Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Τι αλλάζει στο Δημόσιο: Αποζημιώσεις και επίδομα ανεργίας θα δίνεται στους απολυμένους υπαλλήλους



Αποζημιώσεις και επίδομα ανεργίας θα δίνεται στους απολυμένους υπαλλήλους Προωθείται διάταξη που θα ενσωματωθεί στο πολυνομοσχέδιο - Από το καλοκαίρι προσλήψεις-μεταθέσεις-μετατάξεις μέσω ΑΣΕΠ 
Αποζημιώσεις και επίδομα ανεργίας μέσω του ΟΑΕΔ, για τους δημοσίους υπαλλήλους που απολύονται προβλέπει διάταξη, που προωθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και αναμένεται να ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. 


Με την πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να καλυφθεί ένα κενό που υπήρχε στη νομοθεσία, καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε υπάρξει ανάγκη μιας και δεν προβλεπόταν απόλυση δημόσιου υπάλληλου. Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζει ότι πρόκειται για ζήτημα ηθικής τάξης να αποκατασταθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι δημόσιοι υπάλληλοι που απολύονται. 
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ότι προβλέπεται για την απόλυση υπαλλήλου στον ιδιωτικό τομέα, θα ισχύει πλέον και στον δημόσιο τομέα. 
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η διάταξη θα δίνει τη δυνατότητα στους μόνιμους και στους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δημοσίους υπαλλήλους, που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας και στη συνέχεια απολύονται λόγω κατάργησης της θέσης τους, να λαμβάνουν αποζημίωση απόλυσης από το ελληνικό δημόσιο. 
Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για τον υπολογισμό του ποσού αποζημίωσης, ως βάση λαμβάνεται ο βασικός μισθός του υπαλλήλου κατά την ημερομηνία που τέθηκε σε διαθεσιμότητα και ως χρόνος υπηρεσίας υπολογίζεται όλος ο χρόνος που ελήφθη υπόψη για την κατάταξη του υπαλλήλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 4024/2011, ο χρόνος που μεσολάβησε μέχρι τη θέση του υπαλλήλου σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθώς και ο χρόνος διαθεσιμότητας. 
Κατά τα λοιπά, η αποζημίωση υπολογίζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 55 του πδ 410/1988, όπως ισχύει. 
Στην αποζημίωση απόλυσης συνυπολογίζονται εν μέρει και οι αποδοχές διαθεσιμότητας που έλαβαν οι εν λόγω υπάλληλοι. Ο υπόχρεος για την καταβολή, ο τρόπος της καταβολής, η διαδικασία και το ύψος της αποζημίωσης θα καθοριστούν με ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 
Σημειώνεται δε ότι στις ανωτέρω ρυθμίσεις υπάγονται και οι απολυόμενοι για τους οποίους η σχετική πράξη εκδόθηκε πριν την έναρξη ισχύος του νόμου. Ένταξη απολυομένων υπαλλήλων στις παροχές του ΟΑΕΔ Οι ως ανωτέρω υπάλληλοι, που απολύονται, δικαιούνται το επίδομα ανεργίας καθώς επίσης και τις λοιπές παροχές που χορηγούνται από τον ΟΑΕΔ, υπό τις προϋποθέσεις των οικείων διατάξεων, έστω και αν δεν είχαν υπαχθεί στην ασφάλιση ανεργίας του εν λόγω Οργανισμού. 
Για τη καταβολή των ανωτέρω λαμβάνονται υπόψη, αντί του εγγράφου καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, η σχετική πράξη λύσης της εργασιακής σχέσης και, αντί των ημερών εργασίας απασχόλησης, η υπηρεσία του υπαλλήλου, που κατά το προηγούμενο άρθρο υπολογίζεται για την καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης.

Διαβάστε περισσότερα: Τι αλλάζει στο Δημόσιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου