Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

ΝΕΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ για τους ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ και τους ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε! Ζήτημα ζωής ή θανάτου η ανατροπή κυβέρνησης - τρόικας 
 
  Το κυβερνητικό κατασκεύασμα, το μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ χέρι χέρι με Ε.Ε. και ΔΝΤ, απαιτούν να μειωθεί το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου κατά 5,5 δισ., στόχος που προϋποθέτει νέες μειώσεις αποδοχών και χιλιάδες απομακρύνσεις. Παράλληλα προβλέπεται να τεθούν σε εφεδρεία 15.000 υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους και να μειωθούν δραστικά οι συμβασιούχοι.
   «Τσουνάμι» απολύσεων στον «στενό» και ευρύτερο δημόσιο τομέα, που μπορεί να ξεπεράσει και τις 60.000 υπαλλήλους μέχρι το 2015, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, περιγράφεται στο κείμενο της νέας Μνημονιακής Σύμβασης που παρέλαβαν χτες οι πολιτικοί αρχηγοί.
 Οι απολύσεις αναμένεται να προέλθουν από το κλείσιμο και τη συρρίκνωση δημοσίων οργανισμών, από τον στενό δημόσιο τομέα και του ΟΤΑ με ιδιωτικοποιήσεις κρατικών αρμοδιοτήτων.
 



Με οικονομική και κοινωνική "εκτέλεση” των ελληνικών νοικοκυριών μέσα από συνοπτικές διαδικασίες ισοδυναμεί η εφαρμογή του -πρωτοφανούς για τη μεταπολεμική Ελλάδα βαρβαρότητας- κειμένου της τρόικας, στο οποίο εκλήθησαν χθες να συμφωνήσουν οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαράς και Γ. Καρατζαφέρης.
  Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νέου Μνημονίου, προβλέπεται για τη μόνιμη μείωση του μεγέθους του κράτους:
• Να τεθούν σε εφεδρεία 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2012. Θα αμείβονται με το 60% του μισθού τους (περίπου 500 ευρώ τον μήνα) για έναν χρόνο και μετά θα απολύονται οριστικά. Οι απολύσεις θα προέλθουν από κλείσιμο, συγχωνεύσεις και συρρικνώσεις δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών του κρατικού μηχανισμού που θα έχουν καθοριστεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου, στις οποίες περιλαμβάνεται το σύνολο του δημόσιου τομέα (άμυνα, εκπαίδευση, υγεία), αφού δεν υπάρχει ρητή εξαίρεση στο κείμενο. Παράλληλα προβλέπεται η διαρκής μείωση κρατικών μονάδων και ανάθεση κρατικών αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες (πολεοδομίες, καθαριότητα κ.τ.λ.) τόσο στην κεντρική διοίκηση όσο και στους ΟΤΑ, όπου θα οδηγήσει σε επιπλέον απολύσεις υπαλλήλων.
• Απολύσεις στο Δημόσιο. «Θα εντοπίσουμε τους υπεράριθμους προς αποχώρηση» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο, στο πλαίσιο λειτουργικής αναθεώρησης του Δημοσίου με κλείσιμο και συγχώνευση οργανισμών ως τον Ιούνιο του 2012. Παραμένει ο στόχος μείωσης της γενικής απασχόλησης κατά 150.000 άτομα την περίοδο 2011-2015 και ο κανόνας 1 προς 5 (προσλήψεις/ αποχωρήσεις).
• Νέες μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων σε συνδυασμό με απολύσεις προσωπικού προκειμένου το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο να αντιστοιχεί με το 9% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά την εφαρμογή του νέου Μισθολογίου, το μισθολογικό κόστος σήμερα (με τη μείωση του ΑΕΠ λόγω ύφεσης) αντιστοιχεί περίπου στο 11,5% του ΑΕΠ. Η μείωση κατά 2,5 μονάδες ερμηνεύεται ως μείωση κατά 5,5 δισ. ευρώ του μισθολογικού κόστους, γεγονός που παραπέμπει σε χιλιάδες απολύσεις από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
• Απολύσεις στις ΔΕΚΟ. Καταργείται η άτυπη μονιμότητα των υπαλλήλων, επιτρέπονται απολύσεις χωρίς περιορισμούς. Αφορά 68.000 εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.
• Αποκρατικοποιήσεις 19 δισ. ευρώ. Ως το τέλος Ιουνίου πρέπει να προωθηθεί η αποκρατικοποίηση για ΔΕΠΑ. ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
• Μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια. Προαναγγέλλεται μείωση ως το τέλος Ιουνίου για τα μισθολόγια 280.000 γιατρών, δικαστικών, καθηγητών, αστυνομικών και των ενόπλων δυνάμεων για την εξοικονόμηση 0,3% του ΑΕΠ, ήτοι περίπου 650 εκατ. Ευρώ.
• Δραστική μείωση των συμβασιούχων αλλά και διορθωτικά μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι όπως είναι πρόσθετες στοχευμένες μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου, την άμυνα και την κοινωνική πρόνοια.
---------------------------------------------
  Για τον καλύτερο έλεγχο στον περιορισμό των προσλήψεων προβλέπεται η μείωση των εισακτέων στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές κατά 80% (στο πλαίσιο της αναλογίας 1:5 που ισχύει στο υπόλοιπο Δημόσιο), η αύξηση εφέδρων κάθε χρόνο και η κατάργηση οργανικών θέσεων. «Εάν προκύψουν ολισθήσεις σε σχέση με τις στοχευμένες μειώσεις προσωπικού, τότε θα θεσπίσουμε άμεσα πάγωμα προσλήψεων», αναφέρεται στο σχέδιο της Σύμβασης.
  Σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, τότε το σχέδιο της σύμβασης προβλέπει πρόσθετες στοχευμένες μειώσεις στο Δημόσιο, τις αμυντικές δαπάνες και τις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας.
  Επίσης σε περίπτωση που μέχρι τον Ιούνιο κριθεί ότι ένας οργανισμός πρέπει να βάλει «λουκέτο», τότε το προσωπικό θα απολύεται έπειτα από ένα χρόνο όπου θα λαμβάνει το 60% του μισθού ως «επίδομα ανεργίας».
 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:alfavita.gr, 9/2/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου