερκινητικότητας.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Παναγιώτης Κασσιανός, διευκρινίζει στον «Ε.Τ.» ότι «κανένα παιδί δεν μένει χωρίς καθόλου Παράλληλη Στήριξη, καθώς οι δάσκαλοι ‘‘σπάνε” στη μέση και τις μισές μέρες της εβδομάδας καλύπτουν ένα παιδί και τις υπόλοιπες ένα άλλο παιδί σε άλλο σχολείο. Είναι εμφανές ότι όλα τα κενά δεν καλύπτονται, παρότι έχουν αυξηθεί οι προσλήψεις. Γίνεται συζήτηση για το ζήτημα της Παράλληλης Στήριξης, επειδή δεν έχουμε πουθενά αλλού κενά, δηλαδή στα Ειδικά Σχολεία και στα Τμήματα Ενταξης. Πέρυσι δημιουργήσαμε 538 νέα Τμήματα Ενταξης».
Το πρόγραμμα της Παράλληλης Στήριξης δημιουργήθηκε το 2007 από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Εκείνη τη χρονιά οι αιτήσεις είχαν καλυφθεί κατά 100%. Τα επόμενα χρόνια, όμως, τα αιτήματα αυξήθηκαν κατά πολύ, με αποτέλεσμα σταδιακά να δημιουργούνται μεγάλα κενά, μέχρι τις μέρες μας, όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει περίπου τα μισά αιτήματα.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε πανηγυρίσει για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, διαπιστώνοντας μάλιστα ότι οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στη θέση τους και τα σχολεία λειτουργούν «χωρίς σοβαρά προβλήματα».
Περιφέρονται από σχολείο σε σχολείο
Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι η μέθοδος να μοιράζονται οι ώρες των εκπαιδευτικών Παράλληλης Στήριξης σε περισσότερους από ένα μαθητή είναι βαθιά αντιπαιδαγωγική και αντιεπιστημονική και τονίζουν την ανάγκη να καλυφθούν πλήρως όλοι οι μαθητές που χρήζουν Παράλληλης Στήριξης, καθώς η σημερινή κατάσταση έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την πρόοδο των παιδιών αυτών. Λόγω της έλλειψης κονδυλίων, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της Παράλληλης Στήριξης αυτή τη στιγμή καλύπτουν δυο, τρεις ή ακόμη και τέσσερις μαθητές την εβδομάδα.
Στην περιοχή του ακριτικού Εβρου, όπου ζει ο κ. Μιχάλης Τσομπανίδης, υπάρχουν 56 αιτήσεις και έχουν καλυφθεί μόλις οι 17. Οι εκπαιδευτικοί σε αρκετές περιπτώσεις είναι αναγκασμένοι να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να καλύψουν δυο ή και περισσότερα ακριτικά χωριά, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις παιδιών που δεν έχουν ούτε μια μέρα κάλυψη σε Παράλληλη Στήριξη.
«Από τη στιγμή που το κράτος δεν μπορεί να εξασφαλίσει για το παιδί μου Παράλληλη Στήριξη για τις πέντε μέρες της εβδομάδας και εγώ δεν έχω χρήματα να πληρώσω ιδιώτη εκπαιδευτικό, θα αναγκάζομαι πλέον να πηγαίνω το παιδί μου μόνο δύο φορές την εβδομάδα στο σχολείο. Δηλαδή Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή το παιδί μου δεν θα πηγαίνει καθόλου στο σχολείο. Αυτές οι παθήσεις δεν μπορούν να μένουν χωρίς Παράλληλη Στήριξη, το παιδί γίνεται επιθετικό, έχει εξάρσεις θυμού, γίνεται ένα ‘‘κουβάρι’’. Χρειάζεται έναν ειδικό για να το κατευθύνει. Επιπλέον, η κατάσταση αυτή προκαλεί προβλήματα και για το σύνολο της τάξης στο σχολείο. Δεν μπορώ να ακούω στην τηλεόραση κάποιους να πανηγυρίζουν ότι δήθεν όλα τα κενά στα σχολεία είναι συμπληρωμένα. Εμείς έχουμε κενά στο σχολείο μου εδώ και δύο χρόνια. Δεν αντέχω να μας εμπαίζουν», τονίζει ο κ Τσομπανίδης.
Ο 41χρονος ιδιωτικός υπάλληλος από την Ορεστιάδα ξεσπάει: «Μακάρι να μπορέσω να γίνω μετανάστης και να πάω σε μια άλλη χώρα όπου το κράτος θα σέβεται τους πολίτες και θα μπορεί να προσφέρει στο παιδί μου τη στήριξη που χρειάζεται. Αν καταφέρω να μεταναστεύσω, θα το κάνω για να βοηθήσω το παιδί μου. Δεν έχω άλλη επιλογή».
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, φέτος οι πιστώσεις για την Παράλληλη Στήριξη έχουν αυξηθεί, καθώς τις προηγούμενες δυο χρονιές είχαν εγκριθεί 2.200 και 2.482 θέσεις αντίστοιχα, ενώ φέτος φθάνουν τις 2.780. Ωστόσο, και πάλι χιλιάδες παιδιά μένουν χωρίς Παράλληλη Στήριξη. «Αν δεν απαιτηθούν οι πιστώσεις που έχουμε για άλλες ανάγκες δεν θα τις κρατήσουμε, θα τις μετατρέψουμε σε Παράλληλη Στήριξη», επισημαίνει ο κ. Παναγιώτης Κασσιανός και προσθέτει: «Εκτιμώ ότι ποτέ το κράτος δεν θα μπορέσει να καλύψει όλες τις ανάγκες και να έχει δυνατότητα να διαθέσει ένα δάσκαλο για κάθε παιδί. Είναι πάρα πολύ δύσκολο».
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
iasonasvel@yahoo.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου