Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Καθυστέρηση στις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Με αφορμή ερωτήματά σας , σχετικά με την πορεία των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών Π.Ε , σας ενημερώνω για τα εξής :

1.Μεταθέσεις 2015 : Σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ. 5 του Π.Δ. 50/96 το ΚΥΣΠΕ πρέπει να συνεδριάσει μέχρι την 31η Μαρτίου 2015 και να αποφασίσει για τις μεταθέσεις σε ΣΜΕΑΕ , σε διαπολιτισμικά σχολεία και από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ .Επίσης , σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 3 του ίδιου Π.Δ. τα ΠΥΣΠΕ θα έπρεπε μέχρι 15/02/2015 να αποστείλουν πίνακες οργανικών κενών ανά περιοχή μετάθεσης, και η Κ.Υ. του Υπουργείου μέχρι 10 Μαρτίου να καταρτίσει τους πίνακες οργανικής σύνθεσης του προσωπικού της Π.Ε.. Τίποτε από όλα αυτά δεν έχει γίνει ως τώρα κι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση εκτέλεσης των μεταθέσεων του 2015 με αλυσιδωτές επιπτώσεις και στις υπόλοιπες υπηρεσιακές μεταβολές. Οι συνολικές αιτήσεις μετάθεσης που υποβλήθηκαν φέτος είναι 6030 ( οι 5866 αιτήσεις εκπαιδευτικών Π.Ε. από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ γενικής εκπαίδευσης και 164 ειδικής αγωγής). Συγκεκριμένα οι 5.866 αιτήσεις κατανέμονται ως εξής: Π.Ε.70 3.012, Π.Ε.19,20   157, Π.Ε.60 1.003, Π.Ε.05 96, Π.Ε.11 873, Π.Ε.07   37, Π.Ε.06 499, Π.Ε.32 2 , Π.Ε.16 160, Π.Ε.08   27. 
Επισημαίνω ότι οι αιτήσεις μετάθεσης υποβλήθηκαν φέτος κανονικά, τον μήνα Νοέμβρη, όπως προβλέπει το Π.Δ. 50/96 και καμιά καθυστέρηση δεν δικαιολογείται .
2.Μετατάξεις εκπαιδευτικών από τη Β/θμια στην Α/θμια : Στη συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με τη ΔΟΕ στις αρχές Μαρτίου ανακοίνωσε πως για το ζήτημα των μετατάξεων, που έγιναν με τον Ν.4172/13, θα συγκροτήσει κοινή επιτροπή από ΔΟΕ-ΟΛΜΕ και υπηρεσιακούς παράγοντες , η οποία μέσα σε 15 μέρες , θα αποφασίσει για τη «νομιμότητα» των μετατάξεων από τη Β/θμια στην Α/θμια. Έχει παρέλθει το 15νθήμερο κι ακόμη όχι απόφαση δεν υπάρχει , αλλά ούτε καν η επιτροπή δεν έχει συγκροτηθεί. Η επίλυση του ζητήματος των μετατάξεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των μεταθέσεων, τουλάχιστον των κοινών ειδικοτήτων .
Ορισμένες επισημάνσεις για τις μετατάξεις :
  1. Το ζήτημα της ακύρωσης και της επανεξέτασης των μετατάξεων, που έγιναν με τον Ν4172/13, δεν είναι μόνο θέμα «νομιμότητας» , αλλά κυρίως ζήτημα αρχής . Ο Ν4172/13 είναι ο νόμος με τον οποίο έγιναν οι απολύσεις , οι διαθεσιμότητες και οι υποχρεωτικές μετατάξεις. Δεν μπορεί ένας νόμος να ακυρώνεται κατά τα 2/3 ( απολύσεις-διαθεσιμότητες) και ορθώς , και να παραμένει σε ισχύ μόνο για τις υποχρεωτικές μετατάξεις .Πρέπει να καταργηθεί στο σύνολό του.
  2. Πρέπει να γίνει άμεσα η σύσταση των 3655 οργανικών θέσεων στα σχολεία της Π.Ε. , οι οποίες θα πρέπει να κατανεμηθούν ως εξής :
α) Για τις μη κοινές ειδικότητες ( ΠΕ 05, 07, 08, 19, 20 , 32) που είναι και η πλειοψηφία των μεταταγμένων -2309 θέσεις- , που ήρθαν στην Π.Ε. και δεν δημιουργούν πρόβλημα , πρέπει να γίνει έλεγχος όλων των δικαιολογητικών , ανακοίνωση των μορίων και των μορίων και να καλύψουν τις θέσεις που θα συσταθούν , με πέρα για πέρα διαφανή τρόπο.
β) Για τις κοινές ειδικότητες (ΠΕ 06 , 11 , 16) – 1346 θέσεις-, πρέπει να προηγηθούν οι μεταθέσεις των συναδέλφων της Α/θμιας , και στη συνέχεια στις κενές θέσεις που θα υπάρξουν να γίνουν οι εθελοντικές, πλέον, μετατάξεις των εκπαιδευτικών της Β/θμιας , όπως δηλαδή γινόταν πριν την ψήφιση του Ν4172/13.
  1. Όλες οι μετατάξεις πρέπει να γίνουν μέσα από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ, και όχι από τα γραφεία των υπουργών.
Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε καταγγείλει στο παρελθόν τις υποχρεωτικές μετατάξεις .Τώρα ήρθε η ώρα να πάρει αποφάσεις. Η εφαρμογή του δίκαιου και του νόμιμου είναι η λύση . Αυτό οφείλει να κάνει άμεσα.
3.Μόνιμοι διορισμοί – Προσλήψεις αναπληρωτών : Ούτε στο ζήτημα των μόνιμων διορισμών και των προσλήψεων αναπληρωτών έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο. Το αντίθετο. Οι αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις υπουργού – αναπληρωτή υπουργού για το θέμα, έχουν δημιουργήσει την απόλυτη σύγχυση σε χιλιάδες συναδέλφους αναπληρωτές. Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ούτε ο αριθμός των μόνιμων διορισμών , ούτε ο τρόπος που θα γίνουν , ούτε τι θα γίνει με την αναγνώριση της προϋπηρεσίας από το 10 έως το 12 , που δεν αναγνωρίζεται. Επισημαίνω ότι στην Π.Ε. την τελευταία τετραετία έχουν συνταξιοδοτηθεί 9000 εκπαιδευτικοί και έχουν προσληφθεί ως μόνιμοι 272 !!! Οι δε αναπληρωτές που υπηρετούν αυτή τη στιγμή μόνο στην Π.Ε. ανέρχονται σε 11.857 ( Π.Ε. και Δ.Ε. είναι 20.000) .Είναι προφανές ότι αν δεν γίνουν μόνιμοι διορισμοί το σύστημα θα καταρρεύσει την επόμενη σχολική χρονιά .
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας οφείλει :
  • Να προχωρήσει στην κάλυψη των οργανικών κενών με μόνιμους διορισμούς, με βάση το 60% - 40% που είναι θέση του κλάδου. Στην ειδική αγωγή, που επί 13 χρόνια δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας μόνιμος εκπαιδευτικός να προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς με βάση την προϋπηρεσία. Δεν ευθύνονται οι συνάδελφοι της ειδικής αγωγής που δεν έγινε κανείς διαγωνισμός του ΑΣΕΠ ως τώρα.
  • Να εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητές πιστώσεις για την πρόσληψη αναπληρωτών στα λειτουργικά κενά.

4.Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Π.Ε. : Οι αιτήσεις για απόσπαση από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, σε φορείς και γραφεία, υποβάλλονται μετά την ανακοίνωση των μεταθέσεων. Οι αποσπάσεις θα πρέπει να ανακοινωθούν έγκαιρα για γνωρίζουν οι συνάδελφοι σε ποιο σχολείο θα υπηρετήσουν την επόμενη σχολική χρονιά. Ταυτόχρονα θα πρέπει, επιτέλους, να μοριοδοτηθούν και οι αποσπάσεις σε φορείς και γραφεία για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια.
5.Παραιτήσεις Εκπαιδευτικών Π.Ε.: Και η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ακολουθεί σ΄ αυτό το θέμα τη λογική των προκατόχων της. Απορρίπτει αιτήσεις συνταξιοδότησης συναδέλφων , που έχουν εγκριθεί από το ΚΥΣΠΕ. Ουσιαστικά λειτουργεί με «άτυπες υγειονομικές επιτροπές», που «αποφαίνονται» για τη σοβαρότητα των λόγων υγείας που επικαλούνται οι συνάδελφοι και πιστοποιούνται από δημόσια νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις τελευταίες αιτήσεις που είχε εγκρίνει το ΚΥΣΠΕ (60) ο αναπληρωτής υπουργός «έκοψε» τις 36. Η τακτική αυτή που υποβαθμίζει το ρόλο των συμβουλίων και ταλαιπωρεί συναδέλφους θα πρέπει να σταματήσει. Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να παραιτούνται οποτεδήποτε το κρίνουν σκόπιμο , όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ
Δημήτρης Μπράτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου