Στην αλλαγή του «συνδικαλιστικού νόμου» μετά από 32 χρόνια προχωρά έως το τέλος του έτους το υπουργείο Εργασίας.
Στο τραπέζι μπαίνουν μία σειρά ριζικών αλλαγών από τον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικάτων και την αντιμετώπιση του κατακερματισμού τους μέχρι τη διαδικασία προκήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Στόχος των παρεμβάσεων είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των συνδικάτων, καθώς οι τελευταίες αλλαγές έγιναν το 1982 (με τον νόμο 1264), ενώ με το πέρασμα των χρόνων το κύρος των συνδικάτων έχει υποστεί ρωγμές, με τον αριθμό των εργαζομένων που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις να βαίνει διαρκώς μειούμενος.
Η ατζέντα των αλλαγών
* Ο τρόπος χρηματοδότησης του συνδικαλιστικού κινήματος. Επί τάπητος θα τεθεί το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική ενίσχυση των συνδικάτων από το κράτος ή εάν αυτά θα πρέπει να χρηματοδοτούνται προαιρετικά από όσους εργαζομένους το επιθυμούν.
* Το πρόβλημα του κατακερματισμού που παρατηρείται καθώς σήμερα υπάρχει πληθώρα πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων.
* Τον τρόπο προκήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων, δηλαδή με ποια διαδικασία θα λαμβάνεται η απόφαση. Στόχος είναι να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται από ευρείες πλειοψηφίες των εργαζομένων.
* Το θέμα της αξιοπιστίας των συνδικάτων. Πρόκειται για ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα, με δεδομένο πως τα τελευταία χρόνια μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων που συμμετέχει στο συνδικαλιστικό κίνημα.
* Τον τρόπο χορήγησης των συνδικαλιστικών αδειών. Στην πράξη το καθεστώς χορήγησης αδειών είναι πιο ευέλικτο στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι άλλωστε εξηγείται το ότι η πλειοψηφία των συνδικαλιστών προέρχεται από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Πηγή: Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου