ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ - tovima.gr, 17/2/2012
Νέες περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, στους οποίους μπορεί να ζητηθεί ακόμη και επιστροφή χρημάτων που έχουν λάβει, επιφυλάσσει το νέο Μνημόνιο. Μετά την εξέλιξη αυτή, που έχει σχέση με την αδυναμία της κυβέρνησης να θέσει άμεσα σε ισχύ το νέο μισθολόγιο, εκτιμάται ότι θα επαναληφθεί το φαινόμενο δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν πάρει δάνεια, να λαμβάνουν μηδενικά ή ακόμη και αρνητικά εκκαθαριστικά. Θα υποχρεωθούν, μ΄ άλλα λόγια, να επιστρέψουν χρήματα τα οποία έχουν λάβει.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευσή να θέσει άμεσα σε ισχύ το νέο μισθολόγιο με την ένταξη των υπαλλήλων στα νέα κλιμάκια που προβλέπονται από το νέο βαθμολόγιο. Η διαδικασία αυτή όμως θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου 2011, γεγονός που σημαίνει ότι οι υπάλληλοι των οποίων οι αποδοχές θα μειωθούν με βάση τα νέα κλιμάκια, θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν τα επιπλέον χρήματα που έχουν λάβει.Το ίδιο θα συμβεί και για τους υπαλλήλους που εργάζονται σε νομικά πρόσωπα στα οποία δεν έχει τεθεί σε πλήρη ισχύ το νέο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο.
«Η κυβέρνηση», αναφέρεται στο νέο Μνημόνιο,«ανέλαβε τη δέσμευση να προχωρήσει στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την ολοκλήρωση της πλήρους εφαρμογής του νέου μισθολογίου σε όλα τα σχετικά νομικά πρόσωπα και καθιέρωση νομοθετικών προβλέψεων για τους τρόπους ανάκτησης των επιπλέον καταβληθεισών αποδοχών για το χρονικό διάστημα από το Νοέμβριο του 2011 και μετά».
Η ελληνική πλευρά, δεσμεύθηκε ακόμη να προχωρήσει το πρώτο τρίμηνο του 2012 σε εκτίμηση του νέου μισθολογίου, ώστε να διαπιστωθούν οι μισθολογικές ωριμάνσεις που ενσωματώνονται στο νέο σύστημα προαγωγών. «Εάν η εκτίμηση αποκαλύπτει οποιαδήποτε υπερβολική μισθολογική ωρίμανση», αναφέρεται στο νέο Μηνημόνιο, «στις αποδοχές, οι κανόνες προαγωγής αναπροσαρμόζονται προ του τέλους του 2012. Ουδεμία προαγωγή λαμβάνει χώρα προ της εκτιμήσεως και της αναπροσαρμογής των κανόνων προαγωγής».
Εκτός τούτου, ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο για ολοκληρωτικό πάγωμα των προσλήψεων, κάτι που θα εξαρτηθεί από την εκπλήρωση του στόχου για αποχωρήσεις 150.000 υπαλλήλων ως το τέλος του 2015. Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει αναθέσει ήδη την εκπόνηση μελέτης για τον αριθμό των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν ως το 2015 λόγω συνταξιοδότησης, από την οποία θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό και οι απολύσεις προσωπικού. Έχει δεσμευτεί, ταυτόχρονα, να δημοσιεύει και να επικαιροποιείται σε τριμηνιαία βάση «τα μεσοπρόθεσμα σχέδια της για στελέχωση ανά τμήμα για την περίοδο μέχρι το 2015, σύμφωνα με τον κανόνα μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις από την υπηρεσία».
Ο κανόνας του ένα προς πέντε επεκτείνεται στο σύνολο της γενικής κυβέρνησης, γεγονός που σημαίνει ότι θα ενταχθούν σ΄ αυτόν τόσο το νοσηλευτικό προσωπικό όσο και οι εκπαιδευτικοί. «Τα σχέδια για τη στελέχωση των υπηρεσιών», τονίζεται στο νέο Μνημόνιο, «θα πρέπει να συμβαδίζουν με το στόχο της μείωσης των θέσεων στο Δημόσιο κατά 150.000 ανάμεσα στο τέλος του 2010 και το τέλος του 2015. Εάν παραστεί η ανάγκη η κυβέρνηση θα θεσπίσει προσωρινό πάγωμα των προσλήψεων».
Νέες προσλήψεις θα θεωρούνται και οι μετατάξεις προσωπικού από τις κρατικές επιχειρήσεις ή από τους υπό αναδιάρθρωση φορείς στο «στενό» δημόσιο τομέα. Το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό που έχει ήδη τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία και αναμένεται να μετατεθεί σε δημόσιους φορείς μετά από αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ. Στον κανόνα του ένα προς πέντε εντάσσεται και «η συνολική είσοδος στις επαγγελματικές σχολές (π.χ. στρατιωτικές και αστυνομικές ακαδημίες)».
Η Τρόικα πίεσε, από την άλλη πλευρά, και πέτυχε η κυβέρνηση να αποδεχθεί ότι εντός του τρέχοντος έτους θα απομακρύνει από το Δημόσιο 15.000 υπαλλήλους οι οποίοι θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας για ένα χρόνο ή σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς για δύο χρόνια στην περίπτωση που συνταξιοδοτούνται. Οι εν λόγω υπάλληλοι θα αμείβονται με το 60% των βασικών τους αποδοχών που θα θεωρείται όμως «τμήμα των πληρωμών της αποζημίωσής τους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου