Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ράβει, κόβει την Παιδεία στη μέση


ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΨΑΛΙΔΙΣΜΑ ΚΑΤΑ 50% ΣΕ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ

Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ
 Το μεγάλο μαχαίρι που θα μπει βαθιά σε όλο φάσμα της εκπαίδευσης επέδειξε, χθες, η κ. Διαμαντοπούλου στη Βουλή μετρώντας τα τεμάχια της μνημονιακής πολιτικής, που μέχρι τώρα έκοψε και έραψε, και όσα ακόμα προετοιμάζει. «Αυτή είναι η πραγματικότητα που όλοι ζούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά αμέσως μετά την περιγραφή της ερχόμενης χρονιάς, η οποία εν ολίγοις θα έχει ως εξής:

Στα σχολεία από τα οποία θα αποχωρήσουν συνταξιοδοτούμενοι 23.000 εκπαιδευτικοί (!), θα προσληφθούν όχι πάνω από 3.500 μόνιμοι και μειωμένοι κατά 50% αναπληρωτές.
Οσο για τα ΑΕΙ, εκτός από το ψαλίδι στους προϋπολογισμούς που θα φτάσει στο 50%, αναφέρθηκε και στον αντίστοιχο «Καλλικράτη», αποφεύγοντας ωστόσο να μιλήσει για τις αναμενόμενες σαρωτικές συγχωνεύσεις Τμημάτων-Ιδρυμάτων.
Αφού πρώτα παρουσίασε με λέξεις εντυπωσιακές τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες, αναφερόμενη σε καινοτομίες, επιμορφώσεις, ψηφιακά εγχειρήματα και φιλόδοξες αναδιαρθρώσεις, προχώρησε στην επιβεβαίωση των απογοητευτικών εκτιμήσεων για την ερχόμενη εκπαιδευτική χρονιά αποδεχόμενη τα πικρά αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα:
*Σε ό,τι αφορά την εκτεταμένη επιχείρηση συγχωνεύσεων (οργανισμών, σχολείων, ΑΕΙ):
Αναφέρθηκε στις συγχωνεύσεις επτά οργανισμών του υπουργείου Παιδείας, ενώ για τα σχολεία δήλωσε πως θα ζητήσει «από τον κάθε δήμαρχο, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς φορείς, να παρουσιάσουν στο επόμενο οκτάμηνο τον κάθε σχολικό χάρτη σε κάθε περιοχή».
Οσο για το νέο χάρτη της ανώτατης δήλωσε: «Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση φέρνουμε, έπειτα από εννέα μήνες διαβούλευσης, ένα πραγματικά ριζοσπαστικό νομοσχέδιο, που αφορά και το μοντέλο διοίκησης των πανεπιστημίων και την οργάνωση των σπουδών και τη νέα λειτουργία όσον αφορά την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και το σεβασμό της δημόσιας περιουσίας, τη μεγάλη ανάγκη τού να αλλάξει η λογική στα πανεπιστήμια και η σχέση τους με την αγορά εργασίας και την επιστήμη».
Για την έρευνα δε, παρά τη γενική αίσθηση δυσαρέσκειας, επιμένει: «Εχουμε ήδη σε εξέλιξη 500 εκατομμύρια ευρώ για προγράμματα που αφορούν τη σύνδεση της έρευνας των πανεπιστημίων και της παραγωγής».
*Σε ό,τι αφορά τους διορισμούς: Στο χώρο της Παιδείας τα προβλήματα, όπως και σε όλους τους χώρους, είναι τεράστια. Θα σας πω ελάχιστα νούμερα για να κατανοήσουμε το βάθος των προβλημάτων. Στα δύο χρόνια 2010-2011 έχουμε 23.000 συνταξιοδοτήσεις. Οι προσλήψεις δεν θα είναι παραπάνω από τρεισήμισι χιλιάδες. Θα μειωθεί κατά έναν πολύ μεγάλο αριθμό, περισσότερο από το 50%, ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ έχουμε μείωση των προϋπολογισμών που φτάνει μέχρι και το 50%. Αυτή είναι η πραγματικότητα και τη ζουν όλοι.
*Είχε όμως και έναν καλό λόγο. Για τους πανεπιστημιακούς που αυτόματα αποδέχτηκαν από έξι ώρες εβδομαδιαίως να εργάζονται εννέα χωρίς αλλαγή της μισθοδοσίας τους. Αλλωστε, «το κάνουν ήδη». Από την άλλη, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα είναι το ίδιο «συγκινητική» (sic) η αντίδρασή τους άμα τη ανακοινώσει (μέχρι τις 15 Ιουλίου) του νέου σχεδίου νόμου για τα ΑΕΙ. Τα συμβούλια διοίκησης δεν έχουν αποχαρακτηριστεί ως »αιτία πολέμου», ενώ οι σαρωτικές συγχωνεύσεις, καταργήσεις Ιδρυμάτων-Τμημάτων ίσως ενισχύσουν το πολεμικό κλίμα. * 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου