Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Η διαδικασία εγγραφών των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το νέο καινοτόμο σύστημα εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών στις σχολές επιτυχίας που θα εγκαινιαστεί για πρώτη φορά φέτος, προβλέπει εγγραφές επιτυχόντων από το σπίτι τους, μέσω του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 50.000 επιτυχόντες (σ.σ. τόσοι είναι οι πρωτοετείς που συνήθως πετυχαίνουν σε διαφορετική πόλη από τον τόπο κατοικίας τους), δεν χρειάζεται μετακινηθούν στη σχολή επιτυχίας για να εγγραφούν , αλλά θα ακολουθήσουν , σύμφωνα με πληροφορίες του esos, την εξής διαδικασία:

Α. Το υπουργείο Παιδείας ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των βάσεων στις 26 ή 27 Αυγούστου (σ.σ. πέρσι ανακοινώθηκαν στις 28 Αυγούστου) θα καλέσει του επιτυχόντες να εισέλθουν σε συγκεκριμένο ιστότοπο για να κάνουν την αίτηση εγγραφής.

Β. Στην αίτηση θα υπάρχει το ερώτημα με το ΝΑΙ ή ΟΧΙ εάν οι επιτυχόντες επιθυμούν την εγγραφή τους .

Γ. Εάν οι επιτυχόντες δηλώσουν ότι επιθυμούν την εγγραφή, τότε θα πρέπει να συμπληρώσου και τα υπόλοιπα στοιχεία που θα τους ζητηθούν.

Δ. Στη συνέχεια οι επιτυχόντες θα πρέπει να εκτυπώσουν την αίτηση προεγγραφής και μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που θα υποδειχθούν από το υπουργείο -σε μορφή φωτοτυπίας-θα πρέπει, ταχυδρομικά, να τα αποστείλουν στην Γραμματεία τς Σχολής προς ολοκλήρωη της εγγραφής.

Ε. Στο νέο σύστημα των εγγραφών δεν θα περιλαμβάνεται διαδικασία μετεγγραφών, καθώς ο νόμος ορίζει ότι πρώτα κάποιος πρέπει να είναι φοιτητής και στη συνέχεια θα πρέπει να κάνει αίτηση μετεγγραφής.

Τα δικαιολογητικά

Τα δικαιολογητικά που θα κληθούν να στείλουν-ταχυδρομικά- οι πρωτοετείς στη Γραμματεία της Σχολής επιτυχίας μαζί με την συμπληρωμένη αίτηση θα είναι- μάλλον , βάσει της περσινής εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας- τα εξής :

-Τίτλο απόλυσης: ευκρινές φωτοαντίγραφο απολυτηρίου ή πτυχίου ή αποδεικτικού του σχολείου αποφοίτησης . -Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

-Τέσσερις (4) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

- Εκτός των παραπάνω, και μόνο όσοι πέτυχαν από το Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑ Β΄ (90% και 10%) υποβάλλουν και ευκρινές φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης (όχι την πρωτότυπη βεβαίωση πρόσβασης). Αν η βεβαίωση πρόσβασης έχει εκδοθεί από ιδιωτικό σχολείο, τότε αυτή θα πρέπει να φέρει βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής από τη Δ/νση Δ.Ε. στην οποία υπάγεται το σχολείο.

Ημερομηνίες

Πέρσι οι εγγραφές των επιτυχόντων στα ΑΕΙ έγιναν από 15 Σεπτεμβρίου μέχρι και 26 Σεπτεμβρίου.

Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί πότε θα γίνουν φέτος. Πάντως επισημαίνεται προς τους πρωτοετείς ότι οι προθεσμίες για την εγγραφή είναι αποκλειστικές και σε περίπτωση που κάποιος υποψήφιος δεν κάνει την εγγραφή του χάνει αυτό το δικαίωμα οριστικά.

Τα πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα αυτού στου νέου συστήματος είναι τα εξής:

1. Δεν θα χρειαστεί να μετακινηθούν 50.000 περίπου υποψήφιοι- μαζί με τους γονείς τους συνήθως-από το σπίτι τους στην πόλη που εισήχθησαν, που σημαίνει ότι απαλλάσονται από τα έξοδα της μετακίνησης και διαμονής, καθώς και του άγχους της ενοικίασης σπιτιού.

2. Θα σταματήσει το φαινόμενο να σχηματίζονται ουρές πρωτοετών με τους γονείς τους έξω από τις Γραμματείες των τμημάτων.

3. Οι Σχολές θα γνωρίζουν ποιο νωρίς από προηγούμενες χρονιές τον αριθμό εγγραφών πρωτοετών, προκειμένου να κάνουν πιο έγκαιρα τον προγραμματισμό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου