Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Επιτροπή για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Αρχίζει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας

esos.gr
Επιτροπή η οποία θα εισηγηθεί, μετά από διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς, την διαδικασία και τους όρους αξιολόγησης των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συγκροτεί ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος, όπως ενημερώθηκε το esos από το γραφείο του υπουργού.
Τα μέλη της Επιτροπής θα παρουσιάσουν ο υπουργός και ο υφυπουργός Παιδείας Θ.Παπαθεοδώρου μεθαύριο Πέμπτη σε συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσουν στους εκπαιδευτικούς συντάκτες.
Για τη συγκρότηση της Επιτροπής, όπως δήλωσε στο esos ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ν.Παπαχρήστος, ενημερώθηκε σήμερα και η ΟΛΜΕ. Σε ερώτηση του esos από ποια πρόσωπα θα απαρτίζεται η Επιτροπής ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ μας είπε πως το υπουργείο Παιδείας δεν έκανε τέτοια ενημέρωση.



Το εναρκτήριο λάκτισμα για την αξιολόγηση και στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση δίνει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», ο υπουργός κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος υπέγραψε τη σχετική υπουργική απόφαση για την έναρξη της διαδικασίας. Ταυτόχρονα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από πανεπιστήμιο της Ευρώπης ή των ΗΠΑ θα επιλεγεί ο νέος πρόεδρος της Αρχής για την Αξιολόγηση των ΑΕΙ (ΑΔΙΠ).
Ειδικότερα, υπεγράφησαν οι υπουργικές αποφάσεις για τη συγκρότηση των επιτροπών αξιολόγησης για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Μέσα από διάλογο με τους αρμόδιους συνδικαλιστικούς φορείς, οι επιτροπές θα καθορίσουν τα κριτήρια αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, ενώ το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα προγραμματίζεται να εκδοθεί μέσα στον Οκτώβριο ώστε να αρχίσει η αξιολόγηση. Στελέχη του υπουργείου μιλώντας στην «Κ» εστίασαν στην αποφασιστικότητα της ηγεσίας, η αξιολόγηση να γίνει με ουσιαστικά κριτήρια παρότι είναι δεδομένο ότι θα προκληθεί ένταση λόγω των αντιδράσεων των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών. Το βασικότερο σημείο τριβής είναι εάν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης για κάθε εκπαιδευτικό συνδεθούν με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξή του. «Η σύνδεση της μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης με την αξιολόγηση αποτελεί κόκκινη γραμμή και εχθρική ενέργεια κατά του κλάδου και δεν γίνεται αποδεκτή» αναφέρει η Διδασκαλική Ομοσπονδία, που ήδη εξήγγειλε «προειδοποιητική» 24ωρη απεργία για τις 12/9, δηλαδή μία ημέρα μετά το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς.
Από την άλλη, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο πρόεδρος της Αρχής για τη Διασφάλιση και Πιστοποίηση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ηγεσία του υπουργείου έχει καταλήξει σε τρεις Ελληνες, επιφανείς πανεπιστημιακούς του εξωτερικού, οι οποίοι διαθέτουν εμπειρία και στη διοίκηση πανεπιστημίων καθώς και στην αξιολόγηση ιδρυμάτων. Οι δύο υποψήφιοι έχουν θέση σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και ο τρίτος σε ευρωπαϊκό. Με τη νέα της σύνθεση, η ΑΔΙΠ θα οργανώσει την αξιολόγηση στα ΑΕΙ, από την οποία θα προκύψουν οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις ιδρυμάτων που θα διαμορφώσουν τον νέο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (το σχέδιο «Αθηνά» όπως το ονομάζει το υπ. Παιδείας). Στο πλαίσιο αυτό στελέχη του υπουργείου, μιλώντας στην «Κ», εμμέσως πλην σαφώς επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες της προηγούμενης ηγεσίας της ΑΔΙΠ, που στην πρόσφατη έκθεσή της επισημαίνει τον κίνδυνο της απώλειας ευρωπαϊκών κονδυλίων λόγω της διακοπής των εξωτερικών αξιολογήσεων στα ΑΕΙ -από τα 520 τμήματα και σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ, μόλις τα 171 έχουν ολοκληρώσει την εξωτερική αξιολόγηση, που αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδότησή τους στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και για την έγκριση προγραμμάτων σπουδών, κυρίως μεταπτυχιακών.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου