Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Σχολεία κάτεργα χωρίς αναπληρωτές


Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΖΟΥ /ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Τα κονδύλια νια την Παιδεία μειώθηκαν και πάνω από 12.000 εκπαιδευτικοί οδηγούνται στην ανεργία. Για τους υπόλοιπους, περισσότερη δουλειά…
Σοβαρό πλήγμα σε δημόσιους και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς αναμένεται να επιφέρει η αύξηση των ωρών διδασκαλίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από τη νέα χρονιά.
Στα δημόσια σχολεία.  Οι 12.000 αναπληρωτές που προσελήφθησαν φέτος θα τεθούν οριστικά εκτός εκπαίδευσης, αφού τα καθήκοντά τους θα καλυφθούν από τους μόνιμους καθηγητές, οι οποίοι θα επιμηκύνουν το ωράριο τους υποχρεωτικά από 2 έως 4 ώρες την εβδομάδα.
Στα ιδιωτικά. Η αύξηση των ωρών διδασκαλίας, ίδια και στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, θα ανοίξει το δρόμο σε απολύσεις, για 500 έως 800 εκπαιδευτικούς.
Στη μαύρη λίστα
Σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ ΟΙΕΛΕ, που δημοσιεύει η Κ.Ε. , οι αναπληρωτές σβήνουν από τον εργασιακό χάρτη της εκπαίδευσης.
Από 11.000 έως 17.000 εκπαιδευτικοί υπολογίζεται ότι κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.
Συγκεκριμένα:

1. Εάν το ωράριο των εκπαιδευτικών αυξηθεί 2 ώρες την εβδομάδα, χάνονται 11.795 θέσεις εργασίας στη δημόσια εκπαίδευση.
2. Εάν το ωράριο των εκπαιδευτικών αυξηθεί 3 ώρες την εβδομάδα, χάνονται 17.693 θέσεις εργασίας στη δημόσια εκπαίδευση.
Η έρευνα επεξεργάστηκε και τα δύο σενάρια, γιατί η σχετική τροπολογία δεν είχε κατατεθεί μέχρι το βράδυ της Παρασκευής.
 Έτσι, ενώ η αρχική τροπολογία μιλούσε για αύξηση από 2 έως 4 ώρες ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, υπήρξαν πληροφορίες ότι ο υπουργός Παιδείας θα επέφερε τροποποιήσεις προς το ελαφρύτερο σενάριο, που είναι να ισχύσουν για όλους οι 2 ώρες επιπλέον. Εάν επομένως επικρατήσει το επιεικέστερο σενάριο της αύξησης κατά 2 ώρες στη διδασκαλία, οι προσλήψεις σε αναπληρωτές θα είναι μηδενικές το 2013, με θετικές συνέπειες για τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού θα εξοικονομηθούν τεράστια κονδύλια, αλλά δραματικές για την ποιότητα της εκπαίδευσης και την ομαλή λειτουργία των σχολείων.
Η αύξηση των ωρών διδασκαλίας αποκαλύφθηκε από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ανακοινώθηκε το Μεσοπρόθεσμο, που προέβλεπε μειωμένες πιστώσεις σε προσλήψεις αναπληρωτών τις χρονιές 2013 και 2014. Και έγινε για να εξισορροπήσει αυτό ακριβώς το έλλειμμα που θα δημιουργούσαν οι μειωμένες πιστώσεις.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, από τη μείωση των αναπληρωτών θα εξοικονομηθούν 41,2 εκατ. ευρώ το 2013 και 61,8 εκατ. ευρώ το 2014. Μόνο που ο σχεδιασμός μιλούσε για μείωση της τάξης του 50% και όχι για μηδέν προσλήψεις. Από τις αλλαγές στο εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών, αυτοί που πλήττονται περισσότερο είναι οι παλαιότεροι εκπαιδευτικοί (αποτελούν το 40% του δυναμικού) που έχουν πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας, καθώς το ωράριό τους αυξάνεται κατά 4 ώρες την εβδομάδα. Το ισχύον εργασιακό καθεστώς προβλέπει από 16 ώρες την εβδομάδα μέχρι 21 ώρες για τους νεοδιόριστους. Η αύξηση των ωρών διδασκαλίας θα ισχύσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο, αλλά αναμένεται να προκαλέσει τεράστια προβλήματα λειτουργικότητας, και είναι αδύνατον να εφαρμοστεί σε όλα τα σχολεία. Το 30% 35% των σχολικών μονάδων (Γυμνάσια και Λύκεια) είναι σε μη αστικά κέντρα και σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές, όπου είναι ανεφάρμοστη η αύξηση του ωραρίου για πάρα πολλές ειδικότητες καθηγητών. Βιολόγοι, χημικοί, κοινωνιολόγοι, πληροφορικής, ξένων γλωσσών, γυμναστές, μουσικοί και όλοι οι καθηγητές ειδικοτήτων στα TEE, είναι αδύνατον να καλύψουν ωράριο 23 ωρών την εβδομάδα. Είναι επίσης αδύνατον να διανύουν καθημερινά τεράστιες αποστάσεις για να πηγαίνουν στο πλησιέστερο σχολείο, ώστε να καλύψουν το αυξημένο ωράριο.
Περισσότερα στην έντυπη έκδοση της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου