Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Βάζουν μπροστά και την «αξιολόγηση» των σχολείων


Με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο ο υπουργός Παιδείας βάζει τις συμπληρωματικές μολυβιές για μαζικές απολύσεις στην εκπαίδευση, κατάταξη και κλείσιμο σχολείων.
 
Συγκεκριμένα, σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο κ. Αρβανιτόπουλος πρόσθεσε άρθρο με τον οποίο συγκροτείται Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
 
Κύριο έργο της Αρχής είναι η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων με βάση, μεταξύ άλλων, τα μαθησιακά αποτελέσματα. Αντίστοιχες διαδικασίες στο εξωτερικό οδήγησαν σε μαζικές απολύσεις και κλείσιμο πολλών σχολικών μονάδων που κρίθηκαν ανεπαρκείς ή όπως συνέβη στην περίπτωση της Αγγλίας, στο πέρασμα πολλών σχολείων στην ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία λαμβάνει την κρατική επιδότηση, εφαρμόζοντας δικό της εκπαιδευτικό και εργασιακό πλαίσιο.
 
Με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο το υπουργείο Παιδείας ανοίγει τον δρόμο σε μαζικές απολύσεις και κατάταξη σχολείων
Η αξιολόγηση των σχολείων αποτελεί το δεύτερο μέρος του συνολικού πακέτου της αξιολόγησης. Το πρώτο ρυθμίζεται με Προεδρικό Διάταγμα και αφορά την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού. Τώρα, μέσω της συγκρότησης Αρχής, έρχεται να ρυθμιστεί και η αξιολόγηση του κάθε σχολείου χωριστά.
 
Τη διαδικασία αυτή αναλαμβάνουν παρακλάδια της κεντρικής Αρχής, δηλαδή πενταμελείς Επιτροπές Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Έργου, που θα λειτουργούν σε κάθε διεύθυνση εκπαίδευσης. Οι αξιολογητές θα επιλέγονται από μητρώο, στο οποίο μάλιστα θα περιλαμβάνονται υποχρεωτικά και αλλοδαποί εμπειρογνώμονες!
 
Τα κριτήρια της αξιολόγησης θα είναι:
 
- Ο βαθμός ανταπόκρισης, με άλλα λόγια πειθαρχίας και συμμόρφωσης, στα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας.
 
- Τα μαθησιακά αποτελέσματα.
 
- Η καταλληλότητα των προσόντων (;) του διδακτικού προσωπικού.
 
- Η ποιότητα των υποστηρικτικών υπηρεσιών (εργαστήρια, βιβλιοθήκες κ.ά.).
 
- Η ανταπόκριση των σχολικών μονάδων στον στόχο για μείωση της μαθητικής διαρροής, καθώς και φαινομένων ρατσισμού, βίας και εκφοβισμού.
 
Στο ίδιο νομοσχέδιο, το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να τακτοποιήσει από τώρα… το μέλλον των κατευθύνσεων που δημιουργεί με τις συγχωνεύσεις τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο, με Π.Δ. μπορούν να ιδρύονται, συγχωνεύονται, κατατέμνονται, μετονομάζονται και (σ.σ.: κυρίως) καταργούνται κατευθύνσεις σε τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
 
Ο υπουργός Παιδείας δεν φείδεται χρόνου ούτε μέσων προκειμένου να υλοποιήσει τις μνημονιακές πολιτικές τής τρικομματικής κυβέρνησης στον χώρο της παιδείας. “Όμως δεν δείχνει την ίδια βιασύνη για να λύσει τα τραγικά προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης” επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι αν λειτουργούν ακόμα τα δημόσια σχολεία, αυτό οφείλεται στις ζωντανές δυνάμεις της εκπαίδευσης, που επιμένουν να τα κρατούν ζωντανά και πασχίζουν για τη βελτίωσή τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, θα συνεχίσει να αγωνίζεται μαζί με όσες και όσους διεκδικούν την οικοδόμηση ενός διαφορετικού δημόσιου σχολείου, όπου η έγνοια για την ολόπλευρη μόρφωση της νέας γενιάς θα συνδέεται με το όραμα μιας άλλης κοινωνίας.
 
ΤΥΠΟΣ: Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου