ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Πράσινο φως» για την αξιολόγηση στο Δημόσιο
Το σύστημα που θα επιλεγεί δεν θα επικεντρώνεται μόνο στα τυπικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά κ.λπ.), αλλά θα αξιολογεί την εμπειρία και τις ικανότητες
Ξεκινούν οι διαδικασίες για την αναζήτηση των κριτηρίων, βάσει των οποίων θα αξιολογηθούν οι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα, μετά τον χθεσινό ορισμό από τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντ. Ρόβλια της Ομάδας Εργασίας που θα ασχοληθεί με τη διαμόρφωση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.
Οπως έχει δηλώσει πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Δ. Ρέππας, η αξιολόγηση των υπηρεσιών και των υπαλλήλων θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών τα επόμενα δύο χρόνια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που θα «βαθμολογηθούν» αρνητικά.
Μετά την αποτυχημένη εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας, η οποία υλοποιήθηκε προκειμένου να μειωθεί το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει αναδείξει ως κομβικό σημείο του νέου Επιτελικού Κράτους την αξιολόγηση των υπαλλήλων και των υπηρεσιών.
Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για το σύστημα αξιολόγησης και η πολιτική ηγεσία επεξεργάζεται αντίστοιχα προγράμματα που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Δανία κ.λπ.).
Επισημαίνουν, πάντως, ότι το σύστημα αξιολόγησης που θα επιλεγεί τελικά δεν θα επικεντρώνεται μόνο στα τυπικά προσόντα που διαθέτουν οι υπάλληλοι (πτυχία, μεταπτυχιακά κ.λπ.), τα οποία δεν θα υποβαθμίζει, αλλά με δίκαιο και διαφανή τρόπο ?όπως αναφέρουν? θα αξιολογεί την εμπειρία και τις ικανότητες (προσαρμοστικότητα, ευελιξία, ανάληψη πρωτοβουλιών κ.λπ.) που διαθέτει ο εργαζόμενος προκειμένου να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των υπηρεσιών.
Η Ομάδα Εργασίας αποτελείται από δύο εκπροσώπους του Συμβουλίου της Επικρατείας και έναν νομικό σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. Αποτελείται από τον κ. Μιχαήλ Βηλαρά, σύμβουλο επικρατείας, που θα αναλάβει πρόεδρος της Ομάδας, την κ. Σουλτάνα Κωνσταντίνου, πάρεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, και την κ. Μεταξία Ανδροβιτσανέα, νομική σύμβουλο του κράτους.
Η επιτροπή θα διαμορφώσει τις διατάξεις που θα ενσωματωθούν στο σχέδιο ΠΔ, βάσει του οποίου θα γίνει η τελική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από εξωτερικούς συμβούλους και υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, εντός του 2012 και του 2013.
Απρόθυμες οι υπηρεσίες να αποστείλουν στοιχεία
Σημειωτόν η διαδικασία για το βαθμολόγιο
Σημειωτόν η διαδικασία για το βαθμολόγιο
Μέχρι... χθες, 3 Ιανουαρίου, έδωσε διορία το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις διευθύνσεις προσωπικού προκειμένου να αποστείλουν τις διαπιστωτικές πράξεις κατάταξης των υπαλλήλων στο νέο βαθμολόγιο, σύμφωνα με εγκύκλιο που δημοσιοποιήθηκε στη «Διαύγεια».
Σύμφωνα με στελέχη του αρμόδιου υπουργείου, έχουν αποσταλεί χιλιάδες ερωτήματα για την κατάταξη του προσωπικού στο νέο βαθμολόγιο, από την οποία εξαρτάται η μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων. Περίπου 50.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο που ανήκουν στα βαρέα και ανθυγιεινά «χάνουν» με το νέο μισθολόγιο ρυθμίσεις που ίσχυαν στο παρελθόν, με τις οποίες αυξάνονταν οι αποδοχές τους (π.χ. 3 πλασματικά κλιμάκια για κάθε αναγνωρισμένη πενταετία).
Οπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμιση, «διαπιστώνεται ότι μεγάλος αριθμός υπηρεσιών δεν ανταποκρίθηκε στο ως άνω αίτημα της υπηρεσίας μας για παροχή στοιχείων μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2011» και ορίζεται νέα προθεσμία στις 3 Ιανουαρίου.
Με νεότερο έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών -πιθανότατα και σήμερα-, ζητείται να αποσταλούν από τις διευθύνσεις προσωπικού μέχρι τις 9 Ιανουαρίου τα στοιχεία που αφορούν το προσωπικό αορίστου χρόνου που τέθηκε στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς εφεδρείας από τον «στενό» δημόσιο τομέα μέχρι και τις 31-12-2011.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου