Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Τριγμούς προκαλεί το νομοσχέδιο για την Παιδεία

Μια κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες για την κυβέρνηση απεσοβήθη στην ΚΟ του ΠαΣοΚ η οποία συνέχισε το απόγευμα τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
Έπειτα από μια πολύ έντονη συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας αντηλλάγησαν βαριές κουβέντες και λίγο έλειψε να εκδηλωθεί ανταρσία από περισσότερα από τα μισά μέλη της ΚΟ, επετεύχθη με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου ένας συμβιβασμός τεσσάρων σημείων. Από αυτά το σημαντικότερο ήταν ότι το ΠαΣοΚ δεν αποδέχεται την παράταση της θητείας των πρυτάνεων μέχρι τη λήξη της αλλά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2012. 
 

 

Έντονη κριτική ασκήθηκε στον κ. Α. Λοβέρδο για την επιλογή του να τοποθετηθεί γραπτώς -το πρωί απουσίαζε από τη συνεδρίαση καθώς βρισκόταν εκτός Αθηνών αλλά το απόγευμα συμμετείχε στη συζήτηση- από τον κ. Βενιζέλο και από άλλους βουλευτές, όπως ο κ. Δ. Δριβελέγκας.

 
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Βενιζέλος άσκησε κριτική στον κ. Λοβέρδο επειδή όπως είπε επιχείρησε με την τοποθέτηση του υπέρ της απόσυρσης ή της καταψήφισης του νόμου να προκαταλάβει την απόφαση της ΚΟ. «Περίμενα να ακούσω τον πρόεδρο τι έχει να πει για την Παιδεία..» είπε ο κ. Λοβέρδος. «Ναι αλλά δεν περίμενες να ακούσεις τι έχω να πω για την οικονομία. Με υπονομεύεις την ώρα που δίνω τη μεγάλη μάχη για τη χώρα», φέρεται να είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Ο κ. Λοβέρδος του ζήτησε να μην του μιλάει σε αυτόν τον τόνο και έπειτα επέλεξε να μην συνεχίσει τον καβγά και να εξηγήσει τη θέση του για το νομοσχέδιο.

 
Η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου έθεσε θέμα τόσο για τη διαδικασία του κατεπείγοντος -με την οποία διαφωνεί η πλειονότητα της ΚΟ- όσο και για την παράταση της θητείας των πρυτάνεων μέχρι τη λήξη της. «Δεν μπορεί να περάσει αυτή η διάταξη και να στείλουμε το μήνυμα ότι αποκαθηλώνουμε και μάλιστα με κατεπείγουσες διαδικασίες νόμους που ψηφίστηκαν με τόσο μεγάλες πλειοψηφίες από τη Βουλή», επισήμανε. Ο κ. Μπόλαρης, ο οποίος μαζί με τον κ. Ι. Μανιάτη ανέλαβαν τις συνομιλίες με το υπουργείο Παιδείας, είπε ότι δεν υπήρξε συμφωνία με τον κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, ο οποίος έκανε αλλαγές μέχρι την τελευταία στιγμή.

 
Έντονα επικριτικός για το νομοσχέδιο ήταν και ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος στην πρωινή συνεδρίαση είπε στον κ. Βενιζέλο ότι παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια για τα μέτρα. «Ψάχνω τον ορισμό του θεάτρου του παραλόγου. Ο υπουργός Οικονομικών εισηγείται νέα μέτρα και εσύ μας λες ότι δεν θα ληφθούν μέτρα». Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ του απάντησε ότι με το σχέδιο που προωθείται προβλέπονται 6 δισ. από μισθούς και συντάξεις και ότι αυτές οι περικοπές απλώς θα αυξήσουν την ύφεση.

 
Το απόγευμα ο κ. Χρυσοχοΐδης επανήλθε στο ίδιο ύφος και αφού δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, έθεσε το ερώτημα: «Έχουμε σκοτωθεί για τις αλλαγές στην Παιδεία και τώρα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που ψηφίζουμε και μάλιστα ως κατεπείγον;». Και πρόσθεσε: «Γιατί το ΠαΣοΚ δεν ζητεί αντί για την Παιδεία την αλλαγή π.χ. του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ ή για τους φορομπηχτικούς νόμους». Επίσης ρώτησε τον κ. Βενιζέλο αν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας και εκείνος του απάντησε όχι. Όπως αποφασίστηκε οι βουλευτές του ΠαΣοΚ θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Το κείμενο των τεσσάρων σημείων στο οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η ΚΟ του ΠαΣοΚ, αναφέρει τα εξής:
1. Εξέφρασε την ενόχλησή της για την επιλογή της διαδικασίας του κατεπείγοντος για το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης. Για λόγους κυβερνητικής συνοχής, ανέχεται την επιλογή αυτή υπό τον όρο ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί με άνεση σε τέσσερις (4) συνεδριάσεις, όπως ήδη ζήτησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τον Πρόεδρο της Βουλής.
2. Συμφωνεί με τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο, ως προς την εκλογή των κοσμητόρων, τη θεσμική θέση των τμημάτων και την οργάνωση των μεταπτυχιακών. Επιμέρους παρατηρήσεις για την αποσαφήνιση και βελτίωση των ρυθμίσεων θα διατυπωθούν στην Ολομέλεια.
3. Διαφωνεί με την παράταση της θητείας των υπηρετούντων πρυτάνεων μέχρι τη λήξη της προβλεπόμενης στην προγενέστερη νομοθεσία διάρκειάς της. Προτείνει την παράταση μέχρι 31/12/2012, υπό τον όρο ότι θα έχουν την ευθύνη εφαρμογής του νόμου. Είναι προφανές ότι οι υπηρετούντες πρυτάνεις που λήγει η θητεία τους έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες του νέου νόμου.
4. Θεωρεί ατυχείς τις δημόσιες δηλώσεις στελεχών που έγιναν προκαταλαμβάνοντας τη θέση του Προέδρου και της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

 
Η τελευταία αιχμή δεν αφορούσε μόνο τον κ. Λοβέρδο ή την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου. Κατά των αλλαγών στον νόμο για τα ΑΕΙ τάχθηκαν και οι κ.κ. Ι. Ραγκούσης και Ηλ. Μόσιαλος με αναρτήσεις στο twitter. «Η αλλαγή του νόμου για τα ΑΕΙ,πριν αυτός καν εφαρμοστεί,συνιστά οπισθοδρόμηση της χώρας στη σκοτεινή πλευράς της μεταπολίτευσης... Οπισθοδρόμηση στην αντίληψη που θέλει να κυριαρχούν μικρές ολιγαρχίες σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού, αντίληψη που χρεοκόπησε την Ελλάδα», έγραψε o κ. Ραγκούσης.

 
Αλλά και ο κ. Ηλ. Μόσιαλος ανήρτησε τα ακόλουθα σχόλια: «Οι τροποποιήσεις του νόμου 4009/2011 για τα AEI/ΤΕΙ αποτελούν πλήρη υποχώρηση του πολιτικού συστήματος στις δυνάμεις της αντιμεταρρύθμισης, ακυρώνουν την προσπάθεια για ένα πανεπιστήμιο στήριγμα της κοινωνίας και της ελληνικής νεολαίας, επαναφέρουν το πανεπιστήμιο της συντεχνίας, αποκομμένο από τις προσδοκίες και τις ανάγκες της χώρας».

 
Αρκετοί στο ΠαΣοΚ σχολίαζαν ότι με αφορμή τον νόμο για την Παιδεία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το λεγόμενο «μέτωπο των μεταρρυθμιστών», το οποίο βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τον κ. Βενιζέλο και ότι χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο θέμα για να προχωρήσουν σε μια πολιτική αντιπαράθεση.

 
Ενδιαφέρον είχε και η ανάρτηση στο twitter του κ. Κ. Καρτάλη: «Πολιτικοί παριστάνουν τις αυθεντίες σε θέματα ανώτατης εκπαίδευσης αν και έχουν να μπουν σε αμφιθέατρο από φοιτητές. Δηλαδή 25 - 30 έτη πριν». Ο κ. Καρτάλης δεν έστρεψε τα βέλη του κατά των κ.κ. Βενιζέλου και Λοβέρδου, αλλά κατά πολιτικών που επιμένουν να μιλούν για μείζονες αλλαγές στον νόμο για τα ΑΕΙ, ενώ κατά την άποψη του γίνονται μόνο κάποιες τροποποιήσεις που θα βοηθήσουν στην λειτουργία των πανεπιστημίων.

 
Στο μεταξύ το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Δ. Κρεμαστινού, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

 
Έπειτα από συνεννόηση του προέδρου του ΠαΣοΚ με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής έως ότου να εξαντληθεί ο κατάλογος των βουλευτών που θέλουν να μιλήσουν. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί η διαδικασία να ψηφιστεί και αύριο αλλά μπορεί να διαρκέσει και ως την Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου